Μια ανησυχητική κίνηση που θυμίζει έντονα 2008

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, 6 κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν τη λήψη χρηματοπιστωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης.

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Ουσιαστικά ανακοίνωσαν μια συντονισμένη κίνηση για να εισφέρουν περισσότερα δολάρια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η απόφαση έρχεται μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και έρχεται εν μέσω συμφωνίας για έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse.

Τα τραπεζικά ιδρύματα λένε ότι θα αυξήσουν τη συχνότητα των ενέσεων σε δολάρια από εβδομαδιαίες σε καθημερινές. Οι ενέσεις αυτές ξεκίνησαν από χθες ώρες Αμερικής (ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας), θα είναι καθημερινές εργασίες και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στη συμφωνία συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της ευρωζώνης, της Βρετανίας, της Ελβετίας και του Καναδά.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των γραμμών ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια και να περιοριστεί η σύγχυση στην αγορά.

Η ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ μεταξύ των επενδυτών αναμένεται να αυξηθεί.

Μια γραμμή ανταλλαγής δολαρίων είναι μια συμφωνία όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρέχει δολάρια σε άλλες κεντρικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για τα νομίσματα αυτών των ιδρυμάτων.

Ακριβώς η ίδια κίνηση έγινε με την τραπεζική κατάρρευση του 2008, ενώ σε μικρότερη κλίμακα έγινε στον πρώτο κόβιντ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail