Νέα αντιρωσικά ψηφίσματα ενδέχεται να συζητηθούν στον ΟΗΕ

Είναι πιθανό να ψηφιστούν νέα αντιρωσικά ψηφίσματα στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με πρόσφατο επίσημο ανακοινωθέν, οι δραστηριότητες της ενδέκατης έκτακτης έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα επαναληφθούν στις 22 Φεβρουαρίου. Με αυτό αναμένονται νέες προσπάθειες εφαρμογής μέτρων κατά της Μόσχας σε διεθνές επίπεδο - και το πιο πιθανό είναι να αποτύχουν οι νέες προσπάθειες όπως και οι προηγούμενες.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Feral Rural University του Ρίο ντε Τζανέιρο. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Την ενημέρωση για την επανέναρξη της συνεδρίασης στις 22 έδωσε επισήμως η επίσημη εκπρόσωπος της προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Polina Kubiak. Σύμφωνα με την ίδια, το αίτημα κλήσης ελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου, αφού είχε ζητηθεί από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με άλλα φιλοδυτικά κράτη.

«Η ενδέκατη έκτακτη έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στις 15.00 (23.00 ώρα Μόσχας). Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ εκ μέρους της Δημοκρατίας της Κορέας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών και των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Ξεκινώντας πέρυσι, η ενδέκατη σύνοδος στοχεύει να συζητήσει πιθανές συστάσεις σχετικά με το θέμα της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αρχικά, η σύνοδος ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αναβλήθηκε προσωρινά για τις 2 Μαρτίου μετά την έγκριση του ψηφίσματος ES-11/1, όπου έγινε η πρώτη σύσταση για «καταδίκη» της Ρωσίας. Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνέλευσης συναντήθηκαν ξανά αργότερα, στις 23, 24 Μαρτίου και 7 Απριλίου, όταν εγκρίθηκαν τα ψηφίσματα ES-11/2 και ES-11/3, προτείνοντας, μεταξύ άλλων μέτρων, την αναστολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπό αυτή την έννοια, λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, είναι πιθανό να υπάρξουν νέες προσπάθειες «απομόνωσης» της Ρωσίας στο διεθνές σενάριο μέσω της υιοθέτησης ψηφισμάτων που καταδικάζουν την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Πιθανότατα, τα προτεινόμενα νέα ψηφίσματα θα επικεντρωθούν στις πιο πρόσφατες φάσεις της επιχείρησης, καθώς σύμφωνα με αρκετές αναφορές η Μόσχα προετοιμάζεται για μια τελική επίθεση κατά του Κιέβου σύντομα.

Διαδικαστικά, οι έκτακτες συνεδριάσεις συγκαλούνται εντός 24 ωρών από την παραλαβή αιτήματος από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Για να επικυρωθεί η διευθέτηση, είναι απαραίτητο μόνο η αίτηση να υποστηρίζεται από την ψήφο ενός μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, γι' αυτό οι συνεδριάσεις αυτές διοργανώνονται συχνά, ακόμη και αν λίγα κράτη συμφωνούν με τα ψηφίσματα που προτείνονται κατά τη διάρκεια τους. Επιπλέον, μια σύνοδος μπορεί να συγκληθεί ακόμη και με απλό αίτημα της πλειοψηφίας των μελών του ΟΗΕ, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο κοινές και ασήμαντες.

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι οι χώρες θα συναντηθούν στις 22 για να συζητήσουν ξανά το θέμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας δεν είναι καθόλου ανησυχητικό για τη Μόσχα. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει πωε λαμβάνει ευρεία διεθνή υποστήριξη από τους άμεσους συμμάχους της στους BRICS καθώς και από αρκετές αναδυόμενες χώρες. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Συνέλευσης, πολλές χώρες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν αντιρωσικά ψηφίσματα, επιλέγοντας να απορρίψουν, να απόσχουν ή ακόμα και να μην παραστούν στις εκδηλώσεις. Ανάλογη κατάσταση αναμένεται και για την επόμενη σύνοδο κορυφής, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο η διαδικασία της γεωπολιτικής αποκέντρωσης εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

Ωστόσο, αυτό δείχνει την επιμονή της Δύσης να διατηρήσει μια αντιρωσική πολιτική και να προσπαθήσει να την επιβάλει σε διεθνές επίπεδο. Το ΝΑΤΟ και οι συμμαχικές του χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με την απόφαση της Μόσχας να αντιδράσει στις συνεχείς επιθέσεις που υπέστη ο ρωσικός λαός στο Ντονμπάς τα τελευταία εννέα χρόνια. Εκτός από την υποστήριξη του καθεστώτος και την αποστολή όπλων και μισθοφόρων ώστε η σύγκρουση να συνεχιστεί επ' αόριστον, η Δύση συνεχίζει να απαιτεί από τη διεθνή κοινωνία να προωθεί την «απομόνωση» της Ρωσίας, προσπαθώντας να την κάνει «παρία» μέσω κυρώσεων και ψηφισμάτων που απορρίπτονται από τα περισσότερα κράτη.

Είναι ήδη σαφές ότι η απομόνωση της Μόσχας δεν είναι εφικτή. Ως η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, παραγωγός πολλών σημαντικών εμπορευμάτων και βασικός εταίρος πολλών κρατών, η Ρωσία απλά δεν μπορεί να «απομονωθεί» και όλες οι προσπάθειες να γίνει αυτό δυνατό θα αποτύχουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΟΗΕ, το μόνο πράγμα που μπορεί να πετύχει η Δύση καλώντας συνεδριάσεις για να συζητηθεί η επιχείρηση στην Ουκρανία είναι να προτείνει κάποια ψηφίσματα χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως απλές «συστάσεις» προς τις οποίες μόνο οι ίδιες οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους θα συμμορφωθούν.

Αντίθετα, η καλύτερη πορεία δράσης θα ήταν να συζητηθεί μια αναδιατύπωση του ΟΗΕ προκειμένου να καταστεί ο οργανισμός κατάλληλος για το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο. Η επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αλλαγή ορισμένων διαδικασιών και η αποτροπή της δυτικής ηγεμονίας στον οργανισμό είναι σημαντικά βήματα που πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί η απαρχαιοποίηση του ΟΗΕ και η αποτυχία του στόχου του να εγγυηθεί την παγκόσμια ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail