Περισσότερες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία — Ξεγυρισμένα αφρικανικά χαστούκια στο γαλλικό ιμπεριαλισμό

Καθώς η ρωσική «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» συνεχίζεται στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Κίνα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την κληρονομιά του δυτικού ιμπεριαλισμού στην Αφρική και την Ασία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεκίνησε ως μια απόπειρα της Ρωσίας να εξασφαλίσει τα σύνορά της από την καταπάτηση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά τώρα έχει κλιμακωθεί και επεκταθεί σε μια σκόπιμη πολιτική, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα, για τη δημιουργία ενός νέου πολυπολικού κόσμου που είναι δεν είναι υπόχρεος στις επιταγές της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και του Παρισιού. 

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από την απλή επιδίωξη ισχυρότερων διπλωματικών δεσμών με τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων που θα επιτρέπουν το εμπόριο και τις συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τους τρελούς Αμερικανούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μόλις ολοκλήρωσε μια ταλάντευση στις πρώην αφρικανικές αποικίες και δεν κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της Γαλλίας ως σχετική δύναμη πίσω από το παραπέτασμα. Αλλά ο δυτικός Τύπος απεχθάνεται να αναφέρει το πραγματικό βάθος της αυξανόμενης ρήξης μεταξύ της Γαλλίας και των πρώην αποικιών της. Ρίξτε μια ματιά στο τι συνέβη κατά την επίσκεψη Μακρόν στο Κονγκό.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την κάλυψη του Reuters από την επίσκεψη Μακρόν:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μοιράστηκε το όραμά του για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με την Αφρική, στην οποία θα είναι ισότιμη με τη Γαλλία, καθώς ολοκλήρωσε μια περιοδεία όπου προσπάθησε να διαλύσει την εικόνα της Γαλλίας ως αλαζονικής πρώην αποικιακής δύναμης, διεκδικώντας μελλοντική επιρροή.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες το Σάββατο με τον Πρόεδρο Felix Tshisekedi στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν αρκετές διαδηλώσεις μικρής κλίμακας - σημάδια αύξησης του αντιγαλλικού αισθήματος σε μέρη της γαλλόφωνης Αφρικής. . . .

Αυτή η περιοδεία είναι η 18η επίσκεψη του Μακρόν στην Αφρική ως προέδρου και ακολουθεί μια πρόσφατη πληθώρα περιοδειών στην Αφρική από υψηλόβαθμους Αμερικανούς, Ρώσους και Κινέζους αξιωματούχους που αναζητούν στενότερους δεσμούς.

Η Γαλλία έχει υποστεί μια πρόσφατη ακατάστατη κατάρρευση των σχέσεων με ορισμένες πρώην αποικίες στη Δυτική Αφρική και οι πρώτες επισκέψεις του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Γκαμπόν, την Αγκόλα και τη Δημοκρατία του Κονγκό την περασμένη εβδομάδα αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του Μακρόν να γυρίσει σελίδα.

(Πρόεδρος του Κονγκό) Ο Tshisekedi χαιρέτισε τη νέα προσέγγιση και είπε πως η Γαλλία πρέπει να ακούσει τι θέλει ο Αφρικανός λαός εάν ελπίζει να ανταγωνιστεί τους άλλους εταίρους της ηπείρου.

«Το Francafrique ανήκει στο παρελθόν», είπε, αναφερόμενος στους ασαφείς δεσμούς που μερικές φορές έβλεπαν το Παρίσι να δίνει προτεραιότητα στο εμπορικό κέρδος και στην υποστήριξη αυταρχικών καθεστώτων σε πρώην αποικίες.

Ωστόσο, σημάδια έντασης εμφανίστηκαν αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, όταν ο Μακρόν φάνηκε να υποδηλώνει ότι η ανασφάλεια στη ΛΔΚ από το 1994 ήταν κυρίως δικό της λάθος.

Αν διαβάσατε μόνο την ανταπόκριση του Reuters, πιθανότατα θα συμπεράνατε ότι η επίσκεψη του Μακρόν στέφθηκε με επιτυχία, παρά κάποιες «εντάσεις».

Μετά είδα το παρακάτω βίντεο. Ο πρόεδρος του Κονγκό Félix Tshisekedi είχε αυτό που οι διπλωμάτες αποκαλούν «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron. Στη γλώσσα του δρόμου αυτό είναι γνωστό ως «χαστούκι της σκύλας». Δώστε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος του Μακρόν. Δεν έχει συνηθίσει να του μιλάνε έτσι «κάποιος Αφρικανός»:

Ο Μακρόν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την επιτυχία που γνώρισαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι διπλωμάτες κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους και, με τα λόγια και τη συμπεριφορά του, ενίσχυσε την πεποίθηση πολλών Αφρικανών ηγετών ότι η Γαλλία και η Δύση εξακολουθούν να τους θεωρούν ένα μάτσο μαύρων αγρίων που χρειάζονται ένα διαφωτισμένο φροντιστή.

Νομίζω ότι γινόμαστε μάρτυρες της αρχής του τέλους της δυτικής επιτυχίας στην ικανότητά της να βιάσει τους πόρους των φτωχών εθνών όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τι νομίζετε;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail