Η εταιρεία γεωτρήσεων πετρελαίου στην Αρκτική Gazprom Neft δημιουργεί δική της ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία!

Thomas Nilsen
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε στις 4 Φεβρουαρίου το διάταγμα που επιτρέπει στην Gazprom Neft να ιδρύσει μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.

Thomas Nilsen - thebarentsobserver.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ύπαρξη ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων έχει κερδίσει την προσοχή τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας μετά την σκληρή παρουσία της Ομάδας Wagner στην Αφρική και την Ουκρανία. Η παραστρατιωτική μονάδα μισθοφόρων του Ομίλου Wagner χρηματοδοτείται και ανήκει στον ολιγάρχη Yevgeny Prigozhin, έναν εγκληματία που εξέτισε εννέα χρόνια φυλάκιση για ληστεία πριν δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπάρχουν πολλές άλλες ομάδες που λειτουργούν ως μικροί ιδιωτικοί στρατοί, αλλά με στενούς δεσμούς με το Υπουργείο Άμυνας και τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

Μια τέτοια είναι η Patriot, που συνδέεται με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η Gazprom Neft θα είναι η πρώτη στην Αρκτική που θα επιτραπεί επισήμως να έχει τη δική της ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC).

Στη διάταξη, ο Πρωθυπουργός Mishustin επισημαίνει το νόμο για τις εγκαταστάσεις του Συγκροτήματος Καυσίμων και Ενέργειας και παραχωρεί «το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικού οργανισμού ασφάλειας» - τον ίδιο χαρακτηρισμό που χρησιμοποιείται για τον Όμιλο Wagner.

Η Gazprom Neft είναι η πετρελαιοπαραγωγική θυγατρική της Gazprom. Η εταιρεία κατέχει πολλές άδειες στη Σιβηρία, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων στις αυτόνομες περιοχές Yamalo-Nenets και Khanty-Mansi. Στην ευρωπαϊκή Αρκτική, η Gazprom Neft είναι ο ιδιοκτήτης της Prirazlomnoye, της μοναδικής υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας στην ανατολική Θάλασσα Μπάρεντς.

Στο Ob Bay, η εταιρεία λειτουργεί τον τερματικό σταθμό «Arctic Gate» με πετρέλαιο από το κοίτασμα Novy Port.

Στον κόλπο Kola, βόρεια του Murmansk, η Gazprom Neft πραγματοποιεί επαναφόρτωση από πλοίο σε πλοίο με το υπερδεξαμενόπλοιο «Umba» που λαμβάνει πετρέλαιο από τα πεδία της εταιρείας στην Αρκτική.

Η ίδια η Gazprom Neft δεν έχει σχολιάσει ποια καθήκοντα θα αναλάβει η νέα ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail