Κίνα-Αργεντινή στα πρόθυρα μιας συμφωνίας μαχητικών που ταράζει την περιοχή

Το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος JF-17 Block III θα μπορούσε σύντομα να ενταχθεί στην πολεμική αεροπορία της Αργεντινής. Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας της Κίνας
Freepen.gr - Η Κίνα μπορεί να είναι κοντά στο να κλείσει μια τεράστια πώληση όπλων στην Αργεντινή με μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα, μια συμφωνία που θα έδινε στο Πεκίνο στρατιωτική επιρροή σε μια περιοχή που παραδοσιακά θεωρείται η σφαίρα επιρροής της Αμερικής.

Αυτή την εβδομάδα, η South China Morning Post (SCMP) ανέφερε πως ο πρεσβευτής της Αργεντινής στην Κίνα Sabino Vaca Narvaja και ο Αργεντινός υπουργός Άμυνας Jorge Taiana συναντήθηκαν πρόσφατα στο Μπουένος Άιρες για να συζητήσουν σχέδια αμυντικής συνεργασίας με την Κίνα, η οποία περιλαμβάνει την πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών JF-17, 8×8 τεθωρακισμένων οχημάτων και ανταλλαγές στρατιωτικού προσωπικού.

Η SCMP αναφέρει ότι το JF-17, το οποίο η Κίνα παράγει από κοινού με το Πακιστάν, είναι πιθανός υποψήφιος για να καλύψει το μακροχρόνιο κενό της Πολεμικής Αεροπορίας της Αργεντινής. Το κινεζικό μαχητικό φέρεται να ανταγωνίζεται τα ινδικά HAL Tejas, τα ρωσικά MiG-35 και τα μεταχειρισμένα δανικά F-16. 

Η δημοσίευση ανέφερε ότι ο Vaca Narvaja συναντήθηκε με εκπροσώπους από την China National Aero-Technology International Engineering Corporation τον περασμένο Νοέμβριο για να συζητήσουν την πιθανή αγορά JF-17 από την Αργεντινή. Επιπλέον, εκπρόσωποι της Κίνας και της Αργεντινής συζήτησαν πιθανή συμπαραγωγή του αεροσκάφους.

Ωστόσο, η δημοσίευση αναφέρει πως η Αργεντινή δε θα προβεί σε άμεσες αγορές αεροσκαφών, με τον Πρόεδρο Αλμπέρτο ​​Φερνάντες να λέει ότι η χώρα του πρέπει να διαθέσει τους περιορισμένους πόρους της σε πιο σημαντικούς τομείς από τα στρατιωτικά αεροσκάφη. 

Η Αργεντινή αγωνίζεται να ανοικοδομήσει τον στρατό της από τον πόλεμο των Φώκλαντ του 1982, με τις επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις πωλήσεις όπλων να παρεμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό της.

Ενώ η SCMP αναφέρει ότι το JF-17 της Κίνας περιέχει ένα βρετανικό εκτινασσόμενο κάθισμα Martin-Baker, μπορεί να αντικατασταθεί με μια εγχώρια έκδοση και ότι το πραγματικό ζήτημα είναι αν η Αργεντινή μπορεί να αντέξει οικονομικά το JF-17.

Λέει επίσης πως ενώ η Αργεντινή προσπάθησε να αποκτήσει σύγχρονα μαχητικά όπως τα Kfir C1, F-16C/D, HAL Tejas και FA-50 στη δεκαετία του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα εξαρτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου που ενσωματώθηκαν στο αεροσκάφος σήμαιναν ότι η Αργεντινή δεν μπορούσε να τα αποκτήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η Κίνα μπορεί να δει την επείγουσα ανάγκη της Αργεντινής να εκσυγχρονίσει τον στρατό της ως ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση της στη Λατινική Αμερική, μια κίνηση που θα είχε σημαντικές στρατηγικές επιπτώσεις.

Ο Richard Aboulafla σημειώνει σε άρθρο του Ιουνίου 2021 για το Foreign Policy ότι εάν η Κίνα καταφέρει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη και εξελιγμένα όπλα της σε άλλες χώρες εκτός από μια μικρή ομάδα πυρήνα που αποτελείται από κράτη όπως η Μιανμάρ, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, η πώληση θα αποδείξει την ελκυστικότητά της ως ένας εναλλακτικός στρατηγικός εταίρος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο Aboulafla αναφέρει επίσης ότι οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών συχνά περιλαμβάνουν εμπορική σχέση ή οικονομικές γλυκαντικές ουσίες, όπως πρόσβαση στην αγορά ή μεταφορά τεχνολογίας για να αντισταθμιστεί το κόστος της μεταφοράς όπλων.

Ο Loro Horta, σε άρθρο του Ιουλίου 2021 για το Φόρουμ της Ανατολικής Ασίας, υποστηρίζει πως η ώθηση της Κίνας να πουλήσει το JF-17 στην Αργεντινή μπορεί να είναι το ξεκίνημα της πρώτης για να καθιερωθεί ως σημαντικός προμηθευτής όπλων σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ.

Αναφέρει ότι η προτεινόμενη πώληση μαχητικών από την Κίνα στην Αργεντινή είναι ιδιαίτερα ελκυστική όσον αφορά τις ευέλικτες επιλογές πληρωμής, την προθυμία της Κίνας να συμμετάσχει σε κοινή παραγωγή και το άνοιγμα της στη μεταφορά τεχνολογίας.

Ο Horta υποστηρίζει πως τα βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν είναι ο στόχος της Κίνας στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Αργεντινή και ότι η πώληση θα καθοδηγείται από μακροπρόθεσμους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους. Σημειώνει ότι η Αργεντινή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική, με μια αραιοκατοικημένη περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Αναφέρει επίσης πως η Κίνα και η Αργεντινή έχουν διαπραγματευτεί έργα υποδομής αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Κίνα να επενδύει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στον πετρελαϊκό τομέα της Αργεντινής. Η Αργεντινή είναι ήδη σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αποστολών σόγιας.

Οι προσπάθειες της Κίνας να προσελκύσει την Αργεντινή ευθυγραμμίζονται με τη μεγαλύτερη γεωπολιτική στρατηγική της στη Λατινική Αμερική, γράφει η Νταϊάνα Ρόι σε άρθρο του Απριλίου 2022 για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR). Η Ρόι σημειώνει πως η εξωτερική βοήθεια, οι επενδύσεις και η ήπια ισχύς της Κίνας με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής κέρδισαν την πολιτική καλή θέληση του Πεκίνου και ανέβασαν το προφίλ του ως εναλλακτικού στρατηγικού εταίρου.

Ο Ρόι επισημαίνει επίσης ότι η οικονομική και στρατιωτική προσέγγιση της Κίνας στη Λατινική Αμερική στοχεύει στη διπλωματική απομόνωση της Ταϊβάν, με τη διπλωματική αναγνώριση της τελευταίας από την περιοχή να μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Αναφέρει ότι η Δομινικανή Δημοκρατία και η Νικαράγουα απέσυραν την αναγνώρισή τους για την Ταϊβάν το 2018 και το 2021 αφού τους προσφέρθηκαν οικονομικά κίνητρα και κίνητρα υποδομής. Η Ονδούρα είναι έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμά της φέτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail