Η αμερικανική οικονομία καταρρέει ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί ειδικοί

Pixabay
Συμβαίνει. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 και του 2022, μια ολόκληρη σειρά από ειδικούς προειδοποιούσαν πως επρόκειτο να δούμε άλλη μια οικονομική κρίση όπως είδαμε το 2008 και το 2009, και τώρα είναι εδώ. Στην πραγματικότητα, εκτυλίσσεται με ρυθμό που είναι ακόμη πιο γρήγορος από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι ειδικοί. Η αγορά κατοικίας καταρρέει, ορδές καταστημάτων λιανικής κλείνουν, η αγορά εμπορικών ακινήτων οδεύει προς μια κολοσσιαία καταστροφή, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται και το χειρότερο κύμα απολύσεων σε περισσότερο από μια δεκαετία συνεχίζει να επιδεινώνεται. Τόσες πολλές από τις οικονομικές τάσεις που έχω παρακολουθήσει στο The Economic Collapse Blog φτάνουν τώρα σε κρεσέντο, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πόσο άσχημα θα γίνουν τελικά τα πράγματα.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Τρίτη, μάθαμε πως οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον μειωθεί για 12 συνεχόμενους μήνες:

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι απότομες τιμές των κατοικιών μείωσαν τη ζήτηση των καταναλωτών από την αγορά κατοικίας.

Οι πωλήσεις προηγούμενων κατοικιών υποχώρησαν 0,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε ετήσιο ρυθμό 4 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 36,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Είναι ο πιο αργός ρυθμός από τον Νοέμβριο του 2010, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακόμη στη δίνη της στεγαστικής κρίσης που προκλήθηκε από χρεοκοπίες στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.


Σκεφτείτε για λίγο αυτούς τους αριθμούς.

Οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών μειώνονται κάθε μήνα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Αυτό είναι καταστροφικό.

Συνολικά, οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών είναι κατά 36,9% χαμηλότερες από ό,τι ήταν εκείνη την εποχή πέρυσι.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από την τελευταία συντριβή κατοικιών.

Εν τω μεταξύ, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και η τάση εργασίας στο σπίτι που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο χάος για τη βιομηχανία εμπορικών ακινήτων.

Σε αυτό το σημείο, σχέδια αρχίζουν να αποτυγχάνουν με έξαλλο ρυθμό:

Ο γιγαντιαίος επενδυτικός διαχειριστής Brookfield Asset Management πρόσφατα αθέτησε συνολικά χρέη άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ζευγάρι πύργων 52 ορόφων στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με μια κατάθεση τίτλων Φεβρουαρίου. Η κτηματομεσιτική εταιρεία RXR βρίσκεται σε συνομιλίες με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους στο 61 Broadway, έναν πύργο 34 ορόφων στην οικονομική περιοχή του Μανχάταν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η παράδοση του κτιρίου στο δανειστή είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται, είπαν αυτοί οι άνθρωποι.

Σε ένα άλλο σημάδι δυσφορίας, μια επιχείρηση ενός διαχειριστή επενδύσεων που συνδέεται με τη Related Cos. και την BentallGreenOak βρίσκεται σε παρόμοιες συνομιλίες αναδιάρθρωσης χρέους σχετικά με ένα έργο μετατροπής από αποθήκη σε γραφείο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί τόσο όσο αναμενόταν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Όπως συζήτησα τις προάλλες, πιστεύω πως θα δούμε τελικά τη χειρότερη κρίση εμπορικών ακινήτων σε ολόκληρη την ιστορία του έθνους μας.

Φυσικά ολόκληρη η οικονομία περνά σε πολύ ταραγμένες εποχές. Ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board έχει πλέον μειωθεί χαμηλότερα σε καθέναν από τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η τελευταία φορά που γίναμε μάρτυρες ενός σερί τέτοιου μεγέθους ήταν το 2008.

Ακόμη και η Walmart και η Home Depot αναγνωρίζουν ότι ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται μπροστά μας και οι ζοφερές προβλέψεις και από τις δύο εταιρείες βοήθησαν να πυροδοτηθεί ένας ακόμη γύρος πωλήσεων πανικού στη Wall Street:

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη μετά τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και οι προβλέψεις από μεγάλες εταιρείες λιανικής όπως η Walmart και η Home Depot ενίσχυσαν ανησυχίες για τη δύναμη του καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Ο Dow και ο S&P 500 έκλεισαν ο καθένας με τη χειρότερη μέρα τους από τις 15 Δεκεμβρίου – ο Dow υποχώρησε περίπου 696 μονάδες, ή 2,1%, ενώ ο S&P υποχώρησε κατά 2%. Ο Nasdaq Composite έκλεισε με πτώση 2,5%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Αμερικής, το ευρύτερο μέτρο της αμερικανικής οικονομίας, επομένως μια επιβράδυνση θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη και ακόμη και να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ύφεση.

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, οι μεγάλοι λιανοπωλητές κλείνουν εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα:

Η Αμερική προετοιμάζεται για μια μαζική έξοδο καταστημάτων λιανικής σε όλη τη χώρα φέτος, με περισσότερες από 800 τοποθεσίες μεγάλων καταστημάτων να κλείνουν από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των εμβληματικών ονομάτων που ανακοινώνουν ότι μειώνουν είναι τα Bed Bath & Beyond, Walmart, Gap και Party City.

Τουλάχιστον 803 καταστήματα πρόκειται να κλείσουν το υπόλοιπο του 2023, με πολλά να αναγκάζονται να λάβουν απεγνωσμένα μέτρα περικοπής του κόστους εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και φθίνουσας τιμής.

Δυστυχώς, θα υπάρξουν περισσότερα.

Πολύ περισσότερα.

Περιττό να πούμε ότι έρχονται και πολλές περισσότερες απολύσεις. Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε πως η McKinsey & Co «σχεδιάζει να εξαλείψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας»:

Η McKinsey & Co. σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας, έναν από τους μεγαλύτερους γύρους περικοπών του συμβουλευτικού κολοσσού που έγινε ποτέ.

Η εταιρεία που είναι γνωστή για την κατάρτιση σχεδίων μείωσης προσωπικού για τους πελάτες της παίρνει το τσεκούρι στα δικά της, με την κίνηση να αναμένεται να επικεντρωθεί στο προσωπικό υποστήριξης σε ρόλους που δεν έχουν άμεση επαφή με πελάτες, σύμφωνα με άτομα με γνώση του ύλη.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους τους επόμενους μήνες.

Η βιομηχανία τεχνολογίας υποτίθεται ότι είναι μια από τις ραχοκοκαλιές της οικονομίας μας, αλλά απολύουν εργαζομένους πιο γρήγορα από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο τομέα. Και οι αριθμοί μας λένε πως ο ρυθμός των απολύσεων τεχνολογίας το 2023 είναι ήδη πολύ μπροστά από πέρυσι.

Εάν δεν έχετε δουλειά αυτή την στιγμή, θα συνιστούσα να την αρπάξετε όσο ακόμα μπορείτε.

Και αν έχεις μια δουλειά που εκτιμάς, να προσπαθήσεις να την κρατήσεις όσο πιο σκληρά μπορείς.

Αυτές είναι οι στιγμές για τις οποίες έχουμε προειδοποιηθεί και τελικά οι οικονομικές συνθήκες θα είναι ακόμη χειρότερες από ό,τι ήταν το 2008 και το 2009.

Εκείνοι που διοικούν την οικονομία μας μπόρεσαν να διατηρήσουν τα πράγματα στη θέση τους για αρκετό καιρό πιέζοντας τα επιτόκια μέχρι το κάτω μέρος και πλημμυρίζοντας το σύστημά μας με βουνά φρέσκου χρήματος.

Αλλά στην πορεία δημιούργησαν έναν τεράστιο πληθωρισμό και εν τω μεταξύ τα μακροπρόθεσμα οικονομικά μας προβλήματα συνέχισαν να γίνονται ακόμη χειρότερα.

Τώρα έφτασε μια μέρα απολογισμού και οι ηγέτες μας δεν έχουν λύσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail