Το Ισραήλ βαθαίνει την υποστήριξη στην Ουκρανία παρά τους ισχυρισμούς ότι εξισορροπεί τις σχέσεις του με τη Ρωσία

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ενήργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, είπε σε βίντεο πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι δε θα σκοτώσει τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky. Αυτή η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιστρέφει στην εξουσία και οδηγεί το Ισραήλ ακόμα πιο κοντά στην Ουκρανία και πιο μακριά από τη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Μου έκανε δύο μεγάλες παραχωρήσεις», είπε ο Μπένετ στις 4 Φεβρουαρίου για τη συνάντησή του με τον Πούτιν στις 5 Μαρτίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπένετ πέταξε στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022. «Ήξερα ότι ο Ζελένσκι ήταν υπό απειλή, σε ένα καταφύγιο… Είπα στον [Πούτιν]: «Σκοπεύετε να σκοτώσετε Ζελένσκι;». Είπε, «Δε θα σκοτώσω τον Ζελένσκι».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε πως επικοινώνησε αμέσως με τον Ουκρανό πρόεδρο μετά από αυτή την αποκάλυψη και του είπε: «Μόλις βγήκα από μια συνάντηση — [Ο Πούτιν] δεν πρόκειται να σε σκοτώσει.

«[Ο Ζελένσκι] με ρώτησε, "Είσαι σίγουρος;" Είπα 100 τοις εκατό. [Ο Πούτιν] δεν πρόκειται να σε σκοτώσει».

Ο Μπένετ θυμήθηκε: «Δύο ώρες αργότερα, ο Ζελένσκι πήγε στο γραφείο του και έκανε μια βιντεοσέλφι στο γραφείο, στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: Δε φοβάμαι».

Σύμφωνα με τον Μπένετ, ο Πούτιν συμφώνησε να μην απαιτήσει τον αφοπλισμό της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, το ίδιο Σαββατοκύριακο, ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζεται, ο Ζελένσκι ζήτησε για άλλη μια φορά να ενταχθεί γρήγορα η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για την ένταξη των περιφερειών Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορόζιε και Χερσών στη Ρωσική Ομοσπονδία το Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Μπένετ είπε επίσης πως «ό,τι έκανα [στην προσπάθεια διαμεσολάβησης] συντονίστηκε με τις ΗΠΑ».

Αυτή η λεπτομέρεια δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα λόγω της επιθυμίας του Ζελένσκι να εκτελέσει εντολές από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Η Αγγλική συμμαχία ελέγχει ουσιαστικά το Κίεβο, αποδεικνύοντας ότι ο Ζελένσκι δεν είναι πολιτικός ηθοποιός αλλά μαριονέτα. Παρόλα αυτά, η Δύση εξακολουθεί να υπαινίσσεται πως η Ρωσία αρνείται να διαπραγματευτεί.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το επιχείρημα πως η Ρωσία αρνείται να διαπραγματευτεί για το ζήτημα της Ουκρανίας είναι ψέμα, το οποίο η Μόσχα θα συνεχίσει να διαψεύδει.

«Η διπλωματία μας έχει δουλειά να κάνει, σε καθημερινή βάση, να εξηγεί τι συμβαίνει, να αποκαλύπτει τα ψέματα, ειδικά τα τρέχοντα ψέματα σχετικά με την άρνησή μας να διαπραγματευτούμε», είπε.

Αν και ο Μπένετ προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεσολαβητή που ισορροπεί μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, οι ενέργειές του οδήγησαν σε άμεση στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία και αυτή η πολιτική σίγουρα δε θα χαλαρώσει υπό τον Νετανιάχου.

Ο Axios αποκάλυψε την 1η Φεβρουαρίου ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση διενεργεί αναθεώρηση πολιτικής σχετικά με τη θέση της για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η δημοσίευση ανέφερε, επικαλούμενη τρεις ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ότι ο Νετανιάχου διέταξε την αναθεώρηση της πολιτικής αφού επέστρεψε στα καθήκοντά του στα τέλη Δεκεμβρίου και συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken όταν συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ στις 30 Ιανουαρίου.

Ο Νετανιάχου φέρεται να τόνισε στον Blinken ότι το Ισραήλ δεν θα μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, με έναν ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο να ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα μετατοπίσει τη θέση του Ισραήλ πιο κοντά στη Μόσχα.

Ο Blinken παρόλα αυτά προέτρεψε το Ισραήλ να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο, λέγοντας πως «οι συνεχιζόμενες φρικαλεότητες της Ρωσίας υπογραμμίζουν μόνο τη σημασία της παροχής υποστήριξης για όλες τις ανάγκες της Ουκρανίας – ανθρωπιστικές, οικονομικές και ασφάλεια».

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, ο Μπλίνκεν είπε: «Εκτιμούμε την ανθρωπιστική βοήθεια του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «ανυπομονούμε να συζητήσουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

Επιβεβαιώνοντας την αναφορά του Axios, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί μια αλλαγή πολιτικής σε συνέντευξή του στο CNN στις 31 Ιανουαρίου, λέγοντας πως «εξετάζει» να παράσχει στο Κίεβο «άλλα είδη βοήθειας» εκτός από την ανθρωπιστική.

Η Ρωσία προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξοπλίσει την Ουκρανία μετά τη συνέντευξη στο CNN.

«Λέμε ότι όλες οι χώρες που προμηθεύουν όπλα [στην Ουκρανία] θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα θεωρήσουμε αυτά τα [όπλα] ως νόμιμους στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες — υλοποιημένες ή ακόμα και απραγματοποίητες αλλά ανακοινωθείσες για την προμήθεια πρόσθετων, νέων ή άλλων όπλων — θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση αυτής της κρίσης. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι», πρόσθεσε.

Αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την υποστήριξη της χώρας τους προς την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν εκτείνεται πέρα ​​από την ανθρωπιστική υποστήριξη, οι New York Times ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι ο αμερικανικός στρατός έστελνε εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία από ένα τεράστιο απόθεμα στο Ισραήλ.

Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στη Haaretz τον περασμένο μήνα ότι «το Ισραήλ συμφώνησε να αναλάβει την αγορά εκατομμυρίων δολαρίων «στρατηγικών υλικών» για την Ουκρανία» εξαιτίας της αμερικανικής πίεσης. Τα υλικά μεταφέρθηκαν μέσω μιας χώρας του ΝΑΤΟ και η Ιερουσαλήμ επέτρεψε τη μεταφορά όπλων ισραηλινής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων και συστημάτων ελέγχου πυρός, από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε από τη Haaretz ότι το Ισραήλ έχει εντείνει τη βοήθεια πληροφοριών του προς την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες παρέχοντας πληροφορίες για ιρανικά drones.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια περιορισμού της επιτυχίας της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία παρά τους συνεχείς ισχυρισμούς πως εξισορροπεί τα συμφέροντά του και τις σχέσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αντιμετωπίζει τώρα τον κίνδυνο η Ρωσία να μην ανεχθεί πλέον τις αδιαμφισβήτητες αεροπορικές επιδρομές της στη Συρία και θα μπορούσε να εμβαθύνει τους στρατιωτικούς και μυστικούς δεσμούς της με το Ιράν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail