Πέφτει ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές των τροφίμων «καλπάζουν»

Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, απόρροια της αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών, ωστόσο οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat πιστοποιούν τη συνθήκη που μοιάζει να εδραιώνεται τόσο στη χώρα μας όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Από: sofokleousin.gr

Σε στατιστικό επίπεδο ο ρυθμός ανόδου των πληθωριστικών τάσεων επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα, όμως οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εξέλιξη που έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά.

Για την Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat υποχώρησε στο 7,2% τον Ιανουάριο από το 7,6% του Δεκεμβρίου. Στο πεδίο της ενέργειας συνεχίστηκε-ενισχύθηκε η φάση αποκλιμάκωσης, καθώς οι τιμές είχαν μια ισχνή αύξηση της τάξεως του 0,3%, όταν το Δεκέμβριο κατέγραψαν άνοδο 4,7%, Την πρωτοκαθεδρία  των αυξήσεων για τον Ιανουάριο είχαν τα τρόφιμα, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο +12,6%, κινούμενο σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον τελευταίο μήνα του 2022 (12,9%). Αξια αναφορά είναι η επιτάχυνση που διαπιστώνεται στις τιμές των βιομηχανικών ειδών, οι οποίες πραγματοποίησαν αύξηση κατά 8,2%,

Ιδια εικόνα με μείωση του εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή, πτώση των ενεργειακών τιμών και επιτάχυνση αυτών στα τρόφιμα, καταγράφεται συνολικά στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός υποχωρεί για τρίτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώνεται στο 8,5%, από το 9,2% που ήταν τον Δεκέμβριο. Πτωτική πορεία ακολουθούν οι ενεργειακές τιμές (+17,2% τον Ιανουάριο, από +25,5% τον Δεκέμβριο), ενώ αντιθέτως στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, αυξάνεται κατά 14,1%, από 13,8% τον Δεκέμβριο. Καμπανάκι ανησυχίας αποτελεί η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που διαμορφώθηκε στο 7% από το 6,9% του Δεκεμβρίου.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

Επονται νέες ανατιμήσεις

Ισχυρή ένδειξη-προάγγελος για νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην εγχώρια αγορά, αποτελεί το γεγονός ότι οι χονδρικές τιμές των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, βρέθηκαν στα ύψη τον Δεκέμβριο. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά έχει παγιωθεί. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών της βιομηχανίας τροφίμων παρουσίασε αύξηση 16,2%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail