Πώς μια επίθεση σε Σερβικό γαμήλιο πάρτι οδήγησε τελικά στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας

Ένας Βόσνιος μαχητής στοχεύει τις τοποθεσίες του σε μια σερβική θέση στην περιοχή Dobrinja, μια από τις πιο επικίνδυνες τοποθεσίες στην πρώτη γραμμή της βοσνιακής πρωτεύουσας Σεράγεβο, στις 12 Ιουλίου 1992. - PΑSCΑL GUYΟΤ / ΑFΡ
Η 1η Μαρτίου γιορτάζεται από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους ως Ημέρα Ανεξαρτησίας, αλλά θρηνείται από τη σερβική κοινότητα του κράτους

Ένας ξένος που τυχαίνει να βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την 1η Μαρτίου μπορεί να παρατηρήσει ένα φαινόμενο που λέει πολλά για το βαλκανικό κράτος. Είναι μια "εθνική" γιορτή χωρίς έθνος, γιορτάζοντας την ανεξαρτησία μιας χώρας που είναι τεχνικά προτεκτοράτο και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από ξένες δυνάμεις. Είναι επίσημη αργία μόνο σε μία από τις οντότητες που απαρτίζουν τη συλλογική – την αδέξια ονομαζόμενη Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – και ακόμη και τότε παρατηρείται σε περίπου τις μισές επαρχίες της. Ούτε η ημερομηνία είναι ακόμη ακριβής, δεδομένου ότι το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα στις 29 Φεβρουαρίου 1992.

Nebojsa Malic, Σέρβος-Αμερικανός δημοσιογράφος, blogger και μεταφραστής, ο οποίος έγραφε μια τακτική στήλη για Antiwar.com από το 2000 έως το 2015, και είναι τώρα ανώτερος συγγραφέας στο RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το άλλο μισό της Βοσνίας, η Δημοκρατία Σέρπσκα, συνδέει την 1η Μαρτίου με έναν "κόκκινο γάμο" στο Σεράγεβο. Την ημέρα αυτή, ένας μουσουλμάνος μαχητής πυροβόλησε θανάσιμα τον πατέρα του γαμπρού και τραυμάτισε έναν Σέρβο ορθόδοξο ιερέα, λίγους δρόμους από όπου ο Γκαβρίλο Πρίνσιπ δολοφόνησε τον αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο το 1914, προκαλώντας τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τρεις λαοί, ένα πρόβλημα

Οι κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι κατά κύριο λόγο Σλάβοι, οι οποίοι ορίζουν την εθνικότητά τους από τη θρησκεία τους και μιλούν μια γλώσσα που επιμένουν να αποκαλούν με διαφορετικά ονόματα. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θεωρούν τους εαυτούς τους Σέρβους. Εκείνοι των οποίων οι πρόγονοι ασπάστηκαν το Ισλάμ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων της Οθωμανικής κυριαρχίας ονομάζονταν παλαιότερα "μουσουλμάνοι", αλλά θα άλλαζαν το όνομά τους σε "Βόσνιους" το 1993. Οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι Κροάτες.

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι τα ονόματα δύο γεωγραφικών περιοχών, που βρίσκονται μεταξύ της σημερινής Κροατίας στα βόρεια και νοτιοδυτικά και της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στα ανατολικά. Κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ, η σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν μέρος του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας (NDH), ενός πελάτη του άξονα που κυβερνούσε ο φασίστας Ουστάσα. Ενώ μερικοί μουσουλμάνοι εντάχθηκαν στους Σέρβους στα βασιλικά και κομμουνιστικά κινήματα αντίστασης, άλλοι κατατάχθηκαν στον στρατό της NDH και σε δύο μεραρχίες Waffen-SS που δημιουργήθηκαν από το Τρίτο Ράιχ.

Μετά τον πόλεμο, οι νικητές κομμουνιστές την καθιέρωσαν ως μία από τις έξι σοβιετικές "δημοκρατίες" εντός της Νέας Γιουγκοσλαβίας, δημιουργώντας αυστηρές Εθνοτικές ποσοστώσεις για την επιβολή της "ισότητας" μεταξύ των ομάδων. Ο ισόβιος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ο οποίος ήταν Κροάτης, πέθανε το 1980. Δέκα χρόνια αργότερα, η δημιουργία του άρχισε να καταρρέει και οι τρεις κοινότητες της Βοσνίας αντιμετώπισαν μια επιλογή: να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν μαζί ειρηνικά ή να πολεμήσουν.

Οι άνεμοι του πολέμου

Μέχρι την στιγμή που η Βοσνία πραγματοποίησε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της τον Νοέμβριο του 1990, το γιουγκοσλαβικό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε διαλυθεί. Η Σλοβενία και η Κροατία είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις δικές τους εκλογές, φέρνοντας στην εξουσία αυτονομιστές και εθνικιστές.

Οι Μουσουλμάνοι ήταν οι πρώτοι που οργανώθηκαν πολιτικά. Το κόμμα της Δημοκρατικής δράσης (Stranka Demokratske Akcije, SDA) ιδρύθηκε το Μάιο του 1990 και είχε ένα ουδέτερο όνομα επειδή η εθνοτική πολιτική δεν είχε ακόμη νομιμοποιηθεί. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (Srpska Demokratska Stranka, SDS) ιδρύθηκε τον Ιούλιο και πήρε το όνομά του από το αδελφό κόμμα στην Κροατία. Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ), που ιδρύθηκε τον Αύγουστο, πήρε το όνομά της και κυβερνήθηκε από το κυβερνών κόμμα στο Ζάγκρεμπ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών κατέληξαν να μοιάζουν με την απογραφή. Η συμφωνία κατανομής εξουσίας των εθνικιστικών κομμάτων έμοιαζε με το παλιό κομμουνιστικό σύστημα ποσοστώσεων, αλλά υπήρχαν ενδείξεις πως κάτι δεν ήταν σωστό. Σε μια από τις εκλογικές συγκεντρώσεις, το SDA και το HDZ έδεσαν τις σημαίες τους μαζί. Η επταμελής Προεδρία κατέληξε με τρεις μουσουλμάνους, καθώς ο Ejup ganic του SDA έλεγξε το "γιουγκοσλαβικό" κουτί που προορίζεται για μειονότητες. Ο μουσουλμάνος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, ο επιχειρηματίας Φικρέτ Άμπντιτς, υποτάχθηκε στο αφεντικό του κόμματος του, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, για πρώτη θητεία ως εκ περιτροπής πρόεδρος της Προεδρίας.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς παρίστανε ένα μετριοπαθή, ανεκτικό δημοκρατικό. Ωστόσο, είχε περάσει τρία χρόνια σε Γιουγκοσλαβική φυλακή μετά τον Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο, για την υποστήριξη των Βοσνίων Μουσουλμάνων Waffen-SS. Το 1970, έγραψε ένα φυλλάδιο 40 σελίδων με τίτλο "Η Ισλαμική Διακήρυξη", υποστηρίζοντας την ισλαμική θεοκρατία και επιμένοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη" μεταξύ του Ισλάμ και των μη Ισλαμικών πολιτικών συστημάτων, όπως ο κομμουνισμός ή η Δημοκρατία.

Μέχρι τα μέσα του 1991, η Σλοβενία είχε αποσχιστεί. Η Κροατία προσπάθησε να ακολουθήσει το παράδειγμά της, αλλά αντιμετώπισε μια εξέγερση των τοπικών Σέρβων.

Οι μουσουλμάνοι είχαν μια επιλογή να κάνουν: να παραμείνουν σε ό, τι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία, σε μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας με τους Σέρβους, ή να συμμαχήσουν με τους Κροάτες και να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Ο σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάραζιτς υποστήριξε πως η δεύτερη επιλογή θα σήμαινε πόλεμο. Είχε διαπραγματευτεί ακόμη και μια "ιστορική συμφωνία" με τους συνιδρυτές του SDA, Adil Zulfikarpasic και Muhamed Filipovic, που εγγυήθηκε την ισότητα των μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας με πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Ο Ιζετμπέγκοβιτς αποφάσισε ότι δεν ενδιαφερόταν.

Τα πράγματα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 11 Οκτωβρίου 1991. Ο Μομτσίλο Κράισνικ, ο Σέρβος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, διέκοψε τη συνεδρίαση για το βράδυ. Οι Μουσουλμάνοι και Κροάτες βουλευτές παρέμειναν στο σώμα, ζητώντας ψηφοφορία για την "κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης".

Μέσα σε ένα μήνα, οι Σέρβοι της Βοσνίας διοργάνωσαν δημοψήφισμα, στο οποίο το 98% ψήφισε υπέρ της παραμονής στη Γιουγκοσλαβία. Στις 9 Ιανουαρίου 1992, οι Σέρβοι βουλευτές ανακήρυξαν τη "Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης", η οποία τελικά συντομεύτηκε στη Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska, RS). Οι Μουσουλμάνοι και Κροάτες βουλευτές απάντησαν καλώντας σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου. Οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία, η οποία κατέληξε να είναι 99,7% υπέρ της απόσχισης.

Σημαίες και οδοφράγματα

Τη δεύτερη ημέρα του δημοψηφίσματος, την 1η Μαρτίου, δύο Σερβικές οικογένειες του Σεράγεβο γιόρτασαν τον γάμο του Μίλαν Γκάρντοβιτς και της Ντιγιάνα Ταμπούρ. Η υποδοχή τους επρόκειτο να γίνει στην εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στο παλαιότερο τμήμα του Σεράγεβο, όπου ο πατέρας του Μίλαν, Νικόλα ήταν νεωκόρος. Καθώς το γαμήλιο πάρτι πλησίαζε την εκκλησία με τα πόδια, ένα λευκό VW Golf σταμάτησε στο δρόμο και τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω. Ένας από αυτούς προσπάθησε να καταλάβει το Σερβικό Εθνικό τρίχρωμο που έφερε ένας από τους καλεσμένους του γάμου, ο οποίος αντιστάθηκε. Ο δράστης στη συνέχεια τράβηξε όπλο, πυροβολώντας θανάσιμα τον Νίκολα Γκάρντοβιτς και τραυματίζοντας τον ορθόδοξο ιερέα Ραντένκο Μιρόβιτς.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς κατήγγειλε δημοσίως τη δολοφονία, αποκαλώντας την "πυροβολισμό σε όλη τη Βοσνία". Ωστόσο, μια κορυφαία εφημερίδα του Σαράγεβο περιέγραψε το γαμήλιο πάρτι ως εισβολή και υπονόησε ότι το είχαν σχεδιάσει. Ο Σέφερ Χαλίλοβιτς, ο πρώην Γιουγκοσλάβος αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την πολιτοφυλακή του Πατριωτικού συνδέσμου του Ιζετμπέγκοβιτς, επέμεινε δημοσίως ότι η σημαία ήταν μια σερβική "πρόκληση".

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οδοφράγματα είχαν ξεσπάσει σε όλο το Σεράγεβο, με μασκοφόρους Σέρβους και Μουσουλμάνους παραστρατιωτικούς να στοχεύουν ο ένας τον άλλο με τουφέκια επίθεσης. Στη συνέχεια, και οι δύο πλευρές παραιτήθηκαν αφού ο διοικητής της φρουράς του γιουγκοσλαβικού στρατού (JNA) πρότεινε ο στρατός να διεξάγει κοινές περιπολίες με την τοπική Αστυνομία, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια όλων. Φαινόταν ότι ο πόλεμος είχε αποφευχθεί. Ωστόσο, εκείνο το βράδυ, στις 3 Μαρτίου, ο Ιζετμπέγκοβιτς κήρυξε την ανεξαρτησία της Βοσνίας.

Μια ειρήνη, προδομένη

Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα – που σύντομα θα γινόταν η ΕΕ – πρότειναν ένα σχέδιο για τη διαίρεση της Βοσνίας σε εθνοτικά "καντόνια"."Η πρόταση πήρε το όνομά της από τους δύο διαμεσολαβητές, τον Λόρδο Πίτερ Κάρινγκτον και τον Χοσέ Κουτιλέιρο. Ο Izetbegovic, ο Karadzic και ο ηγέτης του HDZ Mate Boban το υπέγραψαν στις 18 Μαρτίου στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Στις 28 Μαρτίου, ο τελευταίος πρέσβης των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, Γουόρεν Ζίμερμαν, έφτασε στο Σεράγεβο και συναντήθηκε με τον Ιζετμπέγκοβιτς. Αυτό που ειπώθηκε στη συνάντηση παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα. Αμέσως μετά, ωστόσο, ο Ιζετμπέγκοβιτς ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υπογραφή του από τη συμφωνία της Λισαβόνας.

Νέα οδοφράγματα εμφανίστηκαν στις 5 Απριλίου. Αναστατωμένος από την "κακή αρχή" ένα μήνα πριν, ο λαός του Σεράγεβο δε συνειδητοποίησε τον κίνδυνο. Μέχρι τις 6 Απριλίου, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Βοσνίας – ωθώντας τους Σέρβους να δηλώσουν τη δική τους. Αυτή τη φορά, ο πόλεμος ήταν σε εξέλιξη.

Ειρήνη, αλλά όχι δικαιοσύνη

Σχεδόν τέσσερα χρόνια και 100.000 ζωές αργότερα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χωρίστηκε ούτως ή άλλως, αυτή τη φορά μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και μιας ομοσπονδίας που αποτελείται από δέκα Βοσνιακά και Κροατικά καντόνια. Η αναταραχή χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον για να καθιερώσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως αρχή για τον εαυτό τους, πάνω από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Οι μάχες τελείωσαν μόνο όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το χρειαζόταν. Ο απεσταλμένος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπενθύμισε στα απομνημονεύματά του το 1998 "Για να τερματιστεί ένας πόλεμος" ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ντέιτον του Οχάιο τον Νοέμβριο του 1995 σχεδόν απέτυχαν επειδή ο Ιζετμπέγκοβιτς προσπάθησε να κάνει το ίδιο κόλπο με τον Μάρτιο του 1992. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Κλίντον είπε στον μουσουλμάνο ηγέτη πως οι ΗΠΑ δεν θα τον υποστηρίξουν πια και προσφέρθηκε να γλυκάνει τη συμφωνία στέλνοντας στους μουσουλμάνους περισσότερα όπλα μετά την ανακωχή. Ίσως πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει τον πόλεμο με ευνοϊκότερους όρους, ο Ιζετμπέγκοβιτς δέχτηκε.

Μέχρι τότε, ήταν γνωστό ποιος σκότωσε τον Νίκολα Γκάρντοβιτς. Ο Ραμίζ Ντελάλιτς-Σέλο, ένας εγκληματίας καριέρας που έγινε μικροπολεμιστής στον μουσουλμανικό στρατό της Βοσνίας, καυχήθηκε γι ' αυτό σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τελικά θα κατηγορηθεί για φόνο αλλά ποτέ δε θα καταδικαστεί. Άγνωστοι τον πυροβόλησαν σε δρόμο του Σεράγεβο το 2007.

Για το χτύπημα κατηγορήθηκε ο Αλβανός βαρόνος ναρκωτικών Νάσερ Κελμέντι. Ο φαχρούντιν Ράντοντσιτς, ο επικεφαλής προπαγανδιστής του Ιζετμπέγκοβιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατέθεσε για την υπεράσπιση του Κελμέντι το 2016, ισχυριζόμενος ότι είχε ακούσει από τον Ντελάλιτς πως ο Ιζετμπέγκοβιτς έδωσε ο ίδιος την εντολή για την επίθεση του γάμου.

Ο Ντελάλιτς ήταν μόνο ένα από τα πιόνια που είχε χρησιμοποιήσει και απορρίψει ο Ιζετμπέγκοβιτς. Πήρε τα χρήματα του Ζουλφικάρπασιτς και την αξιοπρέπεια του Φιλίποβιτς για να δημιουργήσει το SDA, και στη συνέχεια τους έδιωξε ακόμη και πριν από τις εκλογές του 1990. Ο Αμπντίτς ήταν ο επικεφαλής του προεδρικού εισιτηρίου, αλλά τελικά κατηγορήθηκε για προδοσία επειδή ήθελε ειρήνη με τους Σέρβους και φυλακίστηκε. Ο Χαλίλοβιτς ο στρατιώτης και ο Ραντόντσιτς ο προπαγανδιστής αργότερα εκδιώχθηκαν επίσης.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι θεωρούν τον Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς τον "πατέρα" του έθνους τους. Πέθανε το 2003 και είναι θαμμένος σε ένα νεκροταφείο για τους "μάρτυρες" που δημιούργησε ο πόλεμος του, με θέα την Παλιά Πόλη του Σεράγεβο – ακριβώς πάνω από το δρόμο από όπου πυροβολήθηκε ο Νίκολα Γκάρντοβιτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail