Ο σεισμός της Τουρκίας - Πως και γιατί τα κτίρια κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα

ΟΖΑΝ ΚΟSE / ΑFΡ
Τα διαμερίσματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες του δούλεψαν σκληρά τόσο καιρό για να εξοικονομήσουν χρήματα, να τα διακοσμήσουν και να τα κάνουν άνετα, τώρα βρίσκονται σε ένα σωρό ερειπίων μετά από έναν βίαιο σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων - turkishminute.com

Παρουσίαση Freepen.gr

Νέα και παλιά κτίρια, μερικά που κατασκευάστηκαν μόλις πριν από έξι μήνες, κατέρρευσαν. Άλλοι πλακώθηκαν σαν τσιμεντένιες τηγανίτες.

Η πλήρης έκταση των ζημιών είναι άγνωστη από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της Δευτέρας και τους αδιάκοπους μετασεισμούς, που προκάλεσαν καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 24.000 ανθρώπους.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυξάνεται καθημερινά. Παράλληλα, υπάρχει και η οργή για το γιατί, σε μια χώρα με πολλαπλές γραμμές ρήγματος και ιστορικό μεγάλων κραδασμών, η ποιότητα του κτιρίου είναι τόσο κακή που τα κτίρια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Οι ειδικοί λένε πως η Τουρκία έχει τους κανονισμούς για να αποτρέψει μια τέτοια καταστροφή. Αλλά εφαρμόζονται χαλαρά μόνο από κατασκευαστικές εταιρείες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες είναι συχνά κοντά στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι 12.141 κτίρια είτε καταστράφηκαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία.

Δεδομένου ότι ο πρώτος σεισμός ήταν τόσο τεράστιος, «οι ζημιές ήταν αναμενόμενες, αλλά όχι το είδος της ζημιάς που βλέπετε τώρα», δήλωσε ο Mustafa Erdik, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμα κι αν ένα κτίριο γκρεμιστεί, οι άνθρωποι συνήθως μπορούν να κρυφτούν μέχρι να μπορέσουν οι ερευνητές να τους σώσουν, είπε.

Αλλά αυτή τη φορά, πρόσθεσε, τα κτίρια υπέστησαν «κατάρρευση τηγανίτας».

«Τα πατώματα συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο», είπε ο Ερντίκ, επίσης μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Σεισμών, πράγμα που σημαίνει πως οι πιθανότητες να βρεθεί κανείς ζωντανός είναι ελάχιστες.

Κακής ποιότητας τσιμέντο

Γιατί λοιπόν γκρεμίστηκαν τα κτίρια;

Οι αιτίες συνδέονται συνήθως με την κακή ποιότητα του σκυροδέματος, το οποίο μερικές φορές αναμιγνύεται με πολύ νερό και χαλίκι, και πολύ λίγο σκυρόδεμα, σύμφωνα με τον Zihni Tekin, σύμβουλο στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν χαλύβδινες ράβδους που είναι πολύ λεπτές για να στηρίξουν τις κολώνες, οι οποίες περιορίζουν την αντοχή του κτιρίου, είπε ο μηχανικός.

Αλλά ο Tekin μίλησε επίσης για τη χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων, παρά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που εμφανίζονται σε ολόκληρη την Τουρκία.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης παίξει στοίχημα χαλαρώνοντας τους κανονισμούς.

Οι κανόνες της Τουρκίας για την κατασκευή, με βάση τους κανόνες της Καλιφόρνια, αναθεωρούνται τακτικά μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία.

Η τελευταία αναθεώρηση ήρθε το 2018.

«Στα χαρτιά, τα πρότυπα τηρούνται, με συμβάσεις που ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο τους», δήλωσε ο αρχιτέκτονας της Κωνσταντινούπολης Aykut Köksal.

Αλλά η εποπτεία αυτών των συμφωνιών είναι χαλαρή, πρόσθεσε, δίνοντας στους κατασκευαστές μεγαλύτερο περιθώριο για να ακολουθήσουν —ή όχι— τους κανόνες.

Οργή για αμέλεια, απληστία

Οι βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες καταλήγουν επίσης να μειώνουν το ποιος είναι υπεύθυνος εάν ή όταν κάτι πάει στραβά, είπε ο Ερντίκ.

«Τα βήματα και οι υπογράφοντες είναι τόσοι πολλοί που στο τέλος είναι δύσκολο να εντοπιστεί ποιος είναι υπεύθυνος».

Για να διορθωθεί αυτό το ζήτημα, συνιστά την επιβολή ασφάλισης σε όλους τους φορείς έναντι κακής πρακτικής που εγγυάται την αποζημίωση των θυμάτων από ένοχους εργολάβους.

«Έτσι είναι αλλού στον κόσμο και έτσι θα έπρεπε να είναι στην Τουρκία», είπε.

Η ξεκάθαρη αμέλεια και η απληστία που επέδειξαν ορισμένοι εργολάβοι έχουν πυροδοτήσει οργή, ειδικά αφού τα πολυτελή διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Πολλοί ελπίζουν πως αυτός ο σεισμός θα οδηγήσει τελικά σε καλύτερη παρακολούθηση.

Η πρώτη νομική καταγγελία έγινε την Παρασκευή στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ και ακολούθησαν και άλλες.

Ο όρκος του Ερντογάν για ανοικοδόμηση – 

Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερα ταραχές είναι η σημασία που έχει δώσει ο Ερντογάν στην οικοδόμηση από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε την εξουσία το 2002.

Η έκρηξη στις κατασκευές τροφοδότησε την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη υπό τον Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων αυξήθηκε κατά 43% σε 10 χρόνια, φτάνοντας τις 127.000 πριν από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020.

Με τον Ερντογάν να υπόσχεται να ανοικοδομήσει την πληγείσα περιοχή μέσα σε ένα χρόνο, η φρενίτιδα των ακινήτων δεν είναι πιθανό να επιβραδυνθεί.

Πολλοί εικάζουν για τον κίνδυνο που ενέχουν τα πολυώροφα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αναμένει το δικό της παθητικό τράνταγμα.

Αλλά για τον Erdik, το κύριο μέλημα είναι τα «κτήρια με έξι, επτά και οκτώ ορόφους που χτίστηκαν από μικρές εταιρείες ή ακόμα και από τις ίδιες τις οικογένειες».

Δεν είναι ο μόνος που φοβάται τη χαλαρή ασφάλεια των κτιρίων.

Από τη Δευτέρα, έχει λάβει ατελείωτες κλήσεις από προγραμματιστές που του ζητούν να αξιολογήσει επειγόντως τους πύργους τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail