186 περισσότερες τράπεζες «διατρέχουν κίνδυνο κατάρρευσης» και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη μεγάλη ύφεση

Προσπαθούν απεγνωσμένα να βάλουν τη μία διαρροή στο σύστημα μετά την άλλη, αλλά τι συμβαίνει εάν ολόκληρο το σύστημα καταρρεύσει ξαφνικά γύρω τους; Πίσω στις 4 Ιανουαρίου, προειδοποίησα συγκεκριμένα ότι τα προβλήματά μας «θα επιταχυνθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες», και αυτό ακριβώς συνέβη. Βρισκόμαστε τώρα στη μέση της πιο σοβαρής τραπεζικής κρίσης από το 2008, και σύντομα θα μπορούσε να επιδεινωθεί πολύ. Γίναμε ήδη μάρτυρες της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πτώχευσης τραπεζών σε ολόκληρη την ιστορία του έθνους μας, και τώρα αναφέρεται πως 186 ακόμη τράπεζες «κινδυνεύουν να πτωχεύσουν»:

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτό το μήνα, 186 περισσότερες τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους καταθέτες τους αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve για τη μείωση του πληθωρισμού έχουν διαβρώσει την αξία των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρατικά ομόλογα και οι τίτλοι που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.

«Οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων αύξησαν πολύ σημαντικά την ευθραυστότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος έναντι των ανασφάλιστων καταθετών», έγραψαν οικονομολόγοι σε πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Social Science Research Network.

Περιττό να πούμε πως αυτές οι τράπεζες συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, και ένας συνασπισμός μεσαίου μεγέθους τραπεζών εκλιπαρεί κυριολεκτικά τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να καλύψουν όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια:

Ένας συνασπισμός μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών ζήτησε από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν την ασφάλιση FDIC σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια ευρύτερη κίνηση στις τράπεζες.

«Αυτό θα σταματήσει αμέσως την έξοδο των καταθέσεων από μικρότερες τράπεζες, θα σταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα και θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών», ανέφερε σε επιστολή του η Mid-Size Bank Coalition of America σε επιστολή προς τις ρυθμιστικές αρχές που είδε το Bloomberg News.

Εάν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δεν το κάνουν αυτό, τεράστια ποσά χρημάτων θα συνεχίσουν να μεταφέρονται από μικρές και μεσαίες τράπεζες στις «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» τράπεζες.

Αλλά θα σας πω γιατί μια τέτοια κίνηση δεν είναι πιθανό να συμβεί αυτήν την στιγμή.

Εάν κάθε τραπεζικός λογαριασμός στην Αμερική είναι ξαφνικά πλήρως εγγυημένος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα ακουστεί ένας τεράστιος θόρυβος καθώς πλούσιοι ιδιώτες βγάζουν τα χρήματά τους από ευρωπαϊκές τράπεζες όπου τα μεγάλα υπόλοιπα δεν είναι πλήρως ασφαλισμένα.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε ότι η UBS μόλις συμφώνησε σε μια έκτακτη αγορά της Credit Suisse:

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, συμφώνησε να αγοράσει την προβληματική αντίπαλό της Credit Suisse σε μια έκτακτη συμφωνία διάσωσης με στόχο να αναχαιτίσει τον πανικό των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκλήθηκε από την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Σημειώνει πως η διάσωση θα «διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα προστατεύσει την ελβετική οικονομία».

Η UBS πληρώνει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Credit Suisse, περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή. Οι μέτοχοι της Credit Suisse θα εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό, λαμβάνοντας το ισοδύναμο μόλις 0,76 ελβετικών φράγκων σε μετοχές της UBS για μετοχές αξίας 1,86 ελβετικών φράγκων την Παρασκευή.

Έτσι, για την προστασία των ξένων τραπεζών, οι μικρές και μεσαίες τράπεζες στις ΗΠΑ θα επιτρέπεται να χρεοκοπήσουν.

Αλλά εάν μεγάλοι αριθμοί μικρών και μεσαίων τραπεζών αρχίσουν να πτωχεύουν, αυτή η χώρα θα βυθιστεί γρήγορα σε έναν οικονομικό εφιάλτη.

Το Σάββατο, το Zero Hedge δημοσίευσε ένα από τα καλύτερα tweets που έχω δει εδώ και πολύ καιρό:



Δε θα μπορούσα να το πω καλύτερα ο ίδιος.

Η οικονομία μας λειτουργεί με στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, πιστωτικές κάρτες και χρεωστικές κάρτες.

Εάν μια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, η ροή πιστώσεων από αυτήν την τράπεζα περιορίζεται.

Και εάν μια τράπεζα πτωχεύσει, η ροή πιστώσεων από αυτήν την τράπεζα σταματά εντελώς.

Εάν πολλές τράπεζες αρχίσουν να υποχωρούν σε αυτή τη χώρα, η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί σημαντικά και πραγματικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με «άλλη μια μεγάλη ύφεση».

Σε αυτό το σημείο, οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες που ο Warren Buffett εμπλέκεται προσωπικά:

Ο Warren Buffett της Berkshire Hathaway Inc. έχει έρθει σε επαφή με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκτυλίσσεται η περιφερειακή τραπεζική κρίση.

Υπήρξαν πολλές συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του Μπάιντεν και του Μπάφετ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Οι κλήσεις επικεντρώθηκαν στο ότι ο Μπάφετ πιθανώς επένδυε στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ με κάποιο τρόπο, αλλά ο δισεκατομμυριούχος έδωσε επίσης συμβουλές και καθοδήγηση ευρύτερα σχετικά με την τρέχουσα αναταραχή.

Φαίνεται πως στα παρασκήνια συμβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα μας λένε.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλά ιδιωτικά τζετ πετούσαν μέσα και έξω από την Ομάχα την Παρασκευή:

Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, γιατί οι οικονομικές συνθήκες είναι σίγουρα αρκετά κακές ήδη.

Νωρίτερα σήμερα, με έκπληξη έμαθα ότι η Disney ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο γύρο απολύσεων:

Μετά την ανακοίνωση ενός σχεδίου για περικοπή σχεδόν 7.000 θέσεων εργασίας, η Disney φέρεται να δίνει εντολή στους διευθυντές να προτείνουν περικοπές στον προϋπολογισμό και να συντάξουν λίστες με υπαλλήλους που θα απολυθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν είναι σαφές εάν η Disney θα ξεκινήσει απολύσεις σε μικρά κύματα ή θα αποκόψει χιλιάδες υπαλλήλους ταυτόχρονα, αλλά η εταιρεία θα ανακοινώσει πως τουλάχιστον 4.000 σημερινοί εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά κάποια στιγμή τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Business Insider.

Σε όλη την Αμερική, μεγάλες εταιρείες αφήνουν τους εργαζόμενους να φύγουν.

Ωστόσο, παρόλο που μια σημαντική οικονομική ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει, μας λένε πως η Federal Reserve είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα:

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή της με τις συναλλαγές που αναμένεται να είναι ελαφριές ενόψει της απόφασης για τα επιτόκια την Τετάρτη.

Παρά την αναταραχή της αγοράς, το 62% των επενδυτών αναμένει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, κάτι που θα σήμαινε την ένατη συνεχόμενη αύξηση. Το 38% δεν αναμένει καμία αλλαγή, σύμφωνα με το FedWatch του CME.

Μετά από όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα ήταν κυριολεκτικά αυτοκτονικό να αυξηθούν ξανά τα ποσοστά.

Αλλά μπορεί να το κάνουν ούτως ή άλλως.

Τόσα πολλά από τα πράγματα για τα οποία προειδοποιούσα ανελέητα αρχίζουν τώρα να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας.

Μια μεγάλη οικονομική κατάρρευση έχει ξεκινήσει και οι ηγέτες μας φαίνονται πολύ αβέβαιοι για το πώς να το χειριστούν.

Δυστυχώς για αυτούς, αυτό που περάσαμε μέχρι τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail