Νοθευμένη βενζίνη: Πώς θα την καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις

Ακόμη και καταστροφικές μπορεί να είναι για ένα κινητήρα οι συνέπειες από την χρήση νοθευμένου καυσίμου και όσο πιο γρήγορα το ανακαλύψει ένας οδηγός τόσο το καλύτερο.

Από: carandmotor.gr

Με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα η εύρευση πρατηρίου με όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές αποτελεί κοινή πρακτική από την πλειοψηφία των οδηγών για την μείωση του κόστους κίνησης με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και να είναι προσεκτικοί με τις επιλογές τους καθώς το φαινόμενο της νοθείας των καυσίμων καραδοκεί.

Οι συχνοί ποιοτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούν οι μεγάλες και γνωστές αλυσίδες πρατηρίων καυσίμων εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό ηρεμία μυαλού για τους οδηγούς αυτοκινήτου και να χαρίσουν σχετική σιγουριά. Αντίθετα, το φθηνότερο καύσιμο από αμφιβόλου αξιοπιστίας βενζινάδικα, μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη πολύ πιο ακριβό, λόγω της νοθείας και των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει στον κινητήρα.

Ακολουθούν τα βασικά που μπορούν να γίνουν για να καταλάβετε εάν το καύσιμο που βάλατε στο αυτοκίνητό σας είναι κακής ποιότητας. Δυστυχώς βέβαια, σε αυτή την περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες, ισχύει το ρητό "εάν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις", ωστόσο με μια λίγο πιο προσεκτική ματιά, ίσως καταφέρετε να γλιτώσετε τυχόν ζημιές στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας.

Ενδείξεις καυσίμου κακής ποιότητας

- Παρότι είναι δύσκολο να το κάνει κάποιος, υπάρχει περίπτωση τα κακής ποιότητα καύσιμα να μπορούν να διακριθούν ακόμα και με οπτική επιθεώρηση. Με κατάλοιπα να είναι εμφανή στην επιφάνεια. Επίσης, ένα κακής ποιότητας καύσιμο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή. Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι είναι δύσκολο για τον μέσο οδηγό να προβεί σε έναν οπτικό ή άλλο έλεγχο στο καύσιμο κάθε φορά που γεμίζει το αυτοκίνητό του.

- Η τρίτη ένδειξη είναι η πλέον χαρακτηριστική και αφορά στην περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα. Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Ένδειξη κακής ποιότητας καυσίμου είναι και αν το αυτοκίνητό μας ξαφνικά εμφανίσει υψηλότερη κατανάλωση από τη συνήθη, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φταίνε και άλλοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιες «ασυνήθιστες» συμπεριφορές του αυτοκινήτου θα πρέπει να μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το να ξαναβάλουμε βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail