Η αντιμετώπιση του Πούτιν ως ανεπανόρθωτου ιμπεριαλιστή έχει στριμώξει τη Δύση σε μια επικίνδυνη γωνιά

Όταν πρόκειται για τον ιμπεριαλισμό —δηλαδή, «την πολιτική, την πρακτική ή την υπεράσπιση της επέκτασης της εξουσίας και της κυριαρχίας ενός έθνους ειδικά με άμεσες εδαφικές κατακτήσεις ή με την απόκτηση έμμεσου ελέγχου στην πολιτική ή οικονομική ζωή άλλων περιοχών» — οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη σπεύδουν να χαρακτηρίσει τον Πούτιν ως έξαλλο ασκούμενο που πρέπει να σταματήσει διαφορετικά θα κατακτήσει τον κόσμο.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή είναι νωχελική προπαγάνδα εκ μέρους της Δύσης και είναι μια βλακεία κατηγορία. Ο Πούτιν είναι ένας εθνικιστής της παλιάς σχολής και ένας ανατολικός ορθόδοξος χριστιανός που αποφεύγει τη σοβιετική κομμουνιστική κληρονομιά. Από την ανάληψη της εξουσίας το 1999, ο Πούτιν δεν ηγήθηκε απρόκλητων κατακτήσεων γειτονικών εδαφών. Οι στρατιωτικές δεσμεύσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία το 2008 και με την Ουκρανία είναι άμεσο αποτέλεσμα της παρέμβασης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Όμως, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιμένουν να περιγράφουν τον Πούτιν ως μετενσαρκωμένο Στάλιν και ως έναν άνθρωπο που θέλει να επιβάλει τη ρωσική κυριαρχία στον κόσμο. Αυτή είναι απλώς μια έκδοση του 21ου αιώνα της Θεωρίας του Ντόμινο. Είναι το Domino 2.0 και ο Πούτιν είναι το νέο Βιετνάμ. Η αλήθεια του θέματος είναι πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι καλόπιστοι ιμπεριαλιστές και αγνοούν το πραγματικό ιστορικό του Πούτιν. Αντίθετα, η Δύση εμπλέκεται σε ωμή υποκρισία και ψυχολογική προβολή — αποδίδοντας στον Πούτιν αυτό που οι ίδιοι έχουν κάνει και κάνουν.

Ακολουθούν μερικά πρόσφατα παραδείγματα του ιμπεριαλιστικού μιμιδίου που προωθεί η Δύση σε σχέση με τον Πούτιν και τη Ρωσία:

Τα λόγια του Πούτιν μιλούν από μόνα τους: Αυτό που στοχεύει στην Ουκρανία είναι η αποκατάσταση της Ρωσίας ως αυτοκρατορικής δύναμης.

Πολλοί παρατηρητές ακολούθησαν γρήγορα μια από τις πιο προκλητικές αναφορές του Πούτιν, στην οποία συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο, τον εκσυγχρονιστή τσάρο της Ρωσίας και τον ιδρυτή της Αγίας Πετρούπολης –της γενέτειρας του ίδιου του Πούτιν– που ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 17ου αιώνα.

«Ο Μέγας Πέτρος διεξήγαγε το Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια», είπε ένας χαλαρός και προφανώς αυτάρεσκος Πούτιν. «Προφανώς, βρισκόταν σε πόλεμο με τη Σουηδία για να της αφαιρέσει κάτι… Δεν έπαιρνε τίποτα, επέστρεφε. Έτσι ήταν».

Το περιοδικό Foreign Policy, φερέφωνο του κατεστημένου, προωθεί το ίδιο μιμίδιο:

Πάνω απ' όλα, σημαίνει να βλέπεις τη σύγχρονη Ρωσία ως κληρονόμο της σοβιετικής αυτοκρατορίας - ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό κράτος στο οποίο ο ρωσικός πυρήνας καθόριζε τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές των μη ρωσικών δημοκρατιών - και το προϊόν της ξαφνικής κατάρρευσης αυτής της αυτοκρατορίας

Ο Mikhail Mamedov, ένας Αζέρος στην καταγωγή που έφυγε από τη Ρωσία το 1996, προσφέρει μια ακούσια ειρωνική προοπτική για το ρωσικό ιμπεριαλισμό:

Πώς η Ρωσία έγινε αυτοκρατορική δύναμη; Όχι όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, διασχίζοντας θάλασσες και ωκεανούς για να αποικίσουν τμήματα της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Η αυτοκρατορική ανάπτυξη της Ρωσίας ήταν σε μεγάλο βαθμό κλειστή: η επέκταση εκτεινόταν ηπειρωτικά σε όλη την Ευρασία. Η αυτοκρατορία πήγε δυτικά στην Πολωνία και τη Λιθουανία. ανατολικά προς τη Σιβηρία. και, στο νότο, προς την περιοχή του Καυκάσου και τις Οθωμανικές και Περσικές αυτοκρατορίες . . . .

«Η αντίληψη της Ρωσίας για την αυτοκρατορία ήταν διαφορετική από αυτή των δυτικών δυνάμεων. Η Ρωσία δε διέθετε «μακρινές αποικίες», αλλά επεκτάθηκε πέρα ​​από τα σύνορά της στα βάθη της Ευρασίας. Είχε μια καλύτερη ευκαιρία για την στενότερη ενσωμάτωση της ιθαγενούς και της ρωσικής αριστοκρατίας σε ένα σώμα».

Έπιασες την τελευταία παράγραφο; Ο Μαμέντοφ προφανώς δεν έχει μελετήσει την αμερικανική ιστορία. Εάν η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική επειδή «επεκτάθηκε πέρα ​​από τα σύνορά της» και άσκησε εξουσία σε γειτονικά εδάφη, τότε τι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες; Το Τέξας, το Νέο Μεξικό, η Αριζόνα και η Καλιφόρνια δεν ήταν ανεξάρτητες ελεύθερες πολιτείες που ψήφισαν να ενταχθούν στις ΗΠΑ. Τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ χάρη στη Συνθήκη Ινταλγκό της Γουαδαλούπης, η οποία τερμάτισε επίσημα τον Μεξικανο-Αμερικανικό Πόλεμο και «απαιτούσε από το Μεξικό να παραχωρήσει το 55 τοις εκατό του εδάφους του συμπεριλαμβανομένων των σημερινών πολιτειών της Καλιφόρνια, της Νεβάδα, της Γιούτα, του Νέου Μεξικού και του μεγαλύτερου μέρους της Αριζόνα και του Κολοράντο. Το Μεξικό επίσης παραιτήθηκε από όλες τις αξιώσεις για το Τέξας και αναγνώρισε το Ρίο Γκράντε ως το νότιο όριο του Τέξας».

Μετά από εξήντα χρόνια αποτυχημένων ξένων στρατιωτικών αποστολών, η πολιτική τάξη στην Ουάσιγκτον, DC προσκολλάται επίμονα στην παιδική ιδέα ότι αν μπορείτε απλώς να απαλλαγείτε από τον «κακό άνθρωπο», μπορείτε να εισαγάγετε μια πολιτική ουτοπία. Απλώς σκεφτείτε τη λίστα των κακών που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο στόχαστρο σε επανειλημμένες προσπάθειες αλλαγής κυβερνήσεων και δημιουργίας «δημοκρατίας ή εξάλειψης της τρομοκρατίας κ.λπ. Πώς λειτούργησαν αυτά; Έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή; Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιο ασφαλείς;

  • Mossadegh, Ιράν
  • Arbenz, Γουατεμάλα,
  • Κάστρο, Κούβα
  • Diem, Βιετνάμ
  • Μάο, Κίνα
  • Noriega, Παναμάς
  • Σαντάμ Χουσεΐν, Ιράκ
  • Μπασίρ Άσαντ, Συρία
  • Ο Σάχης, Ιράν
  • Ο Αγιατολάχ Χομένι, Ιράν
  • Οσάμα μπιν Λάντεν, ???
  • Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρωσία

Είμαι έκπληκτος που τόσοι πολλοί λεγόμενοι ειδικοί της εξωτερικής πολιτικής εμμένουν στη μαγική πεποίθηση πως η εξάλειψη ενός ηγέτη θα δώσει μια πολιτική λύση που ευνοεί τη Δύση. Απλώς ακούστε τη Χίλαρι Κλίντον να παρακαλεί τη ρωσική ελίτ να εξαλείψει τον Πούτιν:

Η αντίληψη ότι η απαλλαγή από τον Πούτιν θα στειρώσει τη Ρωσία και θα την κάνει υπάκουο δουλοπάροικο της Δύσης είναι βαθιά ανόητη και μυωπική. Ακριβώς επειδή άνθρωποι όπως η Κλίντον και ο Μπάιντεν επιμένουν πως ο Πούτιν είναι δικτάτορας στο καλούπι του Στάλιν, δε μετατρέπει με μαγικό τρόπο την παραληρηματική πίστη σε πραγματικότητα.

Το Πρακτορείο Πληροφοριών της Λατινικής Αμερικής (ALAI) συμμερίζεται την περιφρόνηση μου για τα διπλά μέτρα και σταθμά της Δύσης όταν πρόκειται να απεικονίσει τη σύγχρονη Ρωσία ως ένα κράμα της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν:

Οι κύριες δυτικές κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τις εισβολές της Μόσχας ενώ δικαιολογούν παρόμοιες ενέργειες που πραγματοποιούνται από το δικό τους στρατόπεδο. Η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, τη Γεωργία ή τη Συρία παρουσιάζεται ως απαράδεκτη πράξη, αλλά οι κατοχές του Αφγανιστάν, του Ιράκ ή της Λιβύης ερμηνεύονται ως γεγονότα ρουτίνας. Η προσάρτηση της Κριμαίας αποκηρύσσεται κατηγορηματικά, αλλά η ιδιοποίηση γης στην Παλαιστίνη χαιρετίζεται θερμά.

Αυτή η υποκρισία συνδυάζεται με αβάσιμους ισχυρισμούς που επιδιώκουν να τρομάξουν τον πληθυσμό. Περιγράφουν μια γιγάντια ρωσική δύναμη με αμέτρητη ικανότητα να βλάψει. Η χειραγώγηση των αμερικανικών εκλογών από τη Μόσχα μέσω εισβολέων και αλγορίθμων ήταν η πιο παράλογη κατηγορία σε αυτήν την εκστρατεία.

Κάθε διαβολική συνωμοσία αποδίδεται στον Πούτιν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον παρουσιάζουν συχνά ως ενσάρκωση του κακού. Απεικονίζεται ως δεσπότης που ανοικοδομεί μια αυτοκρατορία που βασίζεται σε βάναυσες μεθόδους εσωτερικού ολοκληρωτισμού (Di Palma, 2019). Ποτέ δε γίνονται συγκρίσεις με τις επαινούμενες πλουτοκρατίες των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρώπης, οι οποίες επιβάλλουν την επικύρωση της κυριαρχίας που ασκείται από τις άρχουσες ελίτ.

Γιατί να σε νοιάζει; Εάν η Δύση επιμείνει στη δαιμονοποίηση του Πούτιν, δημιουργεί δυνητικά ανυπέρβλητα εμπόδια για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Αυτή η προσέγγιση καθιστά μια διπλωματική λύση ουσιαστικά ανέφικτη και είναι πιθανό να αυξήσει τις αμφιβολίες του Πούτιν ότι η Δύση μπορεί να είναι αξιόπιστη πως θα διατηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία εκτός από την άνευ όρων παράδοση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail