Τα μέσα ενημέρωσης ως «όργανο πολέμου» του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος κατά του Ιράν

Πρόσφατα, προσκλήθηκα σε ένα διεθνές συνέδριο στην ιρανική ιερή πόλη Mashhad για να μιλήσω για το πώς οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης ως εργαλείο υβριδικού πολέμου κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Με ώθησε να σκεφτώ πώς αυτό το ευγενές επάγγελμα έχει μεταμορφωθεί με τα χρόνια σε ένα όργανο στη διάθεση των δυτικών ηγεμονικών δυνάμεων για την εξαπάτηση, τη διαστρέβλωση, τη συσκότιση και τη δυσφήμιση των «άλλων».

Τα ΜΜΕ, μας είπαν στη σχολή δημοσιογραφίας, είναι ο τέταρτος πυλώνας της δημοκρατίας, ο φύλακας της κοινωνίας και ο θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος. Ίσως αυτό ήταν ένα βασικό κίνητρο για μένα να κάνω το βήμα – να γίνω η φωνή των άφωνων, να πω την αλήθεια στην εξουσία, να γίνω καταλύτης για την κοινωνικοπολιτική αλλαγή.

Με τα χρόνια, ωστόσο, έβλεπα με απόλυτη φρίκη το «φύλακα» της κοινωνίας να μετατρέπεται σε «σκύλο» ισχυρών, πλουσίων και δυνατών. Είδα τον πυλώνα της δημοκρατίας να γκρεμίζεται, αργά και συγκλονιστικά. Έβλεπα μεγάλες και ισχυρές παγκόσμιες εταιρείες να παίρνουν τον έλεγχο των οίκων των μέσων ενημέρωσης.

Όταν τα ΜΜΕ χάνουν την ελευθερία τους, γίνονται ευάλωτα στην εκμετάλλευση. Σήμερα, όπως βλέπουμε, οι οργανώσεις μέσων ενημέρωσης έχουν γίνει όργανα «σύγχρονου πολέμου» που χρησιμοποιούνται από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ εναντίον ατόμων, οντοτήτων και χωρών που αμφισβητούν την ηγεμονία τους.

Τα ίδια μέσα ενημέρωσης έχουν οπλοπλοιηθεί σήμερα εναντίον χωρών όπως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Το είδαμε πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων ταραχών στο Ιράν που υποστηρίζονται από ξένους. Το έχουμε δει εδώ και χρόνια στην Παλαιστίνη, την Υεμένη, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Και το βλέπουμε εδώ και ένα χρόνο στην Ουκρανία.

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται με τα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν τους εαυτούς τους ως πληρωμένους μισθοφόρους που υπηρετούν την ατζέντα των ξένων υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που βλέπουμε τόση περιττή διαφημιστική εκστρατεία για το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ επικρατεί εκκωφαντική σιωπή για τις μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες του ισραηλινού καθεστώτος και τις εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές.

Είδαμε πώς η πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ, σε πλήρη περιφρόνηση της καθαρά τεχνικής εντολής της, συνεχίζει να διαρρέει εμπιστευτικές αναφορές σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν σε κύρια πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters. Δε συμβαίνει πουθενά αλλού.

Είδαμε τον ανεμοστρόβιλο ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης να κυκλοφορούν για το Ιράν, όχι μόνο κατά τις πρόσφατες ταραχές αλλά και όλα αυτά τα χρόνια – σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τα δικαιώματα των γυναικών, τις περιφερειακές δραστηριότητες και φυσικά το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Είναι διασκεδαστικό το γεγονός ότι ενώ ο ισραηλινός στρατός και η Μοσάντ τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αυτά είναι ανένδοτα στο να χαρακτηρίσουν το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διαδραματίζεται ο πόλεμος των μέσων ενημέρωσης με απαίσια κίνητρα και ατζέντες.  

Ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να οπλοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο υβριδικού πολέμου φάνηκε πλήρως στις πρόσφατες ταραχές. Ο πραγματικός πόλεμος δεν διεξήχθη στους δρόμους, σε αντίθεση με τη λαϊκή αντίληψη, αλλά στα μέσα ενημέρωσης – τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περσικά μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν από τα δυτικά και αραβικά καθεστώτα πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, υποκινώντας ταραχοποιούς, προκαλώντας τους να επιτεθούν σε δυνάμεις ασφαλείας και αμάχους, πυροδοτώντας τις φλόγες του εμφυλίου πολέμου και φυσικά για να προωθήσουν τη δυτική ατζέντα της «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράν.

Δεν είναι μυστικό πώς οι δυτικές κυβερνήσεις βοήθησαν και υποστήριξαν αυτές τις ταραχές, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, και εξαπέλυσαν τους μύλους προπαγάνδας τους εναντίον των Ιρανών.

Είτε πρόκειται για τη συνάντηση του Masih Alinejad με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron στο Παρίσι είτε για τη συνάντηση της Nazanin Boniadi με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Ουάσιγκτον, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν ευρέως και χωρίς κριτική αυτά τα γεγονότα που ουσιαστικά είχαν ως στόχο να κρατήσουν την κατσαρόλα να βράζει.

Και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς η Maryam Rajavi και η τρομοκρατική της λατρεία με έδρα την Αλβανία συνεχίζουν να λαμβάνουν υποστήριξη από Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Αυτό είναι αυτό που επιβιώνει και ευδοκιμεί -- η προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σήμερα, υπάρχουν ασυνήθιστες ιστοσελίδες που ανήκουν σε MKO και μοναρχικούς, οι οποίοι είναι σε υπερβολική κίνηση τους τελευταίους μήνες, υποδαυλίζοντας παραπληροφόρηση για το Ιράν. Και όλοι αυτοί οι ιστότοποι, τα κανάλια και οι σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στη συνέχεια, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ρομπότ στο Twitter που λειτουργούν από την Αλβανία. Ο Marc Owen Jones, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa του Κατάρ, έκανε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, η οποία έδειξε ξεκάθαρα πως αυτή η «επανάσταση» είναι στην πραγματικότητα η «επανάσταση των bots».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές στο Ιράν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν tweet με το hashtag #OpIran.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με την προπαγάνδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια αυτών των ταραχών αφορούσε τις εκτελέσεις. Πώς διαστρεβλώθηκαν εσκεμμένα τα γεγονότα και δημιουργήθηκαν φανταστικές αφηγήσεις για να δώσουν την εντύπωση ότι το νομικό σύστημα του Ιράν είναι άδικο και πως οι δικαστικές αποφάσεις ισοδυναμούν με παρωδία δικαιοσύνης.

Ας το ξεκαθαρίσουμε – καμία χώρα δεν ανέχεται βίαιες ταραχές, βανδαλισμούς δημοσίων περιουσιών και διαταραχή της δημόσιας τάξης, ιδιαίτερα όταν οι αναταραχές σχεδιάζονται από ξένες δυνάμεις.

Το BBC είπε ότι ένας από τους καταδικασθέντες σε θάνατο, ο Mehdi Karami, έλαβε «15 λεπτά για να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Για να δημιουργήσει τη συμπάθεια του κοινού προς αυτόν, το ρεπορτάζ τον περιέγραψε ως «πρωταθλητή του καράτε», λες και αυτό θα τον απάλλασσε από το διαβολικό έγκλημα.

Το γεγονός είναι ότι ο Karami δολοφόνησε έναν νεαρό εθελοντή Basiji, τον Rohullah Ajamian, και ομολόγησε το έγκλημά του σε μια τηλεοπτική δίκη. Η δίκη συνεχίστηκε για εβδομάδες και είχε περισσότερα από «15 λεπτά» για να παρουσιάσει την υπόθεσή του ενώπιον των ενόρκων.

Η Daily Express του Ηνωμένου Βασιλείου είπε πως ένας Ιρανός έφηβος, ο Makan Davari αντιμετωπίζει την εκτέλεση «για την προστασία των γυναικών από επίθεση». Για να δημιουργήσει τη συμπάθεια του κοινού γι 'αυτόν, ανέφερε ότι ήταν "ο μοναδικός γιος μιας ανύπαντρης μητέρας που έπασχε από καρκίνο". Τα γεγονότα θυσιάστηκαν στο βωμό της συναισθηματικής ρητορικής.

Ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη έπεσαν στην προπαγάνδα. Ζήτησαν από το Ιράν «να σταματήσει να καταδικάζει ειρηνικούς διαδηλωτές» σε θάνατο. Λες και αυτοί οι άνθρωποι έδιναν τριαντάφυλλα και νάρκισσους στα σώματα ασφαλείας στους δρόμους. Έτσι η αλήθεια γίνεται το πρώτο θύμα σε περιόδους καθολικής εξαπάτησης.

Υπάρχει ένα τσουνάμι ψεύτικων ειδήσεων για το Ιράν τόσο στα δυτικά όσο και στα αραβικά μέσα ενημέρωσης, το οποίο έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Όλα αυτά, φυσικά, έχουν σχεδιαστεί για να δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, εντός και εκτός της χώρας.

Επιτρέψτε μου να δώσω μερικά παραδείγματα. Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, εν μέσω ταραχών, μια είδηση ​​κυκλοφόρησε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Έλεγε: «Το Ιράν καταδικάζει σε θάνατο 15.000 διαδηλωτές». Όλες οι μεγάλες εφημερίδες στη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του Guardian, των New York Times το δημοσίευσαν χωρίς βασικό έλεγχο στοιχείων.

Πιο σκανδαλώδες, η είδηση ​​δημοσιεύτηκε ακόμη και από τον Καναδό πρωθυπουργό και μερικές αυτοαποκαλούμενες διασημότητες του Χόλιγουντ.

Τα νέα για την ίδια τη Mahsa Amini διαστρεβλώθηκαν. Δυτικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως «βασανίστηκε» πριν πεθάνει στην αστυνομία. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αναφέρουν διαφορετικά.

Σχετικά με τη Nika Shakarami, είπαν ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι και της έκλεψαν το σώμα. Γεγονός είναι πως η σορός της βρέθηκε στην αυλή ενός κτιρίου. Και πλάνα CCTV την έδειξαν να μπαίνει στο κτίριο σε απολύτως φυσιολογική κατάσταση.

Η περίπτωση του Χασάν Φιρούζη ήταν ιδιαίτερα αξιοπερίεργη. Είπαν ότι βασανίστηκε στη φυλακή και έπεσε σε κώμα. Κάποιες αναφορές υποστήριξαν μάλιστα πως καθόταν στη σειρά για εκτέλεση. Αποδείχθηκε πως επρόκειτο για απάτη. Ο Φιρούζι συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας κοντά στο νησί Qeshm ενώ προσπαθούσε να διαφύγει.

Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της Αρμίτα Αμπάση. Είπαν ότι βιάστηκε στη φυλακή, ξυρίστηκε το κεφάλι της και της έβγαλαν τα νύχια. Το CNN δημοσίευσε μια λεπτομερή «διερευνητική» αναφορά για αυτήν το Νοέμβριο.

Ωστόσο, όταν η Abbasi βγήκε από τη φυλακή πρόσφατα, είχε πολύχρωμα βαμμένα μαλλιά και καμάρωνε τα περιποιημένα νύχια της και έδειχνε υγιής και χαρούμενη, ανατρέποντας τους ισχυρούς ισχυρισμούς του CNN.

Υπάρχει ένα άλλο πράγμα που εμφανίζεται συνεχώς στην κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης για το Ιράν. Ονομάζεται «spin doktoring».

Όταν κυκλοφόρησαν πρόσφατα νέα για χιλιάδες κρατούμενους που αμνηστεύτηκαν από τον Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μια πανούργη εικόνα, με απόλυτη περιφρόνηση για τη δημοσιογραφική ηθική. «Το Ιράν παραδέχεται ότι συνέλαβε 20.000», είπαν.

Αυτός ο πόλεμος μέσων και πληροφοριών θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα λάβει νέες διαστάσεις στο μέλλον. Αλλά και αυτός ο πόλεμος, όπως και ο οικονομικός πόλεμος, δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
 

* Ο Syed Zafar Mehdi  είναι δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας με έδρα την Τεχεράνη. Έκανε ανταποκρίσεις για περισσότερα από 13 χρόνια από την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κασμίρ και τη Δυτική Ασία για κορυφαίες εκδόσεις παγκοσμίως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail