Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μόλις περιέλουσε με υγρό αναπτήρα κάθε μικρή τράπεζα στην Αμερική

Τι στο καλό σκεφτόταν; Όταν οργανώθηκε βιαστικά μια διάσωση για ανασφάλιστους καταθέτες στη Silicon Valley Bank και την Signature Bank, το ίδιο θα γινόταν και για τους ανασφάλιστους καταθέτες σε όποιες άλλες τράπεζες κατέρρεαν. Αλλά τώρα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen μας λέει πως στην πραγματικότητα δε θα συμβεί αυτό. Απλώς παραδέχτηκε ότι οι καταθέτες σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα θα προστατεύονται μόνο εάν οι αξιωματούχοι αποφασίσουν πως «η αποτυχία προστασίας των ανασφάλιστων καταθετών θα δημιουργούσε συστημικό κίνδυνο και σημαντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες». Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες σε μεγάλες τράπεζες είναι πιθανό να προστατεύονται και πως οι καταθέτες σε μικρές τράπεζες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προστατεύονται. Με άλλα λόγια, η Janet Yellen έριξε υγρό αναπτήρα σε κάθε μικρή τράπεζα στην Αμερική.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί θα μπορούσε κάποιος να κρατήσει περισσότερα από 250.000 $ σε μια μικρή τράπεζα σε αυτό το σημείο, όταν υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος να χαθούν όλα τα ανασφάλιστα χρήματα, εάν η τράπεζα πέσει ξαφνικά;

Οι πλούσιοι δεν είναι ανόητοι. Πρόκειται να μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια από μικρές τράπεζες σε μεγάλες τράπεζες τις επόμενες ημέρες, και αυτό θα προκαλέσει ένα τσουνάμι άγχους σε αυτές τις μικρές τράπεζες.

Καταλαβαίνει καν η Janet Yellen τι έκανε;

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στο Κογκρέσο την Παρασκευή, ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ έθεσε στη Γέλεν το είδος της ερώτησης που πολλοί από εμάς ελπίζαμε ότι κάποιος θα έκανε:

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ από την Οκλαχόμα πίεσε τη Yellen σχετικά με το πόσο ευρέως θα ισχύουν τα backstops ανασφάλιστων καταθέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

«Οι καταθέσεις σε κάθε κοινοτική τράπεζα στην Οκλαχόμα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, θα είναι πλήρως ασφαλισμένες τώρα;» ρώτησε ο Λάνκφορντ. «Θα έχουν την ίδια μεταχείριση που μόλις είχε η SVB ή η Signature Bank;»

Απίστευτα, η Yellen βγήκε αμέσως και παραδέχτηκε πως οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα προστατεύονται μόνο υπό ορισμένες συνθήκες:

Η Yellen αναγνώρισε ότι δεν θα το έκαναν.

Οι ανασφάλιστες καταθέσεις, είπε, θα καλυφθούν μόνο στην περίπτωση που «η αποτυχία προστασίας των ανασφάλιστων καταθετών θα δημιουργούσε συστημικό κίνδυνο και σημαντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες».

Εάν η τράπεζά σας καταρρεύσει τις επόμενες ημέρες, οι γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον θα συγκεντρωθούν και θα ψηφίσουν για να καθορίσουν εάν οι ανασφάλιστοι καταθέτες στην τράπεζά σας είναι αρκετά σημαντικοί για να προστατεύσουν ή όχι.

Περιττό να πούμε πως αυτό σημαίνει ότι τα πλούσια άτομα με πολύ μεγάλα υπόλοιπα σε πολύ μικρές τράπεζες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Ο γερουσιαστής Lankford κατάλαβε ξεκάθαρα πως η Yellen και οι συνάδελφοί της γραφειοκράτες έχουν δημιουργήσει τώρα ένα τραπεζικό σύστημα δύο επιπέδων:

«Ανησυχώ ότι … ενθαρρύνετε οποιονδήποτε έχει μεγάλη κατάθεση σε τράπεζα της κοινότητας να πει, «δεν πρόκειται να σας σώσουμε ολόκληρο, αλλά αν πάτε σε μια από τις προτιμώμενες τράπεζες μας, θα σας σώσουμε ολόκληρο».

Εάν δεν έχετε δει ακόμα την στιχομυθία μεταξύ Lankford και Yellen, μπορείτε να την δείτε εδώ


Έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Πριν από τη μαρτυρία της Yellen, οι τράπεζες αναγκάζονταν ήδη να βασίζονται στο παράθυρο των εκπτώσεων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουμε δει ποτέ:

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fed έδειξαν 152,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανεισμό από το παράθυρο προεξόφλησης - το παραδοσιακό backstop ρευστότητας για τις τράπεζες - την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, υψηλό ρεκόρ, από 4,58 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών ήταν 111 δισεκατομμύρια δολάρια που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης δανεισμό 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το νέο backstop έκτακτης ανάγκης της Fed, γνωστό ως Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης, το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή.

Αλλά τώρα αυτό το ξέσπασμα απειλεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα.

Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την στιγμή, αλλά εάν οι ηγέτες μας είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν μόνο τα μεγαλύτερα ιδρύματα, θα μπορούσαμε τελικά να δούμε εκατοντάδες από αυτές να καταρρέουν.

Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν μπορώ να προτείνω να κρατήσετε περισσότερα από 250.000 $ σε οποιαδήποτε μικρή ή μεσαία τράπεζα.

Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τέτοια πράγματα, αλλά όσοι έχουν πολλά χρήματα προσέχουν πολύ καλά τι συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα, την Παρασκευή, οι επενδυτές έβγαλαν και πάλι πολλά χρήματα από τις τραπεζικές μετοχές:

Οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αποχώρησαν από θέσεις στην First Republic και σε άλλες τραπεζικές μετοχές εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 384,57 μονάδες ή 1,19%, κλείνοντας στις 31.861,98 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,1% στις 3.916,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,74% στις 11.630,51 μονάδες.

Η First Republic υποχώρησε περίπου 33% για να κλείσει την εβδομάδα με πτώση σχεδόν 72%.

Ήλπιζα ότι ο τραπεζικός πανικός θα καταλαγιάσει λίγο μετά τα έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν.

Τώρα όμως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο πανικός να κλιμακωθεί σημαντικά.

Πολλοί προειδοποιούν πως αυτή η κρίση θα μπορούσε τελικά να γίνει ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, ο Dave Kranzler πιστεύει ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε «θα είναι 2008 x 5 εκτός εάν η Fed και οι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες εκτυπώσουν αρκετά χρήματα για να κερδίσουν χρήματα από την απάτη στο τραπεζικό σύστημα»…

Πιστεύω ότι αυτό που αρχίζει να εκτυλίσσεται θα είναι 2008 x 5 εκτός εάν η Fed και οι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες εκτυπώσουν αρκετά χρήματα για να αποκομίσουν χρήματα από την απάτη στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά αν η Fed λάβει τέτοιου είδους μέτρα, το δολάριο πιθανότατα θα καταρρεύσει. Μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερες ανατινάξεις για να δράσει η Fed. Σε αυτήν την περίπτωση, είμαι βέβαιος πως η Blackrock (BLK), η Citigroup (C) και η Goldman Sachs (GS), μεταξύ πολλών άλλων, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μπορεί να μην έχετε καμία συμπάθεια για τις τράπεζες.

Αλλά ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως κρίσιμο για την οικονομία μας συνολικά.

Για μια στιγμή, απλώς φανταστείτε πώς θα ήταν το σύστημά μας εάν κανείς δεν μπορούσε να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο, ένα δάνειο αυτοκινήτου ή μια πιστωτική κάρτα.

Σχετικά λίγοι άνθρωποι πληρώνουν με μετρητά ή επιταγές αυτές τις μέρες, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλες αγορές.

Εάν οι τράπεζες αρχίσουν να πτωχεύουν, η ροή των πιστώσεων θα αρχίσει να στερεύει και θα βυθιστούμε σε έναν πλήρη οικονομικό εφιάλτη.

Επομένως, καλύτερα να ελπίζετε πως οι ηγέτες μας μπορούν να βρουν έναν τρόπο να στηρίξουν το σύστημα που καταρρέει ταχέως.

Γιατί οι οικονομικές συνθήκες είναι ήδη αρκετά κακές. Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα μάθαμε ότι οι κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες έχουν πλέον υποχωρήσει για 11 συνεχόμενους μήνες.

Βρισκόμαστε ήδη στη μέση μιας σημαντικής οικονομικής ύφεσης, αλλά αν οι τράπεζες αρχίσουν να καταρρέουν δεξιά και αριστερά, σύντομα θα βρεθούμε σε ένα οικονομικό σόου τρόμου.

Οπότε δεν ξέρω γιατί η Janet Yellen έκανε αυτό που μόλις έκανε.

Είναι τρέλα.

Απλώς έβαλε στόχο σε κάθε μικρή τράπεζα στην Αμερική, και έτσι τώρα οι ανασφάλιστες καταθέσεις πιθανότατα θα αποσυρθούν από αυτές τις τράπεζες με ρυθμό που κόβει την ανάσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail