Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθετε ποιος κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream

Danish Defence
Η τελευταία έκθεση βετεράνου δημοσιογράφου φαίνεται να επιβεβαιώνει παλαιότερους ισχυρισμούς ότι η Ουάσιγκτον ήταν πίσω από τις εκρήξεις

Του Glenn Diesen, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας και συντάκτη στο περιοδικό Russia in Global Affairs - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ανατινάχτηκε και ακολούθησε η παλαιότερη γραμμή του, η Nord Stream 1. Αυτή ήταν μια επίθεση στην ευρωπαϊκή υποδομή, στην ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς και στο περιβάλλον, καθώς μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου διέρρευσαν στη Βαλτική Θάλασσα.

Το άμεσο επιχείρημα από την τάξη των δυτικών πολιτικών μέσων ενημέρωσης ήταν ότι η Μόσχα πιθανότατα είχε επιτεθεί στους δικούς της αγωγούς παρά το γεγονός πως ο Nord Stream ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων και επιρροής. Αντί να παρουσιάσουν στοιχεία ή οποιοδήποτε συνεκτικό κίνητρο, ισχυρίστηκαν ότι ήταν μέρος του μυθικού «ρωσικού βιβλίου παιχνιδιού».

Σε όλη τη Δύση θεωρήθηκε πως επρόκειτο για διαπραγμάτευση θεωριών συνωμοσίας και ρωσική προπαγάνδα, ακόμη και ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν από την κατάσταση. Σε μια απόλυτη επίδειξη της πειθαρχίας του μπλοκ ή του συνδρόμου της Στοκχόλμης, οι Αμερικανοί μπόρεσαν να πανηγυρίσουν την καταστροφή του αγωγού, ενώ οι Δυτικοευρωπαίοι κατήγγειλαν ένθερμα κάθε ισχυρισμό εναντίον του συμμάχου τους ως παραπληροφόρηση. Το περιστατικό φαινομενικά έχει ξεφύγει από τη μνήμη, καθώς η τάξη των πολιτικών μέσων ενημέρωσης δεν ενδιαφέρεται για μια ανοιχτή έρευνα και η ευαισθητοποίηση του κοινού έχει μειωθεί.

Ο Seymour Hersh, ο ερευνητής δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη συγκάλυψη της σφαγής My Lai των ΗΠΑ το 1968 στο Βιετνάμ και το σκάνδαλο των φυλακών του Abu Ghraib στο Ιράκ γύρω στο 2004, δημοσίευσε τώρα μια έκθεση κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream. Θα καταλήξει η έκθεση, σύμφωνα με την επίθεση, στη σοβαρή συζήτηση και έρευνα που της αξίζει, ή θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν καταγγέλλοντας τον Χερς ως έναν ηλικιωμένο, γεροντικό «Πουτινιστή;».

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την καταστροφή του Nord Stream 2

Οι ιστορικοί φόβοι της Αμερικής για την οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι έστελναν ενέργεια απευθείας μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών κολοσσών. Οι ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ανοιχτές σχετικά με την επιθυμία και την πρόθεσή τους να διακόψουν το γερμανο-ρωσικό έργο του αγωγού. Η Ουάσιγκτον αντιστάθηκε στην κατασκευή του Nord Stream 2 για χρόνια, καταδίκασε τη Γερμανία για τη συμμετοχή της και ακόμη προχώρησε σε κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο.

Η RAND Corporation δημοσίευσε μια έκθεση το 2019, με εντολή του αμερικανικού στρατού, σχετικά με τον τρόπο επέκτασης και αποδυνάμωσης της Ρωσίας. Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας προσδιορίστηκε ως βασική πηγή ρωσικών οικονομικών εσόδων και επιρροής στην Ευρώπη και η έκθεση υποστήριξε ότι «Ένα πρώτο βήμα θα περιλάμβανε τη διακοπή του Nord Stream 2». Τον Ιούλιο του 2020, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο  προειδοποίησε:

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν απειλεί την Ευρώπη».

Ο αγωγός Nord Stream απειλούνταν συχνά καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εντάθηκε. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τομ Κότον  δήλωσε το Μάιο του 2021 ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος να το σταματήσουμε… Σκοτώστε το Nord Stream 2 τώρα και αφήστε το να σκουριάσει κάτω από τα κύματα της Βαλτικής». Στις 14 Ιανουαρίου 2022, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν  υποστήριξε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ρώσους πως ο αγωγός κινδυνεύει εάν προχωρήσουν περαιτέρω στην Ουκρανία». Στις 3 Φεβρουαρίου, ο γερουσιαστής Ted Cruz ζήτησε το τέλος του Nord Stream: «Αυτός ο αγωγός πρέπει να σταματήσει και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η ολοκλήρωσή του είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να γίνει αυτό». 

Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος Μπάιντεν στάθηκε δίπλα στον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς  προειδοποιώντας ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τότε «δε θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό». Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο πώς θα καταστρέψει κάτι υπό γερμανικό έλεγχο, ο Μπάιντεν απάντησε: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε». Η υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Πολιτικής, Βικτόρια Νούλαντ, επανέλαβε επίσης την απειλή: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δε θα προχωρήσει».

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 η απειλή φαινομενικά υλοποιήθηκε καθώς οι γερμανο-ρωσικοί αγωγοί Nord Stream καταστράφηκαν σε υποβρύχια έκρηξη. Την επόμενη μέρα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ηγέτες από την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Δανία παρευρέθηκαν σε μια τελετή στην Πολωνία για να σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια του νέου αγωγού Βαλτικής Νορβηγίας-Πολωνίας που θα αντικαταστήσει την εξάρτηση από το Nord Stream.

Μετά την επίθεση στο Nord Stream, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι έγραψε στο Twitter «Ευχαριστώ, ΗΠΑ», συνοδευόμενο από μια εικόνα του κατεστραμμένου αγωγού. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, τότε, χωρίς αβεβαιότητα, υποστήριξε πως η καταστροφή του Nord Stream παρουσιάζει «μια τεράστια ευκαιρία. Είναι μια τεράστια ευκαιρία να αφαιρέσουμε μια για πάντα την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια». Ο Blinken προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει τη Δυτική Ευρώπη αντικαθιστώντας το ρωσικό αέριο με πολύ πιο ακριβά αμερικανικά καύσιμα. Πρόσφατα, η Nuland υποστήριξε: «Είμαι, και νομίζω ότι η διοίκηση είναι πολύ ικανοποιημένη που γνωρίζει ότι το Nord Stream 2 είναι τώρα, όπως θέλετε να πείτε, ένα κομμάτι μετάλλου στο βυθό της θάλασσας».

Διερεύνηση της επίθεσης

Οι ΗΠΑ απέρριψαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην καταστροφή του Nord Stream και αντ' αυτού έστρεψαν το δάχτυλο στη Μόσχα ως τον πιθανό ένοχο. Η Ρωσία δεν έχει λάβει πρόσβαση στη σουηδική έρευνα και, στη συνέχεια, υπάρχει το περίεργο περιστατικό της Στοκχόλμης που αρνήθηκε ακόμη και να μοιραστεί τα ευρήματά της με τη Γερμανία και τη Δανία, καθώς τα αποτελέσματα είναι «πολύ ευαίσθητα».

Τα μέσα ενημέρωσης ήταν επίσης πολύ επιμελή στην υπεράσπιση της αφήγησης της Ουάσιγκτον. Στην περίπτωση αυτή, όταν ο καθηγητής Jeffrey Sachs κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως σαμποτάρουν τον αγωγό και επικαλέστηκαν τα στοιχεία του ραντάρ, απομακρύνθηκε γρήγορα από τον αέρα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Seymour Hersh δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς η Αμερική έβγαλε νοκ άουτ τον αγωγό Nord Stream». Ο Hersh επικαλείται μια πηγή από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία πρόσφερε πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και την επιχείρηση καταστροφής του αγωγού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι ΗΠΑ βοηθήθηκαν από τη Νορβηγία στην επίθεση στον αγωγό. Η έκθεση του Hersh ανανέωσε τις εκκλήσεις της Μόσχας για διαφάνεια και την επιμονή της ότι οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν.

Οι ισχυρισμοί στην έκθεση του Χερς βασίζονται σε μία μόνο πηγή και δεν αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία, αν και η έκθεση σίγουρα απαιτεί συζήτηση και έρευνα.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αξίζουμε να ξέρουμε ποιος ήταν υπεύθυνος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail