Έρευνα και τιμωρία: η Δύση φοβάται δύο λόγια από τη Μόσχα

Госкорпорация "Роскосмос"/Telegram
Μια εβδομάδα έχει περάσει από τη δημοσίευση της συγκλονιστικής έρευνας του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου Seymour Hersh για το ποιος ανατίναξε το Nord Stream και η δυτική κοινότητα εξακολουθεί να προσποιείται ότι δε συνέβη τίποτα. Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρθηκε σαρκαστικά σχετικά: «Λοιπόν, πού είναι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ για το Novichok και τις νεκρές πάπιες, που μια φορά το χρόνο έκαναν τακτικά παράλογες κατηγορίες από την αρχή, δηλώνοντας ότι έχουν σημαντικά δεδομένα;».

Βλαντιμίρ Κορνίλοφ - ria.ru  / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης στην αρχή προσπάθησαν να μην προσέξουν αυτή την ιστορία. Μερικοί άνθρωποι μετά δημοσίευσαν απρόθυμα κάπου στην εικοστή σελίδα μερικές γραμμές που ο Χερς είχε τυπώσει «κάτι γελοίο εκεί», αλλά αυτό ήταν το τέλος του θέματος. Και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποφάσισαν γενικά να παραλείψουν την ίδια την ιστορία, ξεκινώντας αμέσως με την «έκθεση της μαύρης μαγείας». Για παράδειγμα, το πρακτορείο Reuters, το υλικό του οποίου ανατυπώνεται αδιακρίτως από πολλούς στη Δύση, δημοσίευσε ένα ξεχωριστό άρθρο δηλώνοντας ότι ο Χερς φέρεται να είχε προηγουμένως προωθήσει «αμφιλεγόμενες» θεωρίες. Ως αποτέλεσμα, μερικές δυτικές εφημερίδες απλώς είπαν στο κοινό τους ποιος ήταν ο Χερς, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί τον θυμήθηκαν.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση των Los Angeles Times, εφημερίδας με επιρροή στις ΗΠΑ. Χωρίς να γράψει για το περιεχόμενο της ίδιας της έρευνας Χερς, ο συντάκτης της ξεκίνησε το σημείωμά του ως εξής: «Πρέπει να έχετε δει την έκθεση του βραβευμένου με Πούλιτζερ Σέιμουρ Χερς». Πρωτότυπη προσέγγιση! Δηλαδή, η εφημερίδα γνωρίζει τη σημασία και την απήχηση της έρευνας, αλλά αποφασίζει να χτυπήσει αμέσως τον συγγραφέα της, χωρίς να ενημερώσει τους αναγνώστες για το περιεχόμενο. 

Επιπλέον, η "έκθεση" δεν είναι λιγότερο πρωτότυπη. Ο συντάκτης των LAT χλευάζει τον ισχυρισμό του Χερς ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο συγγραφέας το αποκαλεί αυτό «παράλογο»: λένε πως ο πόλεμος τελείωσε όταν ο Στόλτενμπεργκ ήταν 16 ετών! Προφανώς (σε αντίθεση με τον Χερς) δε γνώριζε το βιογραφικό του σημερινού αρχηγού του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά, θα μάθαινε πως η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε με τη συμμετοχή σε μια διαμαρτυρία κατά του βομβαρδισμού του Βιετνάμ κοντά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Όσλο, κατά την οποία έσπασε το παράθυρο της διπλωματικής αποστολής. Ως αποτέλεσμα, η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς φίλους του νεαρού Στόλτενμπεργκ, αλλά όχι τον ίδιο. Δεν είναι ξεκάθαρο τι υπαινίσσεται διαφανώς ο Χερς;

Όμως, προσπαθώντας να κρύψει από το κοινό του την εντυπωσιακή αποκάλυψη μιας πράξης κρατικής τρομοκρατίας που διαπράχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία, ο δυτικός Τύπος εξακολουθεί να παρακολουθεί προσεκτικά την αντίδρασή μας σε αυτήν. Η βρετανική Daily Express, παρερμηνεύοντας για άλλη μια φορά τα λόγια του Ντμίτρι Πεσκόφ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: 

«Η Ρωσία απειλεί τον αγωγό φυσικού αερίου Βρετανίας-Νορβηγίας, υπόσχεται τιμωρία για τη διαρροή στο Nord Stream». 

«Διαρροή» είναι αυτό που λένε εκρήξεις αγωγών φυσικού αερίου!

Θυμηθείτε: ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου επέστησε την προσοχή στην περίεργη σιωπή των δυτικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την έρευνα του Χερς και κάλεσε για «ανοιχτή διεθνή έρευνα για αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση στην πιο σημαντική διεθνή υποδομή ζωτικής σημασίας». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να το αφήσουμε αυτό χωρίς να αποκαλυφθούν οι δράστες και χωρίς να τους τιμωρήσουμε».

Συμφωνώ, είναι πολύ δύσκολο να δούμε με αυτά τα λόγια μια απειλή για τον αγωγό φυσικού αερίου Βρετανίας-Νορβηγίας. Ωστόσο, οι Βρετανοί πανικοβάλλονται ήδη με δύο λέξεις: «έρευνα» και «τιμωρία». Γιατί καταλαβαίνουν απόλυτα σε ποιον θα καταλήξει οποιαδήποτε αμερόληπτη έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση στο άρθρο του Hersh στα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι απόδειξη αυτού. Το καπέλο του κλέφτη καίγεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail