Ο Μπάιντεν παραδίδει προσωπικά νέες οδηγίες στον Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο

Η αστραπιαία επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία και η νέα στρατιωτική βοήθεια που προσφέρεται στη χώρα στοχεύει να αντιστρέψει τις προόδους που έκανε η Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Αποδεικνύει επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να παρατείνουν τη σύγκρουση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, για να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση πως το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να λάβει κάθε μέτρο για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της χώρας του από το START III (Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων).

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου, μια χειρονομία πολιτικής, συναισθηματικής και προφανώς στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Σε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αντιαρματικά συστήματα και ραντάρ εναέριας επιτήρησης.

Το πιο σημαντικό όμως, ο Μπάιντεν έκανε την προσωπική επίσκεψη στον Ζελένσκι για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει σταθερός στην πολεμική προσπάθεια και πως δε θα συνθηκολογήσει. Για τον Μπάιντεν, η Ουκρανία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κράτος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να καταχραστεί με την ελπίδα να αποδυναμωθεί η Ρωσία.

Για αυτόν το λόγο είπε στη Βαρσοβία στις 21 Φεβρουαρίου ότι «η Ουκρανία δε θα είναι ποτέ μια νίκη για τη Ρωσία», ένας ανειλικρινής ισχυρισμός αφού η Ουκρανία συνεχίζει να χάνει εδάφη και να αποστρατιωτικοποιείται. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του ότι έχει «μεγάλο πόθο για γη και εξουσία [που θα αποτύχει]».

Στην πραγματικότητα, η ομιλία του Μπάιντεν στην Πολωνία ήταν τόσο δηλητηριώδης που ανέφερε ονομαστικά τον Ρώσο πρόεδρο 10 φορές, κάτι σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πως ο Πούτιν, από την πλευρά του, δεν κατονόμασε ούτε μία φορά τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της δικής του μακροσκελούς ομιλίας από τη Μόσχα στις 21 Φεβρουαρίου.

Στην ίδια ομιλία, ο Πούτιν ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στο START III, τη μοναδική εναπομείνασα σημαντική συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Αυτή η αναστολή θα πρέπει να θεωρηθεί ως πρώτη προειδοποίηση προς τη Δύση για τις προκλητικές πολιτικές της.

«Είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Επαναλαμβάνω, δεν αποχωρεί από τη συνθήκη, όχι, αναστέλλει τη συμμετοχή της», δήλωσε ο Πούτιν ενώπιον της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης.

Την ίδια μέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συνθήκη είναι «αναστρέψιμη», προσθέτοντας ότι «η Ουάσιγκτον πρέπει να επιδείξει πολιτική βούληση, να καταβάλει συνειδητές προσπάθειες για μια γενική αποκλιμάκωση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επανέναρξη της, την πλήρη λειτουργία της Συνθήκης και, κατά συνέπεια, τη συνολική διασφάλιση της βιωσιμότητάς της».

Το υπουργείο προέτρεψε «την αμερικανική πλευρά να κάνει ακριβώς αυτό. Μέχρι τότε, οποιαδήποτε βήματα από μας προς την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της START είναι απολύτως εκτός συζήτησης».

Πρέπει να τονιστεί πως η αναστολή της συνθήκης δε σημαίνει αποχώρηση από αυτήν. Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση πως η Μόσχα μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις. Ωστόσο, η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο και η ομιλία του στη Βαρσοβία καταδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει άμεσες προθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης με τη Μόσχα.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία προσπαθούσε να αποφύγει την στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά η Δύση την έσπρωχνε επίτηδες. Ήταν προφανώς προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να διεξαγάγει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση λόγω της αδιάκοπης επιδίωξης του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και των διώξεων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων. Δεδομένου πως η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, υπάρχει πιθανότητα ο Πούτιν να λάβει την απόφαση να αποχωρήσει πλήρως από τη συνθήκη.

Παρόλα αυτά, η ανακοίνωση της Μόσχας ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της στο START III δέχτηκε εκπληκτικές εκφράσεις ελπίδας από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πως θα επιστρέψει σε αυτήν γρήγορα. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη σημασία δίνει η Δύση στη συμφωνία, ειδικά από την στιγμή που η Μόσχα έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές από το 2022, το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Το απόθεμα της Ρωσίας είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από το αμερικανικό απόθεμα, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο με 5.428 κεφαλές.

Την ίδια στιγμή, το CNN ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί να ανακοινώσουν πως κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την ικανότητα της Μόσχας να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Δεν θα ήθελα να προσφέρω μια εκτίμηση ως προς το αν αυτό τους έχει τεντώσει υπερβολικά σε σημείο που θα αποκλείονταν με κάποιο τρόπο από το να λάβουν μέτρα για την ανάπτυξη του πυρηνικού τους οπλοστασίου, αλλά ... έχουν πολλά προβλήματα στα χέρια τους», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Παρόλα αυτά, αυτό που δείχνει η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο και η αναστολή του Πούτιν από το START III είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απίθανο να τελειώσει βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα θα συνεχιστεί για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά καθώς ο Ζελένσκι συνεχίζει να λαμβάνει με ενθουσιασμό οδηγίες, ακόμη και τώρα απευθείας από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail