[ΑΝΑΛΥΣΗ] Ο Ερντογάν φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με τον Μόρσι της Αιγύπτου

ΑΡ
Η χειραψία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος της Αιγύπτου το 2014 μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ σήκωσε τα φρύδια όσων θυμούνται τα προηγούμενα καυστικά σχόλια του Ερντογάν. για τον Ελ Σίσι ως «δολοφόνο» και «πραξικοπηματία». Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και η απομόνωσή της στην ανατολική Μεσόγειο ανάγκασαν τον Ερντογάν, πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το Μάιο, να προσπαθήσει να διορθώσει τους δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, χώρες με τις οποίες η Τουρκία είχε προβληματικές συγγένειες. Η χειραψία του Ερντογάν με τον Ελ Σίσι στο Κατάρ ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών του για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι δύο κεντρικά έθνη στον ισλαμικό κόσμο και τα γεγονότα και στις δύο χώρες μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιοχή. Ωστόσο, για τον Ερντογάν η Αίγυπτος έχει ιδιαίτερη σημασία. Η ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη το 2012 και αργότερα ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα, χρησιμεύει ως προειδοποιητικό παραμύθι για τον Ερντογάν. Βλέπει την ιστορία του Μόρσι ως ένα πολύτιμο μάθημα για να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα.

Ο Ερντογάν, πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δημιούργησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και προμηθεύτηκε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 παρά τις αντιρρήσεις των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας. Επιπλέον, η αυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν και η καταστολή της κοινωνίας των πολιτών οδήγησαν σε ανησυχίες για τους δημοκρατικούς κανόνες και το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και έκαναν την Τουρκία να απομακρυνθεί από τα δυτικά δημοκρατικά πρότυπα. Παρά τις επικρίσεις αυτές, οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τακτικά στην Τουρκία, το πιο σημαντικό σημάδι μιας δημοκρατικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν έχει διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη στην Τουρκία, κερδίζοντας τις εκλογές με σταθερές πλειοψηφίες. Παρά τις αντιδημοκρατικές του πρακτικές και την αμφισβητήσιμη εγγύτητα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το να είναι εκλεγμένος ηγέτης του δίνει νομιμοποίηση στα μάτια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επομένως, ο Ερντογάν αισθάνεται πως πρέπει να κερδίσει τις εκλογές του 2023 για να αποφύγει την ίδια μοίρα με τον Μόρσι.

Η Αραβική Άνοιξη και η εκλογή του Μόρσι ως προέδρου

Η Αραβική Άνοιξη, που πυροδοτήθηκε από την επιθυμία για μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή, οικονομικές ευκαιρίες και κοινωνική δικαιοσύνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ήταν μια σειρά από εξεγέρσεις υπέρ της δημοκρατίας και διαμαρτυρίες που σάρωσαν την περιοχή το 2010 και το 2011. Το κίνημα ξεκίνησε το Τυνησία, όπου οι λαϊκές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της οικονομικής ανισότητας οδήγησαν στην ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Μετά την Τυνησία, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα σε πέντε άλλες χώρες: Αίγυπτο, Λιβύη, Συρία, Υεμένη και Μπαχρέιν.

Μετά από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων που πυροδότησε η Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο επί χρόνια δικτάτορας της χώρας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοκρατικών και δίκαιων εκλογών στην Αίγυπτο. Ο Μόρσι, εξέχουσα φυσιογνωμία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που εδώ και καιρό απαγορευόταν στην Αίγυπτο, ήταν υποψήφιος της Αδελφότητας και έκανε εκστρατεία για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη, τοποθετώντας τον εαυτό του ως υπέρμαχο των φιλοδοξιών της Αραβικής Άνοιξης για μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή και οικονομικές ευκαιρίες. Οι διαμαρτυρίες και η πολιτική κινητοποίηση της Αραβικής Άνοιξης δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου ήταν δυνατή η δημοκρατική αλλαγή, θέτοντας το έδαφος για την ιστορική νίκη του Μόρσι στις εκλογές του 2012.

Ωστόσο, η προεδρία του ήταν βραχύβια, καθώς ανατράπηκε σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας του, Ελ Σίσι, μόλις ένα χρόνο αργότερα. Το πραξικόπημα θεωρήθηκε ευρέως ως αντίδραση στην αντιληπτή υπερβολή και προσπάθεια του Μόρσι να εδραιώσει την εξουσία και την αδυναμία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της χώρας. Το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μόρσι στην Αίγυπτο έλαβε μικτή ανταπόκριση από το κοινό. Κάποιοι Αιγύπτιοι υποστήριξαν την παρέμβαση, ενώ άλλοι έκαναν διαμαρτυρίες εναντίον της στους δρόμους. Οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου και του στρατού ξεκίνησαν ξανά στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης του 2011 που είχαν ανατρέψει τον προκάτοχο του Μόρσι. Μετά από μια βίαιη καταστολή στην οποία σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, ο αιγυπτιακός στρατός πήρε τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Ο φόβος του Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, η Τουρκία θεωρήθηκε ως πιθανό μοντέλο για πολιτική και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η δημοκρατική διακυβέρνηση και η οικονομική πρόοδος της χώρας την είχαν καταστήσει ουσιαστικό εταίρο για την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Αυτή η φήμη είχε βοηθήσει στην προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων και ώθησε την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Μετά το 2010, ωστόσο, υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, οι δημοκρατικοί θεσμοί της Τουρκίας δέχθηκαν αυξανόμενη πίεση. Οι αυταρχικές τάσεις της κυβέρνησης έχουν υπονομεύσει τη φήμη της ως περιφερειακού ηγέτη και είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ξένων επενδύσεων που εισρέουν στην Τουρκία. Αυτό και η εκτεταμένη διαφθορά έχουν οδηγήσει σε οικονομική κρίση.

Δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου πιθανότατα θα επιδεινώσουν την υπάρχουσα οικονομική κρίση της χώρας, με πιθανές επιπτώσεις για τις προοπτικές επανεκλογής του Ερντογάν. Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία κατηγορούν το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης Ερντογάν που βασίζεται σε κέρδη, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον κατασκευαστικό τομέα, για τον υψηλό αριθμό νεκρών άνω των 45.000 ανθρώπων που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Η αργή αντίδραση της κυβέρνησης στην καταστροφή έχει βλάψει περαιτέρω τη φήμη του Ερντογάν ως ισχυρού ηγέτη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αν και ο Ερντογάν υπήρξε κυρίαρχη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές, η νίκη του στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι εξασφαλισμένη. Δεδομένων των υψηλών διακυβεύσεων, είναι απίθανο να πάρει ρίσκα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήττα, κάτι που είναι απλά εκτός θέματος για αυτόν. Σε προηγούμενες εκλογές έχει καταφύγει σε παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία. Μπορεί να πιστεύει πως έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο για να πετύχει μια νίκη στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο.

Υπάρχει αυξανόμενη οργή εναντίον του Ερντογάν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της κοινωνίας. Εάν κέρδιζε, η αντιπολίτευση πιθανότατα θα κατέβαινε στους δρόμους και θα διαμαρτυρόταν, όπως στην Αραβική Άνοιξη. Αυτό είναι μια σημαντική ανησυχία για τον Ερντογάν, καθώς φοβάται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) θα μπορούσαν να ταχθούν στο πλευρό της αντιπολίτευσης, όπως έκανε ο αιγυπτιακός στρατός εναντίον του Μόρσι στην Αίγυπτο. Ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο στις «κινήσεις στους δρόμους» και τις TSK ώστε να αποτρέψει μια «Τουρκική Άνοιξη». Φοβάται πως οι μάζες των ανθρώπων που του αντιτίθενται ενδέχεται να τον ανατρέψουν όταν εξαντληθούν οι δημοκρατικές επιλογές, όπως συνέβη με τον Μόρσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελ Σίσι, ο σημερινός ηγέτης της Αιγύπτου, ήταν στρατηγός που διορίστηκε από τον Μόρσι. Ο Ερντογάν δεν θέλει να έχει τη μοίρα του Μόρσι.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail