Το Κίεβο πιθανώς εμπλέκεται σε απόπειρα δολοφονίας στην Υπερδνειστερία;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τις τοπικές αρχές στην Υπερδνειστερία, μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιάστηκε από Ουκρανούς σαμποτέρ στην Τιρασπόλ, στόχος της οποίας ήταν να σκοτώσουν τον σημερινό πρόεδρο της αυτόνομης δημοκρατίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι. Η υπόθεση αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα το Κίεβο διατηρεί τακτικές τρομοκρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τακτικές δολιοφθοράς για την εξόντωση αμάχων που θεωρούνται «εχθροί» του ουκρανικού καθεστώτος.

Lucas Leiroz, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το σχέδιο ανακαλύφθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της αποσχιστικής δημοκρατίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Tiraspol, το ουκρανικό σχέδιο ανακαλύφθηκε εγκαίρως για να αποφευχθεί η τραγωδία. Πιστεύεται ότι όχι μόνο ο Πρόεδρος Krasnoselsky θα γίνει στόχος των σαμποτέρ, αλλά και ορισμένοι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Υπερδνειστερίας θα δολοφονηθούν. Οι πράκτορες πίσω από τον ελιγμό συνδέονταν με την Ουκρανική Μυστική Υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου, το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας αναφέρει πως «έχουν ανοίξει ποινικές υποθέσεις και διερευνώνται για τα εγκλήματα», παρά τις απειλές που έχουν ήδη εξουδετερωθεί. Με αυτό, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν στοιχεία για άλλες συνωμοσίες εντός της δημοκρατίας που στοχεύουν να βλάψουν το τοπικό πολιτικό σύστημα. Σίγουρα, περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις ποινικές υποθέσεις θα αποκαλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την υπόθεση σχολίασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Vitaly Ignatiev. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι ο πρόεδρος εργάζεται κανονικά στο γραφείο του, με εξασφαλισμένη ασφάλεια. Ο Ιγνάτιεφ είπε επίσης πως η δημοκρατία θα ζητήσει επίσημα από την Ουκρανία να συνεργαστεί στην έρευνα της απόπειρας δολιοφθοράς, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπευθύνων για την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι αρχές της Tiraspol πιστεύουν πως η πιθανή προθυμία της Ουκρανίας να συνεργαστεί για την τιμωρία των σαμποτέρ είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης. Εάν το Κίεβο αρνηθεί να συνεργαστεί, θα καταστεί σαφές ότι στην πραγματικότητα υπήρξε μια σκόπιμη επιχείρηση από το καθεστώς για την αποσταθεροποίηση της Υπερδνειστερίας και όχι μια μονομερής ενέργεια ορισμένων Ουκρανών κατασκόπων. Περισσότερο από αυτό: αρνούμενο τη συνεργασία, το Κίεβο θα πει επίσης ότι δε λυπάται που σχεδίασε την επίθεση και υποστηρίζοντας πως θα συνεχίσει να συνωμοτεί εναντίον της Υπερδνειστερίας, αποτελώντας έτσι υπαρξιακή απειλή για τη Δημοκρατία.

Υπό αυτή την έννοια, ο υπουργός Εξωτερικών Ignatiev δήλωσε επίσης ότι εάν δε γίνει τίποτα από το Κίεβο για να βοηθήσει στις έρευνες, η κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - ένα μέτρο που σίγουρα θα υποστηρίξει η Ρωσική Ομοσπονδία. η οποία είναι η μεγαλύτερη υπεύθυνη για την ειρήνη στη δημοκρατία, διατηρώντας στρατεύματα στην περιοχή για να αποτρέψουν παράνομες προόδους από τη μολδαβική κυβέρνηση ή ξένες εισβολές.

Η Ουκρανία είναι απίθανο να συνεργαστεί, καθώς το Κίεβο έχει από καιρό ασκήσει μια πολιτική ανοιχτής τρομοκρατίας εναντίον των αντιπάλων του, πραγματοποιώντας παράνομες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η δολοφονία της Daria Dugina, η επίθεση στο Bryansk, οι επαναλαμβανόμενες εισβολές drone σε αδιαμφισβήτητο ρωσικό έδαφος και η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία Konstantin Malofeev κάνουν εμφανή την ουκρανική τρομοκρατία. Ωστόσο, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα κίνητρα για την υπονόμευση της Υπερδνειστερίας, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε πέρα ​​από την Ουκρανία και να διερευνήσουμε τα συμφέροντα των χορηγών του καθεστώτος: των δυτικών κυβερνήσεων.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η Δύση εφάρμοσε πρόσφατα μια στρατηγική πολλαπλασιασμού των μετώπων. Αντιμέτωπη με την επικείμενη ήττα του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως πληρεξούσιο, ο στόχος τώρα είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα μάχης για να αποσπάσουν την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων, αναγκάζοντας τη Μόσχα να κρατήσει στρατιώτες σε πολλές ζώνες συγκρούσεων ταυτόχρονα.

Αυτό εξηγεί την πίεση της Δύσης για εισβολή της Γεωργίας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία - καθώς και τη συνεχιζόμενη έγχρωμη επανάσταση ενάντια στην κυβέρνηση υπέρ της ειρήνης. Είναι επίσης δυνατό να κατανοήσουμε το σαμποτάζ του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ και της Αρμενίας. Και ακόμη και οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Κοσοβάρων τρομοκρατών και σερβικών αρχών μπορούν να αναλυθούν από αυτή την οπτική. Όλα αυτά είναι συγκρούσεις στις οποίες η Ρωσία θα επενέβαινε υποστηρίζοντας μία από τις πλευρές, επομένως είναι προς το συμφέρον της Δύσης να εντείνει τις εντάσεις ώστε η Μόσχα να διατηρήσει πολλά μέτωπα μάχης και να αυξήσει τις απώλειές της.

Όπως είναι δυνατόν να δούμε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ανοίξει αυτά τα νέα μέτωπα μάχης μόνο σε χώρες που δεν αποτελούν μέρος της συμμαχίας, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα διεξαχθούν νέες αντιπαραθέσεις χωρίς την ανάγκη συμμετοχής των τακτικών στρατευμάτων των δυτικών χωρών - που διατηρούνται για μια ενδεχόμενη κατάσταση άμεσου πολέμου κατά της Ρωσίας ή της Κίνας.

Πράγματι, η Μόσχα συνεργάζεται ενεργά με τις τοπικές αρχές της Υπερδνειστερίας για να διασφαλίσει ότι ο νόμος και η τάξη τηρούνται στην αυτόνομη δημοκρατία. Η προσπάθεια της Δύσης να ανοίξει νέα μέτωπα μάχης έχει ήδη γίνει κατανοητή από τους Ρώσους στρατηγούς, οι οποίοι εργάζονται ακριβώς προσπαθώντας να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης σε ανοιχτή αντιπαράθεση. Είναι πιθανό να προκύψουν νέες εκρήξεις στρατιωτικών τριβών τους επόμενους μήνες, αλλά πρώτα η ρωσική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθούν αυτές οι υποθέσεις μέσω πληροφοριών και διπλωματίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail