Η αυξανόμενη τριβή μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι πιθανό να κλιμακωθεί

Εάν πιστεύετε ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Κίνας είναι απλώς μια προσωρινή κατάσταση που θα αντιστραφεί στο εγγύς μέλλον, ξανασκεφτείτε το. Ακριβώς επειδή οι Κινέζοι ηγέτες δε μιμούνται την άνοια του Τζο Μπάιντεν και δεν ξεστομίζουν προσβολές, αυτό δε σημαίνει πως οι Κινέζοι είναι απαθείς. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι έξαλλοι.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να καταρρίψουν το κινεζικό μπαλόνι (το Πεκίνο επιμένει ότι ήταν μετεωρολογικό μπαλόνι, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως ήταν πλατφόρμα κατασκοπείας) χωρίς να επικοινωνήσουν με την κινεζική κυβέρνηση, οι Κινέζοι αρχικά εξέφρασαν την οργή τους αρνούμενοι να δεχτούν ένα τηλεφώνημα από τις ΗΠΑ Υπουργός Άμυνας Όστιν. Ο Όστιν συνεχίζει να ζητά τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών για να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από το μετεωρολογικό μπαλόνι, αλλά το Πεκίνο αρνείται να το κάνει.

Στη συνέχεια, οι Κινέζοι ορκίστηκαν να αντεπιτεθούν, αλλά αρχικά δε διευκρίνισαν τι θα συνεπάγονταν αυτά τα αντίμετρα. Στη συνέχεια, την περασμένη Πέμπτη, το Πεκίνο ανακοίνωσε κυρώσεις και πρόστιμα σε δύο βασικές αμερικανικές αμυντικές εταιρείες λόγω της συμμετοχής τους σε πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν: τη Lockheed Martin Corp. και μια θυγατρική της Raytheon Technologies Corp.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε μια επιλογή — να λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με την Κίνα ή να ενισχύσει τον ανταγωνισμό του Πεκίνου. Ο Τζο Μπάιντεν και η απέριττη ομάδα του, που έχουν την ικανότητα να κάνουν το λάθος, επέλεξαν να χτυπήσουν στα μάτια τους Κινέζους. Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι είχαν πληροφορίες πως η Κίνα ετοιμαζόταν να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και την προειδοποίησαν με τον πιο έντονο τρόπο να μην το κάνει.

Μιλάμε για υποκρισία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ελεύθερες να προμηθεύουν στην Ουκρανία δισεκατομμύρια όπλα και εξοπλισμό, αλλά δηλώνουν ότι είναι ο μοναδικός διαιτητής που αποφασίζει ποιον μπορεί να υποστηρίξει η Κίνα με στρατιωτική βοήθεια. Το Πεκίνο δε διασκέδασε:

«Οι λεγόμενες «αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες» [σχετικά με τις ρωσικές προμήθειες όπλων] είναι εικασίες και συκοφαντίες κατά της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν.

Ο Wang Wenbin δεν σταμάτησε εκεί. Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στη γη:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν περισσότερο την κυριαρχία άλλων χωρών και παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πολέμου.

Οι ΗΠΑ δεν ήταν σε πόλεμο μόνο 16 χρόνια της 240χρονης ιστορίας τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει περίπου το 80% των ένοπλων συγκρούσεων στον κόσμο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ανατρέψουν περισσότερες από 50 ξένες κυβερνήσεις.

Παρενέβη βίαια σε εκλογές σε τουλάχιστον 30 χώρες και προσπάθησε να δολοφονήσει περισσότερους από 50 ξένους ηγέτες.

Οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ εναντίον του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Συρίας υπό τις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 900.000 θανάτους και 37 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Όσο συνεχίζονται οι ηγεμονικές πολιτικές και οι πολεμικές τάσεις της Αμερικής, δε θα υπάρχει ειρήνη στον κόσμο.


Μπορεί να σοκαριστείτε με αυτό που πρόκειται να σας πω — οι Κινέζοι παρακολουθούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και δίνουν προσοχή σε αυτά που γράφουν και κάνουν οι διάφορες δεξαμενές σκέψης που κατοικούν στην Ουάσιγκτον. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, γνωστό και ως CSIS, προσφάτως παρουσίασε ένα σενάριο όπου η Κίνα προκαλείται και εισβάλλει στην Ταϊβάν. Οι παίκτες του CSIS κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: 

  • Οι κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες είναι συγκρίσιμες με τις ΗΠΑ, αλλά τελικά οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να νικήσουν μια απόπειρα απόβασης στην Ταϊβάν.
  • Η υποδομή και η βιομηχανία της Ταϊβάν θα καταστραφούν, αλλά θα διατηρούσε την πολιτική της αυτονομία, ανταλλάσσοντας τη φυσική της ύπαρξη για να διατηρήσει την πολιτική της ύπαρξη.

Η Κίνα, από την πλευρά της, κάνει κάποια πολεμικά παιχνίδια με τους νέους εταίρους της. Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, συμμετείχαν σε κοινή ναυτική άσκηση. Η συμμετοχή της Κίνας δεν πυροδοτήθηκε από τις τελευταίες εντάσεις με την Ουάσιγκτον. Ο σχεδιασμός αυτής της άσκησης ξεκίνησε πριν από 18 μήνες. Ωστόσο, δείχνει ότι η Κίνα είναι σοβαρή για τη σφυρηλάτηση δεσμών εκτός της τροχιάς των ΗΠΑ.

Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις της Κίνας, της Ρωσίας και της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής θα βελτιώσουν τις δεξιότητες των χωρών BRICS στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ταν Κεφέι.

Η εποχή της υπαγόρευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα έχει τελειώσει. Ενώ οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν έναν πόλεμο με την Ουάσιγκτον, η Αμερική δεν πρέπει να κάνει το λάθος να συγχέει την κινεζική εγκράτεια και την υπομονή με την αδυναμία. Ο δράκος είναι ξύπνιος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail