Δε θα πετύχει η «διπλωματία των καταστροφών»

Δύσκολα μπορεί κάποιος να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα των σεισμοπαθών στην Τουρκία και στην Συρία. Μικρά παιδιά ανασύρονται από τα ερείπια, άνθρωποι κλαίνε για τους δικούς τους που έχουν χάσει και τις ζωές τους που έχουν καταστραφεί. Παντού μέσα στα χαλάσματα επικρατεί πόνος, απόγνωση και απελπισία. 

Από: philenews.com / Της Ξένιας Τούρκη 

Είναι λογικό τα αντανακλαστικά μας να έχουν ενεργοποιηθεί και να θέλουμε να βοηθήσουμε. Όπως και έγινε. Από την πρώτη στιγμή η συμπαράσταση προς τα θύματα είναι βαθιά και ειλικρινής. Ακόμη και από χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα που έχουν τις χειρότερες σχέσεις με την Τουρκία. Η Λευκωσία, έστω και αν δεν αναγνωρίζεται από την Άγκυρα, έσπευσε να δηλώσει πως θέλει να βοηθήσει. Θα συνδράμει με αποστολή διάσωσης, θα μαζευτεί ανθρωπιστική βοήθεια και θα γίνουν έρανοι. Η Αθήνα έχει ήδη στείλει διασωστικές ομάδες, οι οποίες συνεχώς απεγκλωβίζουν ανθρώπους από τα ερείπια, ενώ στέλνει συνεχώς είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλοί μιλούν για τη «διπλωματία των φυσικών καταστροφών» και αν θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των τριών χωρών. Λένε ότι θα μπορούσε να σπάσει η καχυποψία και ότι η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν όχι μόνο η Κύπρος και Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέα δεδομένα με την Τουρκία, μια χώρα που το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα στους συμμάχους αλλά και στους αντιπάλους της. 

Πρόκειται για ευσεβείς πόθους. Οι φυσικές καταστροφές ποτέ δεν έστρωσαν το δρόμο για την ειρήνη. Οι πόλεμοι, οι εντάσεις και η αντιπαλότητα δεν εκμηδενίζονται μετά από ένα σεισμό, ένα τσουνάμι ή ένα καταστροφικό τυφώνα. Η «διπλωματία των καταστροφών» λειτουργεί εκτονωτικά ως ένα διάλειμμα στην ένταση. Είναι πάντα ευπρόσδεκτη δεν αποτελεί, όμως μόνιμη λύση.

Και αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας, της οποίας η στάση είναι ξεκάθαρη. Είτε μας αρέσει είτε όχι η γειτονική μας χώρα έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, κτίζει συμμαχίες με δικτάτορες και θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά της εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να βοηθήσουν τον τουρκικό λαό, τώρα που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη ανάγκη. Αντίθετα, οφείλουν να προσφέρουν απλόχερα με όσο περισσότερο γίνεται. Απλώς οι αυταπάτες είναι καιρός να σταματήσουν. Άλλο η συμπαράσταση και ο ανθρωπισμός και άλλο η πολιτική. Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη απλά κάνουν το καθήκον τους απέναντι σε ανθρώπους που υποφέρουν. Τίποτα περισσότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail