Ψάχνουν μαύρο χρήμα στην αγορά ακινήτων!

Ποιες αγοραπωλησίες ακινήτων μπαίνουν στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα 

 
Στον έλεγχο των μεταβιβάσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς προχωρεί η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνήσει τη νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων.

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων, στις οποίες ενέχονται αλλοδαποί πολίτες, είτε αφορούν πράξεις που γίνονται στο πλαίσιο της «Χρυσής Βίζας» είτε αποκτώνται μέσω των τραπεζικών πλειστηριασμών είτε πρόκειται για απλές δικαιοπραξίες, έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Αρχής, από το 2019, μετά από καταγγελίες που διατυπώθηκαν.

Στόχος είναι ο έλεγχος της διακίνησης «μαύρου» χρήματος μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων, από αλλοδαπούς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν αυτές είναι πραγματικές ή πρόκειται για «μπροστινούς» Ελλήνων και σε κάθε περίπτωση εάν πραγματοποιούνται με χρήματα νόμιμα και φορολογημένα.

Στο πλαίσιο αυτό, με τον νόμο 4557/2018 για το ξέπλυμα χρήματος, υποχρεώθηκαν οι συμβολαιογράφοι να αποστέλλουν στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα πλήρη στοιχεία των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων σε αλλοδαπούς.

Κατόπιν, οι ύποπτες περιπτώσεις θα αποστέλλονται και στην ΑΑΔΕ, για φορολογικό έλεγχο, έλεγχο καταθέσεων πωλητών και αγοραστών, καθώς και των στοιχείων των εμπλεκόμενων ακινήτων.

Αρχικά ζητήθηκαν οι φάκελοι των μεταβιβάσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς από το έτος 2015 και κατόπιν η υποβολή των στοιχείων ανά μήνα. Κατόπιν αντιδράσεων των συμβολαιογράφων, για τη γραφειοκρατική εργασία που επωμίζονταν, άλλαξε η νομοθετική διάταξη και προβλέπεται πλέον η υποβολή του αρχείου των μεταβιβάσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς, μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς.

Ήδη οι συμβολαιογράφοι έχουν αποστείλει στην Αρχή  Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα στοιχεία των συμβολαίων με συμβαλλόμενους αλλοδαπούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το έτος 2022.

Πώς ξεκίνησαν οι έλεγχοι

Η Αρχή κινητοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2018 και έχει υποχρεώσει τους συμβολαιογράφους όλης της χώρας, να αποστέλλουν στην Αρχή, καταλόγους με τις πράξεις αγοραπωλησιών ακινήτων στις οποίες εμπλέκονται αλλοδαποί, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων, καθότι υπήρξαν σημαντικές καταγγελίες που έφτασαν καις τη Βουλή.

Ο έλεγχος της Αρχής αφορά σε όλες τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων σε αλλοδαπούς πολίτες και συγκεκριμένα ελέγχονται:

  • Οι πράξεις μεταβίβασης ακινήτων που αποκτώνται μέσω των πλειστηριασμών που διενεργούν οι τράπεζες. Πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Αρχή Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω των πλειστηριασμών, καθότι είναι ανύπαρκτος ή εξαιρετικά ελλιπής ο έλεγχος του «πόθεν έσχες». Επίσης σε πολλές περιπτώσεις ερευνάται, κατόπιν ενδείξεων, εάν οι φερόμενοι αλλοδαποί, ως αγοραστές είναι πραγματικοί ή εικονικοί και πίσω τους κρύβονται τα χρήματα Ελλήνων, που μέσω αυτών τα «ξεπλένουν». Ακόμη ερευνάται εάν στους πλειστηριασμούς μετέχουν μέσω ξένων ενδιαφερομένων, οι ήδη ιδιοκτήτες των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται.
  • Τι αγορές ακινήτων μέσω του προγράμματος Golden Visa. Το πρόγραμμα προβλέπει ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου, μέσω της οποίας οι επενδυτές, αποκτούν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια, ενώ άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου.
  • Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που γίνονται, εκτός πλειστηριασμών και «Χρυσής Βίζας» στις οποίες εμπλέκονται και αλλοδαποί, με στόχο να διερευνηθεί η προέλευση των χρημάτων και οι πραγματικοί κάτοχοι.
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail