Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου;

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 σε ένα κλειστό φόρουμ (ελέω ανηλεούς κυνηγητού σε όποιον τολμά να μιλήσει ελεύθερα για πράγματα που δεν βολεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση) ανέβασα μια ανάλυση σχετικό το φαινόμενο του Μαύρου Κύκνου. Ήταν ουσιαστικά η περίληψη μιας ευρύτερης έκθεσης σχετικά με κινδύνους επενδύσεων που συνέταξα την ίδια εποχή.

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Πάμε να δούμε τι έγινε σήμερα που με αναγκάζει να χτυπήσω καμπανάκια.

Η SVB (επενδυτική τράπεζα στον τομέα της τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ) λόγω ενός BANK RUN (δεν το λένε επίσημα γιατί οι λέξεις αυτές προκαλούν τρόμο, αλλά ουσιαστικά αυτό έγινε) χθες Πέμπτη, μπήκε σε διαδικασία κατάρρευσης (ΒΑΝΚ COLLAPSE) με αποτέλεσμα ΑΜΕΣΑ η ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνια (Υπουργείο Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια) να προβεί  σε αναστολή λειτουργίας και σε διαδικασίες μεταφοράς δανείων και καταθέσεων.

Όσοι έχουν ασφαλισμένες καταθέσεις λαμβάνουν το πλήρες ποσό, όλοι οι άλλοι θα... θα... θα... Τα δάνεια φυσικά θα βρεθεί και εκεί κάποιο fund με έδρα πιτσαρία να τα αγοράσει τσάμπα...

Η κατάρρευση της SVB ήρθε τυχαία;

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Είναι αποτέλεσμα της ελεεινής πολιτικής αύξησης των επιτοκίων στο όνομα της διόρθωσης του πληθωρισμού (ενώ ο πληθωρισμός διογκώθηκε όχι εξαιτίας του κανόνα προσφοράς και ζήτησης αλλά εξαιτίας της παγκόσμιας πρωτοτυπίας με την "σωστή πλευρά της ιστορίας").

Η ιστορία της SVB είναι αυτό που ελάχιστοι αν και δεν είμαστε στον τομέα των τραπεζών φωνάζαμε ότι θα δημιουργήσει νέες συνθήκες κρίσης, που μπροστά τους το 2008 θα είναι πανηγύρι με Γωγώ Τσαμπά, καγκέλια και ραβασάκια κάτω από τα τραπεζάκια.

Ήδη στα παγκόσμια χρηματιστήρια τράπεζες κολοσσοί είδαν τα χαρτοφυλάκια τους να συρρικνώνονται μέχρι και κατά 50 δις δολάρια, με πτώσεις που έφτασαν στα ταμπλό των χρηματιστηρίων ακόμα και στο 15%.

Για μια ακόμη φορά η τύχη (;) θέλησε το νέο 2015 να γίνει Παρασκευή. Η διεθνής κοινότητα έχει μπροστά της 56 ώρες μέχρι να ανοίξουν τα ασιατικά χρηματιστήρια τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ώστε να διορθώσει τη βλάβη. Η προηγούμενη "βλάβη" το 2015 κόστισε περίπου 5 ΤΡΙΣ και μόνον σε ένα κράτος (Κίνα).

Κακά τα ψέματα η κατάρρευση της SVB εκτιμάται και είναι μπορώ να πω με ασφάλεια η μεγαλύτερη κατάρρευση μετά την κρίση του 2008.

Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: Θα έχει και συνέχεια;

Αντί να σας δώσω την δική μου άποψη θα σας παραθέσω τι έγραψε πριν από λίγο ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Bill Ackman όπου ουσιαστικά είναι ο πρώτος ισχυρός που συνέκρινε την SVB με την Bear Stearns, τον πρώτο δανειστή που κατέρρευσε στην αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2007-2008.

Ο Άκμαν λοιπόν έγραψε: «Ο κίνδυνος αποτυχίας και απώλειες καταθέσεων εδώ είναι ότι η επόμενη, λιγότερο καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα θα αντιμετωπίζει ένα τρέξιμο και πτώχευση και τα ντόμινο θα αρχίσουν».

Για να είμαστε όμως δίκαιοι οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές μιλούν για τυχαιότητα και ένα "συμβάν" όπως το αποκαλούν, που σχετίζεται κυρίως με την έκθεση της τράπεζας σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.

Το κακό που υπάρχει είναι ότι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές είναι αυτοί που υποστηρίζουν τις πολιτικές της FED για συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού και είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι τέτοιες καταρρεύσεις θα ήταν απίθανο να δούμε το 2023...

Μένει λοιπόν να δούμε ποιόν θα δικαιώσει η ιστορία...
Η κατάρρευση της SVB αποκαλύπτει πιέσεις που δημιουργούνται από το άλμα στο κόστος δανεισμού και κυρίως από το βίαιο άλμα των τελευταίων μηνών.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια εφαρμόζοντας τις παγιωμένες τακτικές του περασμένου αιώνα για να δαμάσουν τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά ο ρυθμός των αυξήσεων έχει δημιουργήσει απροσδόκητα (για αυτούς όχι για εμάς) προβλήματα. Και τώρα "ξαφνικά" οι ίδιοι που είχαν κάνει σημαία τις αυξήσεις επιτοκίων εγείρουν ανησυχίες για περαιτέρω ανεπιθύμητες συνέπειες. Τραγικοί αν μη τι άλλο.

Ο πασίγνωστός στον χώρο των χρηματοοικονομικών Καθηγητής του Χάγκεντορφ στο King's College του Λονδίνου στην τοποθέτηση του πριν μερικές ώρες αν και μίλησε για "όπλα" που υπάρχουν σε σχέση με το 2008 ώστε να περιοριστεί μια τέτοια κρίση δε δίστασε να αναφέρει ότι στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι τράπεζες (κεντρικές και περιφερειακές) αλλά ακόμα και συνταξιοδοτικά συστήματα ιδιαίτερα αυτά που έχουν δηλωμένα περιουσιακά δικαιώματα, αξία που δεν αντικατοπτρίζεται στα πραγματικά δεδομένα σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε εξελίξεις ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ. Στις επίσημες κατά λέξη δηλώσεις του είπε: «Οι απώλειες που θα προκύψουν θα είναι μεγάλες και πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κάποιο τρόπο. Το μέγεθος του προβλήματος αρχίζει να προκαλεί ανησυχία».

Ας περιμένουμε τη Δευτέρα για να δούμε αν τελικά όντως υπάρχουν προϋποθέσεις ντόμινο και τότε θα έχουμε να πούμε πολλά ακόμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail