Γάλλος ιστορικός: Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει - Το διακύβευμα είναι η Γερμανία

Freepen.gr -
Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους διανοούμενους της Γαλλίας, τον Emmanuel Todd, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία είναι υπαρξιακός τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη Ρωσία.

Ο Todd, ένας ανθρωπολόγος, κοινωνιολόγος και ιστορικός που εργάζεται επί του παρόντος στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Σπουδών της Γαλλίας, μίλησε στη Le Figaro, μια από τις πιο σημαίνουσες εφημερίδες στη χώρα, λέγοντας: «Ο Μπάιντεν πρέπει να βιαστεί τώρα. Η Αμερική είναι εύθραυστη και η αντίσταση της ρωσικής οικονομίας ωθεί το αμερικανικό αυτοκρατορικό σύστημα προς την άβυσσο».

«Είναι προφανές πως η σύγκρουση, αρχικά ένας περιορισμένος εδαφικός πόλεμος, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ ολόκληρης της Δύσης από τη μια πλευρά και της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την Κίνα, από την άλλη. Έχει γίνει παγκόσμιος πόλεμος», είπε ο Τοντ.

Ο ιστορικός, ο οποίος προέβλεψε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1976 βάσει παραγόντων όπως η αύξηση των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας, είπε ότι κανείς αρχικά δεν περίμενε πως ο ρωσικός λαός ή η κυβέρνησή του θα ήταν σε θέση να αντισταθούν στην οικονομική πίεση του ΝΑΤΟ, αλλά η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις κυρώσεις εκπληκτικά καλά.

Ο Τοντ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για την κατάρρευση της αμερικανικής ηγεμονίας στο βιβλίο του το 2001 «After the Empire: The Breakdown of the American Order», είπε στη συνέντευξη ότι η αντίσταση της ρωσικής οικονομίας στις κυρώσεις ωθούσε «το αμερικανικό αυτοκρατορικό σύστημα» προς τον γκρεμό.

Εάν η Ρωσία καταφέρει να εξαντλήσει την ευρωπαϊκή οικονομία ενώ διατηρεί την υποστήριξη από την Κίνα, ο αμερικανικός νομισματικός και οικονομικός έλεγχος του κόσμου θα καταρρεύσει και μαζί με αυτόν, η ικανότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο εμπορικό τους έλλειμμα χωρίς τίποτα να το στηρίξει, υποστήριξε ο Τοντ.

Ο Τοντ ισχυρίστηκε επίσης πως τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ δε βλέπουν πραγματική έξοδο από τη σύγκρουση λόγω των διακυβεύσεων που εμπλέκονται.

«Όχι περισσότερο από τη Ρωσία, (η Αμερική) δεν μπορεί να αποσυρθεί από τη σύγκρουση, δεν μπορεί να φύγει», είπε ο Τοντ στην εφημερίδα. «Γι’ αυτό βρισκόμαστε τώρα σε έναν ατελείωτο πόλεμο, σε μια αντιπαράθεση της οποίας το αποτέλεσμα πρέπει να είναι η κατάρρευση του ενός ή του άλλου», πρόσθεσε.
«Αυτός ο πόλεμος είναι για τη Γερμανία»

Η σύγκρουση έχει έναν σίγουρα χαμένο, σύμφωνα με τον Τοντ, που είναι η Ευρώπη. Ο Τοντ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό η Ευρώπη να κρατήσει αποστάσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του «After the Empire: The Breakdown of the American Order», αλλά λέει ότι η Ευρώπη δεν έχει λάβει τις συμβουλές του.

«Μετράμε τα τετραγωνικά μίλια που έχουν διανύσει οι Ουκρανοί ενώ οι Ρώσοι περιμένουν να καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Είμαστε η κύρια πρώτη γραμμή τους», είπε στη Le Figaro.

Πρόσφατα, σε μια άλλη συνέντευξη στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche, ο Τοντ ξεκίνησε τη συνέντευξη λέγοντας: «Αυτός ο πόλεμος είναι για τη Γερμανία». Εξήγησε ότι ένα από τα κύρια κίνητρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες που πιέζουν για μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία είχε να κάνει με την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

«Η οικονομική κρίση του 2008 κατέστησε σαφές πως με την επανένωση η Γερμανία έγινε η ηγετική δύναμη στην Ευρώπη και επομένως και αντίπαλος των ΗΠΑ. Μέχρι το 1989 ήταν πολιτικά νάνος. Τώρα, το Βερολίνο έδειξε την προθυμία του να εμπλακεί με τους Ρώσους. Η καταπολέμηση αυτής της προσέγγισης έγινε προτεραιότητα της αμερικανικής στρατηγικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντα ξεκαθαρίσει ότι ήθελαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία για το φυσικό αέριο. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη δεν στράφηκε κυρίως κατά της Ρωσίας, αλλά κατά της Γερμανίας».

Στη συνέχεια, ο Weltwoche ρώτησε τον Todd για το ποιος σαμποτάρει τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος περνούσε στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Εκείνος απάντησε: «Φυσικά οι Αμερικανοί. Αλλά αυτό είναι εντελώς ασήμαντο. Είναι φυσιολογικό, αλλά το σημαντικό ερώτημα είναι: «Πώς μπορεί μια κοινωνία (οι Γερμανοί) να πιστέψει πως θα μπορούσαν να ήταν οι Ρώσοι;».

«Έχουμε να κάνουμε εδώ με μια αντιστροφή της πιθανής πραγματικότητας», είπε ο Τοντ. «Οι εφημερίδες μας λένε πώς οι Ρώσοι πυροβολούν τις φυλακές που έχουν καταλάβει. Ότι πυροβολούν σε πυρηνικούς σταθμούς που ελέγχουν τοπικά, ότι ανατινάζουν αγωγούς που κατασκεύασαν οι ίδιοι».

Ο Τοντ λέει ανοιχτά ότι οι απόψεις του αντιπροσωπεύουν μια μειοψηφική άποψη μεταξύ των δυτικών διανοουμένων για μια σειρά θεμάτων.

Ο Τοντ είπε στη Le Figaro ότι πιστεύει ότι εάν ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Δύσης επιταχυνθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Ινδία.

Ο Γάλλος ιστορικός υποστηρίζει την άποψη του καθηγητή διεθνών σχέσεων John Mearsheimer και των υποστηρικτών της «ρεαλιστικής» εξωτερικής πολιτικής.

«Από την άποψή τους, οι Ρώσοι βρίσκονται σε έναν αμυντικό και προληπτικό πόλεμο», είπε, κάτι που αποκαλύπτει τη συμπάθεια του Τοντ για την ιδέα ότι το ΝΑΤΟ προκάλεσε εν μέρει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Τοντ, παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι διπλάσιες από τη Ρωσία και συχνά διαφημίζονται ως πολύ πιο προηγμένες, μόνο το 7 τοις εκατό των φοιτητών των ΗΠΑ σπουδάζουν μηχανικοί, σε σύγκριση με το 25 τοις εκατό στη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ καλύπτουν το κενό με ξένους φοιτητές, αλλά είναι κυρίως Ινδοί και περισσότεροι Κινέζοι», συνέχισε. «Είναι ένα δίλημμα της αμερικανικής οικονομίας: μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα μόνο με την εισαγωγή ειδικευμένου κινεζικού εργατικού δυναμικού».

Αυτό που μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικό για τη Δύση είναι ότι ο Πούτιν δεν είναι απομονωμένος με τον τρόπο που τον παρουσιάζουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

«Όταν κοιτάμε τις ψήφους στον ΟΗΕ, βλέπουμε ότι το 75 τοις εκατό του κόσμου δεν ακολουθεί τη Δύση, η οποία τότε φαίνεται πολύ μικρή».

Επιπλέον, η Ρωσία απευθύνεται σε πολλούς εκτός του δυτικού κόσμου, ο οποίος παραμένει πολύ πιο συντηρητικός από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται.

«Για τη συλλογική μη Δύση, η Ρωσία επιβεβαιώνει έναν καθησυχαστικό ηθικό συντηρητισμό», είπε ο Τοντ.

* πληροφορίες REMIX

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail