Η μεγάλη καρδιά των Αφρικανών για τα θύματα του σεισμού της Τουρκίας έχει μακρά ιστορία

Wikimedia
Με περισσότερες χώρες στον κόσμο να εγκαταλείπουν τη δυτική σφαίρα επιρροής, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι άλλες περιφερειακές δυνάμεις τις παίρνουν από τα χέρια της Αμερικής. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές από ό,τι στην αφρικανική ήπειρο που πρόσφατα επισκέφτηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπαθούσε να υποστηρίξει τα Ηλύσια. Μερικές από αυτές τις αφρικανικές χώρες αναζητούν πολλαπλούς εταίρους καθώς φεύγουν από τα νύχια της Ουάσιγκτον, με ορισμένες μάλιστα να κοιτάζουν προς την Τουρκία, οι δεσμοί της οποίας με την Αφρική έχουν μεγάλη ιστορία.

Martin Jay - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τραγική είδηση ​​πως ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Christian Atsu βρέθηκε στα ερείπια στον σεισμό της Τουρκίας ήταν ανησυχητικός για πολλούς Τούρκους.

Ο Atsu είχε συμβόλαιο με την τουρκική Hatayspor και σημείωσε ένα εκπληκτικό γκολ με φάουλ στο 97ο λεπτό στη νίκη 1-0 επί της Kasimpasa στην τουρκική Super Lig στις 5 Φεβρουαρίου.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο να φύγει από τη χώρα αλλά άλλαξε γνώμη μετά από εκείνη τη νίκη, θέλοντας ίσως να πανηγυρίσει με συμπαίκτες. Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ.

Αλλά η ιστορία του Atsu έχει απήχηση στους Τούρκους καθώς υπογραμμίζει πως ο σεισμός συνδέει την Τουρκία με τον υπόλοιπο κόσμο και εστιάζει το μυαλό σε παλιές και νέες φιλίες. Λέγεται συχνά ότι όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες στιγμές, αρχίζεις να εκτιμάς ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι και τώρα οι Τούρκοι αρχίζουν να στρέφουν το μυαλό τους σε ποιους μπορούν να βασιστούν.

Και πολλοί θα κοιτάξουν προς την αφρικανική ήπειρο.

Στην πραγματικότητα, ήταν η Αλγερία που ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. Μια ομάδα 89 εμπειρογνωμόνων πολιτικής προστασίας εστάλη στην Τουρκία, ενώ 85 αναπτύχθηκαν στη Συρία.

Έστειλαν επίσης 210 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και για τις δύο χώρες.

Στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, η Τυνησία, μια χώρα που αντιμετωπίζει ακραίες οικονομικές συνθήκες, έστειλε μια ομάδα με 15 τόνους κουβέρτες και τρόφιμα, ενώ το Σουδάν έστειλε επίσης μια αστυνομική ομάδα 40 μελών, μαζί με 250 σκηνές, 1.000 κουβέρτες και τρόφιμα. Από τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός Abdel Hamid al-Dabaiba διέταξε την «άμεση» αποστολή 55 διασωστών πολιτικής προστασίας και στρατιωτικής μηχανικής με πέντε σκυλιά.

Αλλά είναι στην υποσαχάρια Αφρική, αναμφισβήτητα στο φτωχότερο μέρος της ηπείρου, όπου η καλοσύνη έχει αγγίξει πραγματικά τις καρδιές πολλών Τούρκων. Η Τουρκία είναι ένα από τα 10 κορυφαία έθνη στον κόσμο για την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στην Αφρική από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Έχει επίσης φιλοξενήσει τρεις Αφρικανικές Συνόδους Κορυφής, με την τελευταία να είναι το Δεκέμβριο του 2021, ως μέρος της εξωτερικής πολιτικής του νεο-οθωμανισμού και σηματοδότησε το 2005 ως «το έτος της Αφρικής».

Και έτσι η δική της επιρροή στην περιοχή έγινε αισθητή από πολλούς Αφρικανούς, τόσο τις ελίτ όσο και τους απλούς ανθρώπους. Ίσως αυτό να εξηγεί τη συναισθηματική ανταπόκριση πολλών σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Το Μπουρούντι, για παράδειγμα, έστειλε «μια εξειδικευμένη ομάδα επέμβασης σε φυσικές καταστροφές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον αδελφό λαό της Τουρκίας», ανέφερε σε tweet ο Άλμπερτ Σινγκίρο, υπουργός Εξωτερικών. Σε άλλες περιπτώσεις, ήταν άτομα που άφησαν το χρόνο τους. Ο Afzal Motiwala, ο οποίος διευθύνει μια ΜΚΟ που ονομάζεται Nosh Foundation στη Ζιμπάμπουε, μαζί με τον γιο του, Zain, αναζήτησαν άδεια στη Ζιμπάμπουε για να συμμετάσχουν σε ομάδες διάσωσης στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει περίπου 44 πρεσβείες σε όλη την Αφρική και έτσι δεν είναι ξένη στην ήπειρο.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια επίσκεψη πέντε εθνών στην Αφρική, η οποία περιελάμβανε τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα, τη Γκαμπόν και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, όπου διαβεβαίωσε την υποστήριξη για την ήπειρο. Η Νότια Αφρική ήταν πρόσφατα στις ειδήσεις σχετικά με τον σεισμό. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής (SAPS), συνταγματάρχης Athlenda Mathe, είπε ότι μια ομάδα στην Τουρκία πραγματοποίησε επιτυχημένες αποστολές διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της σωτηρίας μιας 80χρονης γυναίκας που βρέθηκε ζωντανή σε ένα κτίριο που κατέρρευσε. Ο λαός της Νότιας Αφρικής έχει επίσης προσφέρει γενναιόδωρα για να βοηθήσει τα θύματα στη νότια Τουρκία, δήλωσε πρόσφατα ο πρεσβευτής της Άγκυρας στην Πρετόρια, Aysegul Kandas.

Ο Κάντας εξήγησε ότι οι Νοτιοαφρικανοί στέλνουν αντικείμενα όπως χειμερινές σκηνές, γεννήτριες και υπνόσακους, που μεταφέρονται στην Τουρκία με τον εθνικό αερομεταφορέα Turkish Airlines, ενώ ακόμη συγκεντρώνονται περισσότερες δωρεές.

Άλλες αφρικανικές χώρες που προσέγγισαν και βοήθησαν στη διάσωση από τον σεισμό ή απλώς έδειξαν ενσυναίσθηση προς την Τουρκία είναι το Καμερούν, το Τόγκο, η Ουγκάντα ​​και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Φυσικά, η συμπάθεια δεν έρχεται πάντα με τη μορφή χρημάτων, καθώς πρέπει πάντα να θυμόμαστε πόσο φτωχές είναι μερικές από αυτές τις χώρες και πώς παλεύουν οι ίδιες, όπως η Ουγκάντα ​​για παράδειγμα. Το «μαργαριτάρι της Αφρικής», όπως ονόμασε ο Τσόρτσιλ αυτό το στεριανό στολίδι, είναι μια χώρα που ξέρει για τα βάσανα. Τις περισσότερες δεκαετίες του '60, του '70 και του '80, η χώρα διαλύθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, μόνο για τη δεκαετία του '90 που αντιμετώπισε τα δεινά του AIDS που άφησε ολόκληρα χωριά της χώρας σε ένα σημείο στερημένα από ενήλικες. Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να συγκρατήσει τα δάκρυα όταν η Masaka Kids Africana – μια παιδική χορωδία από την Ουγκάντα ​​– έκανε ένα τραγούδι για την Τουρκία;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail