Η Κίνα εγκαινιάζει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων;

pixabay / priyampatel4
Στις 10 Μαρτίου, ο Κινέζος πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ μεσολάβησαν σε μια αιφνιδιαστική συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ρίχνοντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ από τη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής και δείχνοντας τον εαυτό του ως μεσίτη ισχύος δτην παγκόσμια σκηνή.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Σι είναι, στην πραγματικότητα, καθ' οδόν προς τη Ρωσία, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα, με ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων -- φαινομενικά για να δει αν μπορεί να κάνει τα ίδια μαγικά με την Ουκρανία, αλλά είναι πιο πιθανό να καθηλώσει τα σχέδια κατάληψης της Ταϊβάν.

Η Κίνα ως ο νέος διαμεσολαβητής ισχύος στον κόσμο οπουδήποτε, ειδικά στη Μέση Ανατολή - έως ότου ο Μπάιντεν σπατάλησε τις συμμαχίες της Αμερικής εκεί - είναι ευνόητο ένα σεισμικό σημείο καμπής: πιθανώς η αρχή της Κίνας να εκπληρώσει το όνειρό της να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη υπερδύναμη σε μια νέα τάξη πραγμάτων.

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, αυτό είναι ένα πλήγμα για το οποίο δεν έχει παρά να ευχαριστήσει τον εαυτό της.

Από την αρχή της προεδρίας του, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε εκτός προτεραιότητας τη Μέση Ανατολή: «Εάν πρόκειται να απαριθμήσετε τις περιοχές που ο Μπάιντεν βλέπει ως προτεραιότητα, η Μέση Ανατολή δεν είναι στην πρώτη τριάδα», είπε στο Politico το 2021 πρώην ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας και στενός σύμβουλος του Μπάιντεν.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν απέδειξε αυτή την εξαιρετικά παράλογη πολιτική σε οποιονδήποτε αμφιβάλλει με την καταστροφική του έξοδο από το Αφγανιστάν , δημιουργώντας ένα κενό εξουσίας στην περιοχή και δείχνοντας στους συμμάχους παντού πως δεν μπορούσαν να βασιστούν στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν άνοιξε αποφασιστικά το δρόμο για την Κίνα με τις καταστροφικές πολιτικές του έναντι της Σαουδικής Αραβίας, δημιουργώντας ένα άλλο κενό εξουσίας. Εισαγάγετε τον Xi.

Η Σαουδική Αραβία για δεκαετίες βασιζόταν στις ΗΠΑ για την ασφάλειά της. Από τότε που ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανήλθε στη δεύτερη πιο σημαντική θέση στο βασίλειο το 2017, έχει εκφράσει ενδιαφέρον να χαλαρώσει κάπως τους περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιδιώξει οικονομική διαφοροποίηση. Στη συνέχεια ήρθε ο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε εκστρατεία για την προεδρία με την υπόσχεση να κάνει τη Σαουδική Αραβία «να πληρώσει το τίμημα και να την κάνει στην πραγματικότητα τον παρία που είναι». Είπε άδικα ότι υπήρχε «πολύ μικρή κοινωνική αξία εξαγοράς στην παρούσα κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία».

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε ακατάπαυστα να προσπαθεί να αναβιώσει την ελαττωματική «πυρηνική συμφωνία» του JCPOA του 2015 με το Ιράν -- η οποία είναι η κορυφή της «κοινωνικής λυτρωτικής αξίας;» Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσυρθεί από τη συμφωνία αφού πλήθος αποδεικτικών στοιχείων εμφανίζονταν συνεχώς πως το Ιράν φέρεται να εξαπατά «από την πρώτη μέρα». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχιζε να αγνοεί εντελώς τους νόμιμους φόβους που είχε η Σαουδική Αραβία για ένα πυρηνικό Ιράν.

«Η Ουάσιγκτον και η Δύση δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την ασφάλεια της περιοχής από τη σύναψη της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας το 2015», έγραψε ο Tariq Al-Homayed, κορυφαίος Σαουδάραβας δημοσιογράφος και πρώην συντάκτης εφημερίδας μετά τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Μόλις τον Ιανουάριο, όταν ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι κατέστησε σαφές ότι «μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες» εμπλουτίζουν ουράνιο σε επίπεδο Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeir επανέλαβε τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας:

"Πιστεύω ότι το Ιράν έχει υποχρέωση να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πιστεύω πως το Ιράν πρέπει να συμμορφώνεται με τους όρους του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και το Ιράν, εάν θέλει να είναι μέλος με καλό status των αναγκών της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, πρέπει να σεβαστεί τη διεθνή τάξη».

Εκτός από την αγνόηση των ανησυχιών για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το κλιμακούμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, ο Μπάιντεν άφησε επίσης τους τρομοκράτες πληρεξούσιους του Ιράν να ξεκολλήσουν. Αφαίρεσε την τρομοκρατική ομάδα Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων τον Φεβρουάριο του 2021 και αρνήθηκε να την επαναφέρει ακόμη και μετά την επανάληψη των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και περισσότερες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

"Η παροχή βαλλιστικών πυραύλων σε τρομοκρατικές ομάδες", σημείωσε πρόσφατα ο Σαουδάραβας υπουργός αλ Τζουμπέιρ , "δεν είναι αποδεκτή... Η παροχή drones στους Χούτι στην Υεμένη είναι επίσης απαράδεκτη".

Είναι λοιπόν περίεργο ότι στο κενό που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, οι Σαουδάραβες ένιωσαν να ωθούνται προς την Κίνα και το Ιράν; Ποια ήταν τελικά η εναλλακτική τους;

Οι Σαουδάραβες είχαν δώσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν πολλές υποδείξεις για το βαθμό στον οποίο οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί.

Ολόκληρος ο κόσμος είδε τη χαμηλών τόνων υποδοχή του Μπάιντεν από τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο του 2022, με μια αμήχανη γροθιά, σε αντίθεση με την πλούσια υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ όταν επισκέφθηκε το βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν σε πλήρη απώλεια ως προς το πώς να επιβληθεί εκ νέου και να επανασυνδεθεί με τη Σαουδική Αραβία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις και να φέρει πίσω τουλάχιστον ένα ίχνος αμερικανικής επιρροής. Είναι πιθανό ότι οι Σαουδάραβες ήλπιζαν πως οι Αμερικανοί, ακόμη και την τελευταία στιγμή, θα δεσμευόταν να τερματίσουν πλήρως τις διαπραγματεύσεις τους με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στο Ιράν απεριόριστα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τη Suzanne Maloney, αντιπρόεδρο και διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings:

"Αυτό που είναι αξιοσημείωτο φυσικά είναι η απόφαση να δώσουμε στους Κινέζους μια τεράστια νίκη στις δημόσιες σχέσεις - μια φωτογραφία που έχει σκοπό να καταδείξει το νέο ανάστημα της Κίνας στην περιοχή. Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται να είναι ένα ακόμη χαστούκι της Σαουδικής Αραβίας στο πρόσωπο της κυβέρνησης Μπάιντεν».

Οι βλαβερές συνέπειες της συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Κίνας, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερες από ένα απλό «σαουδικό χαστούκι» στην κυβέρνηση Μπάιντεν -- ειδικά μετά την παράδοση των ΗΠΑ σε μια τρομοκρατική ομάδα, τους Ταλιμπάν, το 2021, την καταστροφική υποχώρηση από την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ και το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που βρέθηκε να αιωρείται για μια ολόκληρη εβδομάδα πάνω από τις πιο στρατηγικές στρατιωτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ. Προσθέτουν μια ακόμη πιο μειωμένη διεθνή θέση για τις ΗΠΑ.

Η Κίνα μπορεί τώρα να καυχηθεί πως είναι σε θέση να αναδιατάξει τα πιόνια στην παγκόσμια σκακιέρα, να ανατρέψει τις συμμαχίες που κυριαρχούν στη διεθνή παγκόσμια τάξη για δεκαετίες και να κάνει ειρήνη μεταξύ των εχθρών. Εάν η Κίνα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, τι άλλο μπορεί να κάνει;

Η Κίνα και άλλοι επιτιθέμενοι επίσης δεν μπορούν να αποφύγουν να δουν την αδιάκοπη ανικανότητα της Αμερικής, είτε η εστίαση του αμερικανικού στρατού αφορά στη διδασκαλία της κρίσιμης φυλετικής θεωρίας και της «κλιματικής αλλαγής» παρά στο πώς να κερδίσουν ή να αποτρέψουν τους πολέμους. Τα δισεκατομμύρια για την «κλιματική αλλαγή», τα οποία πρέπει να δώσει στην Κίνα, η οποία κατασκευάζει  έξι φορές περισσότερα εργοστάσια άνθρακα από άλλες χώρες», προκαλώντας ένα γέλιο, ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ βρίσκεται σε σταθερή καθαρή πτώση, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό 6% του Μπάιντεν . Κάποιος δεν ενδιαφέρεται για το μαγαζί.

Πάνω απ' όλα, η νέα συμφωνία σηματοδότησε αναμφισβήτητα στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη της οποίας οι καλύτερες μέρες βρίσκονται πίσω από αυτήν. Αυτή η εντύπωση θα μπορούσε μόνο να έχει ενισχυθεί από το χαζό σχόλιο του Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι που έκανε μετά τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν: «Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης εκεί».

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκτός από το Ισραήλ, αποτελείται από λίγο πολύ αυταρχικά κράτη που συμμερίζονται τις απόψεις της Κίνας για την κρατική κυριαρχία, τη μη ανάμειξη και προφανώς το όχι τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι διατεθειμένες περισσότερες χώρες να απορρίψουν μια διεθνή τάξη που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες -- για να μην αναφέρουμε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα -- των ΗΠΑ;

Η κυριαρχία στον κόσμο και η αντικατάσταση των ΗΠΑ ως η κυρίαρχη υπερδύναμη στον κόσμο έως το 2049 -- στρατιωτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και γεωπολιτικά -- είναι αυτό που η Κίνα ποθεί εδώ και δεκαετίες.

Η συμφωνία «αποδεικνύει πως η κινεζική ιατρική μπορεί να λύσει προβλήματα που η δυτική ιατρική δεν μπορεί να λύσει», ανακοίνωσε ο Wang Yiwei, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.

Το πιο τραγικό είναι ότι όλες οι αποφάσεις των ΗΠΑ, από το μπλοκάρισμα της παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ έως το κλείσιμο της «Πρωτοβουλίας Κίνας» για την αποτροπή περαιτέρω κατασκοπείας, και συμπεριλαμβανομένων αυτών που οδήγησαν σε αυτή τη συγκυρία, φαίνονται εντελώς περιττά αυτογκόλ.

«Πρόκειται για μια μάχη αφηγήσεων για το μέλλον της διεθνούς τάξης», δήλωσε ο Γιουν Σουν, διευθυντής του Προγράμματος Κίνας στο Stimson Center, ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την Ουάσινγκτον. «Η Κίνα λέει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε χάος επειδή η ηγεσία των ΗΠΑ απέτυχε».

Πάλι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail