Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παραδώσουν F-16 στην Τουρκία

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να παραδώσει αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία παρά την τουρκική επιμονή ότι η έγκρισή τους δεν πρέπει να εξαρτάται από την άρση των αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τουρκία θέλει εκσυγχρονισμένες εκδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 για τη γερασμένη αεροπορία της, αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει σθεναρά το πακέτο τόσο για την αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16 όσο και για την παροχή νέων», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορούσε να παράσχει ένα «επίσημο χρονοδιάγραμμα» για έγκριση και παράδοση.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών σε ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί πριν από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου, ο οποίος έχει πλέον σκοτώσει σχεδόν 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργότερα τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε κάθε προσπάθεια εφαρμογής όρων για την έγκριση των αεροσκαφών F-16.» Δεν θα ήταν σωστό να τεθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για τα F-16. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα», είπε. «Τα χέρια μας δεν πρέπει να είναι δεμένα».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «σθεναρά» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα» για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας, προσέθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail