Η Μάχη για το Ugledar: γιατί ο έλεγχος μιας μικρής πόλης στο ΝΔ Ντονμπάς είναι τόσο σημαντικός για τον Ρωσικό Στρατό

Sputnik / Ria News
Η Μόσχα ελπίζει ότι θα είναι τρίτη φορά τυχερή στην πρώτη επέτειο των επιθετικών προσεγγίσεων της

Μετά την επιτυχή κατάληψη του Σολεντάρ, η Ρωσία συνέχισε να προχωρά στο Ντονμπάς, με μάχες σε εξέλιξη. Στα νοτιοδυτικά, το Ugledar – μια μικρή πόλη εξόρυξης εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης-έχει γίνει το κύριο σημείο επαφής για τα στρατεύματα της Μόσχας. Εάν η Ρωσία πετύχει σε αυτή την επίθεση, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία. Ενδεχομένως, μια νίκη στο Ugledar θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ντόνετσκ και να βελτιώσει την άμυνα της Μελιτόπολης.

Βλάντισλαβ Ουγκόλνι, Ρώσος δημοσιογράφος με έδρα το Ντόνετσκ - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί υπάρχει τέτοια εστίαση σε αυτήν την περιοχή;

Μια άλλη επίθεση στο Ugledar ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου από Πεζοναύτες του στόλου του Ειρηνικού και ειδικές δυνάμεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR). Αν και η Ρωσία σημείωσε κάποια κέρδη τις πρώτες μέρες της επιχείρησης και οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά τη γη.

Το Ugledar αποτελείται από ένα συνδυασμό τεσσάρων τετραγώνων πολυώροφων κτιρίων της σοβιετικής εποχής της δεκαετίας του 1960. Διαφέρει από τις πιο παραδοσιακές πόλεις στο ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες εντός των ορίων της πόλης. Αυτό καθιστά το Ugledar ένα συμπαγές φρούριο, όχι μόνο σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία, αλλά με επιπλέον 27 μέτρα δομημένης οχύρωσης.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστήσει το Ugledar βασικό μέρος της ουκρανικής άμυνας στο νοτιοδυτικό Ντόνετσκ. Ο συνεχιζόμενος έλεγχος αυτών των θέσεων από το Κίεβο επιτρέπει στις δυνάμεις του να έχουν ένα πλεονέκτημα στη γύρω περιοχή, εμποδίζοντας τους Ρώσους να υπερφαλαγγίσουν τη Μαρίνκα, το Κουράχοβο, και την Αβντέβκα από το νότο. Επίσης κοντά στο Ugledar είναι ένα σημαντικό τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Donetsk-Volnovakha και η παρουσία ουκρανικών στρατευμάτων κοντά του εμποδίζει τη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό το τμήμα του Μετώπου ήταν η σκηνή του πολέμου των τάφρων και των μονομαχιών πυροβολικού. Έθεσε τους κατοίκους των χωριών της περιοχής σε δύσκολη θέση, εξαρτώμενοι από ανθρωπιστική βοήθεια, η παράδοση της οποίας συνοδεύτηκε από τακτικούς βομβαρδισμούς. Ένα μοναστήρι στο χωριό Nikolskoye, κοντά στο Ugledar, είχε γίνει κάτι σαν ανθρωπιστικό κέντρο και καταφύγιο. Ωστόσο, βομβαρδίστηκε επίσης τακτικά.

Στις 22 Ιουνίου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση νότια του Ουγκλεντάρ, χρησιμοποιώντας τον έλεγχό τους στο ψηλό έδαφος για να καταλάβουν το χωριό Παβλόβκα. Δεν κατάφεραν να προχωρήσουν περισσότερο από το χωριό Yegorovka, αλλά αυτή η αντεπίθεση ήταν η αρχή μιας μακράς περιόδου μάχης θέσης σε σημείο εξάντλησης. Οι μάχες συνεχίστηκαν όλο το καλοκαίρι στη δασική ζώνη μεταξύ Pavlovka και Yegorovka. Και οι δύο πλευρές υπέστησαν βαριά θύματα, αλλά η πρώτη γραμμή παρέμεινε στατική μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η Ρωσία προσπάθησε να ξαναπάρει την Pavlovka.

Αυτή η επίθεση δεν είχε μελετηθεί πλήρως. Αν και το πεδίο της μάχης έπεσε τελικά στους Ρώσους, η έναρξη μιας επίθεσης σε λασπώδεις συνθήκες δεν ήταν καλή ιδέα. Η επίθεση στην Παβλόβκα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων και συνοδεύτηκε από δυσκολίες στην εκκένωση των τραυματιών και την εισαγωγή ενισχύσεων. Ως αποτέλεσμα, μετά από περίπου δέκα ημέρες μάχης, η Pavlovka, κάτω από το Ugledar, ήταν υπό τη ρωσική σημαία, αλλά δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί η επίθεση πιο βόρεια. Αυτή η εμπειρία συζητήθηκε ευρέως στο στρατιωτικό τμήμα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, και οι υπεύθυνοι στρατηγοί επικρίθηκαν έντονα.

 Πώς πηγαίνουν οι μάχες

Δύο μήνες αργότερα, έχοντας προετοιμάσει τις δυνάμεις τους για μια ξαφνική επίθεση, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε μια τρίτη μάχη για το Ugledar. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της DPR, Aleksandr Khodakovsky, ο οποίος συμμετείχε στις μάχες ως μέρος μιας αστυνομικής μονάδας, οι αεροφωτογραφίες έδειξαν σημαντική σύγχυση και αποδιοργάνωση στις εχθρικές τάξεις.

Η επιτυχία επιτεύχθηκε με μια σημαντική προώθηση από τα νοτιοανατολικά μέσω ενός χωριού dacha [Η ντάτσα είναι ένα εποχιακό ή για όλο το χρόνο δεύτερο σπίτι, που βρίσκεται συχνά στα προάστια των μετασοβιετικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας] κοντά στο Nikolskoye, ενώ οι Ουκρανοί είχαν βασίσει τις άμυνές τους στην προσδοκία μιας επίθεσης από την Pavlovka. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες μέρες, οι Ρώσοι είχαν πάρει τον έλεγχο των dachas κοντά στο Νικολσκόγιε, των αγροκτημάτων και της σιταποθήκης βόρεια της Παβλόβκα και μπήκαν στα νοτιοανατολικά προάστια του Ουγκλεντάρ.

Οι δυνάμεις του Κιέβου, με τη σειρά τους, αναδιάρθρωσαν τις άμυνές τους υποχωρώντας βαθύτερα στο Ugledar και συνεχίζοντας να χρησιμοποιούν τα σπίτια των πάνελ ως προπύργια. Ο ουκρανικός στρατός έκανε την περιοχή του ορυχείου Yuzhno-Donbasskaya Νο 1, βορειοανατολικά του Ugledar, την κύρια συγκέντρωση εφεδρειών για αντεπιθέσεις.

Μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας αρμάτων μάχης, 35η Μεραρχία Πεζοναυτών, και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, η 80η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία επίθεσης, στάλθηκαν για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς που πολεμούσαν εκεί, στην 72η μηχανοποιημένη και 68η Ταξιαρχία Γιάγκερ. Έτσι, παρά την έλλειψη ουσιαστικής προόδου και την επιστροφή στις μάχες θέσης, οι Ρώσοι κατάφεραν να στραγγίξουν τα ουκρανικά αποθέματα και να τα απομακρύνουν πιο μακριά από το Αρτέμοφσκ/Μπαχμούτ και την Κρεμενάγια, όπου η ρωσική επίθεση βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Από τώρα, οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού να προχωρήσει κοντά στο Ugledar συνεχίζονται. Σύμφωνα με έναν σύμβουλο του επικεφαλής της DPR, Igor Kimakovsky, ο οικισμός είναι εν μέρει περικυκλωμένος.

Ακόμη και σε περίπτωση επιτυχίας στο Ugledar, μια σημαντική ώθηση από τη ρωσική στρατιωτική δύναμη προς τα βόρεια είναι απίθανη, διότι θα ήταν δύσκολο όταν η Ουκρανία έχει μετακινηθεί σε εφεδρείες. Ωστόσο, το Κίεβο θα χάσει το βασικό του προπύργιο στην περιοχή και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει προς τα βόρεια, χάνοντας ένα βολικό προγεφύρωμα για επίθεση εναντίον του αυτοκινητόδρομου Ντόνετσκ-Βολνοβάκα και βασικές θέσεις για πυροβολικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail