Το Bakhmut κρεμιέται από μια κλωστή: Τι σημαίνει η πιθανή απώλεια για την Ουκρανία

Ukrainian service members fire with a self-propelled howitzer 2S1 Gvozdika, as Russia's attack on Ukraine continues, in unknown location in Kharkiv region, Ukraine May 7, 2022. REUΤΕRS/Serhii Νuzhnenkο
Οι πληροφορίες συνεχίζουν να προκύπτουν σήμερα από πολλές πηγές ότι τα στρατεύματα του Ζελένσκι στο Μπαχμούτ κατέστρεψαν τις  τελευταίες γέφυρες  που παρείχαν οδούς ανεφοδιασμού και διαφυγής για τα στρατεύματά του. Η μακρά μάχη για το Μπαχμούτ φαίνεται να έχει ουσιαστικά λήξει. Αν και είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα τι σημαίνει η πτώση της πόλης στην έκβαση του πολέμου, υπάρχουν μερικές πιθανές συνέπειες.

Daniel Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Λίγα από αυτά είναι θετικά για την Ουκρανία.

Η μάχη για το Μπαχμούτ: Τι θα συμβεί; 

Καθώς η μοίρα της πόλης ήταν επικίνδυνη από την  πτώση του Soledar  στα μέσα Ιανουαρίου, λίγοι αναλυτές θα εκπλαγούν αν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Bakhmut. Αναμενόμενα, ωστόσο, πολλοί δυτικοί αναλυτές ισχυρίζονται πρόσφατα ότι η πτώση του Μπαχμούτ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έχει «λίγη στρατηγική σημασία».

Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς εύλογα να αναρωτηθεί, αν ο έλεγχος του Μπαχμούτ ήταν τόσο ασήμαντος, γιατί η Ουκρανία πολέμησε τόσο επίμονα για να διατηρήσει την κατοχή της, στέλνοντας ασταμάτητα σειρά ενισχύσεων εκεί, ακόμη και όταν ήταν σαφές ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF)  δεν μπορούσαν πλέον να κρατήσουν. Την Τετάρτη, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «μπορεί να  αποσύρουν τα στρατεύματα» από το Μπαχμούτ. Με την αποκάλυψη την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές μονάδες είχαν ανατινάξει τις  δύο τελευταίες γέφυρες  που τροφοδοτούσαν τα στρατεύματα στο Μπαχμούτ, η μοίρα του ελέγχου της πόλης έχει ουσιαστικά σφραγιστεί.

Το ερώτημα τώρα: ποιες συνέπειες, εάν υπάρχουν, θα έχει η ρωσική κατάληψη του Μπαχμούτ για την πορεία του πολέμου; Βραχυπρόθεσμα, η απώλεια του Μπαχμούτ δε θα κάνει μεγάλη διαφορά. Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές για την Ουκρανία.

Η UAF έχει από καιρό καταλάβει πως το Μπαχμούτ θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γκρατηθεί, και ήδη από το Μάιο του 2022, άρχισε να προετοιμάζει νέες γραμμές άμυνας στην περιοχή Slovyansk-Kramatorsk. Με βάση την απώλεια του Soledar τον Ιανουάριο και τον αριθμό των στρατευμάτων που είχε δεσμεύσει η Ρωσία για την κατάληψη του Bakhmut μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οι Ουκρανοί ηγέτες θα μπορούσαν να είχαν αποσύρει τα στρατεύματά τους με τακτικό τρόπο για να επανδρώσουν νέες θέσεις στη γραμμή Slovyansk-Kramatorsk από νωρίς έως μέσα Φεβρουαρίου.

Αν το είχαν κάνει, η UAF θα μπορούσε να είχε σώσει αμέτρητες χιλιάδες ζωές και να είχε καταλάβει καλά σχεδιασμένες και αμυντικές θέσεις περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι αρχές διοίκησης της Ουκρανίας απέσυραν εφεδρεία από το βορρά που προορίζονταν προηγουμένως για επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Σβάτοβο-Κρεμίννα και στο Νότο από στρατεύματα που τοποθετούνταν για να εξαπολύσουν μια εαρινή επίθεση από τη Ζαπορίζια για την κατάληψη της Μελιτόπολης.

Οι απώλειες της κλίμακας που υπέστη η Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες, ενισχύοντας την άμυνα των Soledar και Bakhmut δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα και θα θέσουν τις επιθέσεις τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του ότι έχουν λιγότερες διαθέσιμες δυνάμεις. Δυστυχώς για το Κίεβο, τα λιγότερα στρατεύματα δε θα είναι η μόνη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν στις επερχόμενες επιθέσεις τους.

Σε συνέντευξή του το Δεκέμβριο, ο αρχηγός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Valeri Zaluzhny, είπε πως για να είχε την ευκαιρία να κινηθεί προς τη Μελιτόπολη, οι δυνάμεις του θα χρειαστούν τουλάχιστον 300 νέα δυτικά άρματα μάχης, έως και 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 500 οβίδες. Παρά την άνθηση των πρωτοσέλιδων τον περασμένο μήνα από τα δυτικά έθνη, η UAF έχει λάβει υποσχέσεις για μόλις το ένα τρίτο των αρμάτων μάχης και ακόμη λιγότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οβίδες. Ακόμη χειρότερα, η σύγχρονη πανοπλία αξίας μόλις δύο ταγμάτων αναμένεται να είναι διαθέσιμη στις δυνάμεις του Zaluzhny μέχρι το  τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό σημαίνει πως εάν πρόκειται να γίνει μια ουκρανική εαρινή επίθεση για να προσπαθήσει να μειώσει τη ρωσική κατοχή στο μισό καταλαμβάνοντας τη Μελιτόπολη, ο διοικητής τους θα πρέπει να το κάνει με λιγότερους εκπαιδευμένους άνδρες από ό,τι είχε τον περασμένο Δεκέμβριο και μόνο συμβολικούς αριθμούς του σύγχρονου κιτ που ισχυρίστηκε πως χρειαζόταν. Τον περασμένο μήνα η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει μια δύναμη άνω των 300.000 στρατιωτών στην Ουκρανία, εξοπλισμένη με 1.800 άρματα μάχης, σχεδόν 4.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 2.700 πυροβόλα.

Μέχρι αυτό το σημείο, μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της δύναμης έχει εμπλακεί κατά μήκος του  μετώπου περίπου 1.000 χλμ . Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Michael Kofman του Κέντρου Ναυτικής Ανάλυσης, αμφισβητούν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να διατηρήσουν επιθετικές επιχειρήσεις, παρά τον αριθμό τους. Ωστόσο, όπως συνέβη σε όλη τη ρωσική στρατιωτική ιστορία, έχουν δείξει την ικανότητα και την προθυμία να υποστούν σημαντικές απώλειες για να κερδίσουν τακτικούς στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Zaluzhny θα αντιμετωπίσει σημαντικό κίνδυνο εάν επιτεθεί σε μια ρωσική δύναμη αυτού του μεγέθους, με λιγότερα στρατεύματα από ό,τι περίμενε (εξαιτίας των απωλειών στο Bakhmut) και με πολύ λιγότερα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικά από αυτά που είπε ότι χρειάζεται. Η Ρωσία, εξάλλου, εδώ και μήνες προετοιμάζει  αμυντικές θέσεις σε βάθος σε όλη την πλευρά της γραμμής επαφής της και οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση θα έπρεπε να διαπεράσει έναν εκσκαμμένο ρωσικό στρατό, κάτι που υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι ένα αιματηρό και σκληρό έργο.

Τι θα συμβεί μετά;

Βραχυπρόθεσμα, η Ουκρανία θα ολοκληρώσει την απόσυρσή της από το Bakhmut και θα ενισχύσει τις αμυντικές της γραμμές στην περιοχή Slovyansk/Kramatorsk, και η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει την αργή της πορεία προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η Ρωσία πιθανότατα δε θα μετατρέψει την κατάληψη του Μπαχμούτ σε μια «ανακοπή» που θα μπορούσε να έχει σημαντικά κέρδη. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο χρόνος που χάθηκε και οι απώλειες που υπέστη η Ουκρανία θα μπορούσαν να θέσουν τον κίνδυνο οι ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές επιθέσεις της να αποτύχουν να απωθήσουν τη Ρωσία, γεγονός που θα έκανε τελικά το κόστος της πολύ μεγάλης αντοχής στο Μπαχμούτ οδυνηρά υψηλό. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο δαπανηρή θα είναι η απώλεια του Μπαχμούτ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail