Συρία: Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

pixabay / Alexas_Fotos
Από το 2019, όταν η συριακή τραγωδία φάνηκε να έχει φτάσει στο τέλος της, μια σειρά από λανθασμένες αναλύσεις, κυρίως από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, εμπόδισαν την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την αποκατάσταση της ομαλότητας του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους. Το πρώτο λάθος ήταν η πεποίθηση πως ο πόλεμος είχε τελειώσει.

Amir Taheri - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ρωσική προπαγάνδα έκανε λόγο για «άλλον ένα θρίαμβο» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με μια υποτιθέμενη επανάληψη της επιτυχίας του «να νικήσει τους Τσετσένους ισλαμιστές τρομοκράτες». Στη Συρία, ο Πούτιν ξαναπολεμούσε τον πόλεμο στην Τσετσενία, όπως τώρα πολεμά ξανά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά επειδή η ήττα είναι ορφανή και η νίκη έχει χίλιους πατέρες, παρά την απόφαση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μην κάνει τίποτα, και οι ΗΠΑ διεκδίκησαν τη νίκη καθώς έφεραν τη Συρία «πίσω από το χείλος του γκρεμού».

Η ηγεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, επίσης, καυχιόταν πως κέρδισε στη Συρία. Οι μουλάδες όρισαν τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί ως το «μεγαλύτερο στρατιωτικό διοικητή στην ισλαμική ιστορία» και ισχυρίστηκαν ότι έσωσε τη Συρία από τους Σουνίτες τρομοκράτες και βοήθησε τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποφύγει τη μοίρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ αλ Καντάφι.

Ένας άλλος διεκδικητής της νίκης ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε να αρμέξει την αγελάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατέλαβε τον έλεγχο αρκετών κοιτασμάτων πετρελαίου και ορυχείων της Συρίας για να διασφαλίσει μια σταθερή ροή εσόδων σε κάτι που ισοδυναμεί με διεθνή ληστεία.

Παρά τους ισχυρισμούς νίκης, ορισμένοι από εμάς είδαμε ότι ο πόλεμος για το μέλλον της Συρίας δεν είχε τελειώσει. Υπήρχε μια ηρεμία. αλλά ο πόλεμος είναι μια κατάσταση με πολιτικές, κοινωνικο-πολιτιστικές και γεωπολιτικές πτυχές, όχι απλώς μια αλληλουχία μαχών. Ο 100χρονος πόλεμος στην Ευρώπη δεν περιελάμβανε καθημερινές μάχες για έναν ολόκληρο αιώνα. Η ιδέα πως ο πόλεμος είχε τελειώσει οδήγησε σε ένα δεύτερο λάθος: την πεποίθηση ότι μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να συγκεντρώσει «όλες τις πλευρές» σε ελβετικά πολυτελή ξενοδοχεία και να τις πείσει να φιληθούν και να ξεχάσουν. Όταν και αυτό το τέχνασμα απέτυχε, διαμορφώθηκε ένα τρίτο λάθος.

Η ιδέα αυτή τη φορά ήταν να αφήσουμε τους «βασικούς παίκτες», δηλαδή τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, που εμπλέκονται στο συριακό ψυχόδραμα, να γράψουν ένα νέο σύνταγμα για το αποτυχημένο κράτος και να πείσουν τους πάντες να τραγουδήσουν από το ίδιο φύλλο ύμνου. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, η τριάδα μειώθηκε σε δύο: Ρωσία και Τουρκία με Ιρανούς μουλάδες που έμειναν έξω στο ψυχρό όνειρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό. Ωστόσο, μέχρι το 2021 και αυτό το παιχνίδι είχε αποτύχει, επιτρέποντας να διαμορφωθεί ένα άλλο λάθος κρίσης.

Αυτή τη φορά, αναλυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν πως η καλύτερη διέξοδος από το τέλμα θα ήταν να στηρίξουν ό,τι είχε απομείνει από το καθεστώς Άσαντ και σταδιακά να οικοδομηθεί ένα νέο συριακό κράτος γύρω από αυτό. Σήμερα, πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης, παρουσιάζουν αυτή τη λανθασμένη πεποίθηση ως «πολιτική τους για τη Συρία», ενώ η Ουάσιγκτον φαίνεται ικανοποιημένη με το να μένει στον «κουρδικό» θύλακα και να αφήνει τους άλλους να σιγοβράζουν στο ζουμί τους. Ωστόσο, και αυτό το σχέδιο απέτυχε.

Παρά τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία του Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων 140 εκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές στο περιβάλλον του από τα Ηνωμένα Έθνη, και τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε «πετρέλαιο με πίστωση» από το Ιράν, για να μην αναφέρουμε τα κέρδη από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η ομάδα του Άσαντ δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται εξ αποστάσεως για οποιοδήποτε σχέδιο οικοδόμησης κράτους. Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις, το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της Συρίας, σε περιοχές που ελέγχονται ονομαστικά από τον Άσαντ, έχει πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε αυτές τις περιοχές, περίπου το ένα τέταρτο αυτού που ήταν γνωστό στην εποχή της αποικιοκρατίας ως «χρήσιμη Συρία», περισσότερο από το 50 τοις εκατό των βασικών υποδομών είναι ακόμα σε ερείπια. Ακόμη χειρότερα, σε ορισμένους τομείς, ακόμη και η ομοιότητα του νόμου και της τάξης που δημιουργήθηκε από ένοπλες ομάδες κατά του Άσαντ έχει εξαφανιστεί.

Η Deraa, για παράδειγμα, είναι τώρα γνωστή ως ο «άγριος νότος», ενώ η Sweida διατηρεί έναν αέρα κανονικότητας χάρη στις ένοπλες ομάδες των Δρούζων. Ένα σημάδι ότι η φατρία υπέρ του Άσαντ δεν ενδιαφέρεται ή δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει μια στρατηγική οικοδόμησης κράτους παρέχεται από την 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων του Συριακού Στρατού, την ελίτ δύναμη με επικεφαλής τον αδελφό του Μπασάρ, Μαχέρ αλ Άσαντ. Έχει πάρει σταθερά τον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται από τον ΟΗΕ και πολλές δυτικές ΜΚΟ. Η μεγαλύτερη πρόσφατη σέσουλα της είναι ο έλεγχος των αποστολών σιτηρών που η Ρωσία κλέβει από την Ουκρανία για να διοχετεύσει στο Λεβάντε σε συνεργασία με την Τουρκία.

Η οικονομική κατάσταση σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι στις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία και τους συμμάχους της, τις ΗΠΑ και τους Κούρδους συμμάχους τους, τη Ρωσία και τους μισθοφόρους της ομάδας Wagner, για να μην αναφέρουμε το Ιράν και τους Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς «υπερασπιστές του ιερού». Το τελευταίο πλήγμα στη θέση του Άσαντ ήρθε από την Τεχεράνη.

Αντιμέτωποι με μια ολοένα και βαθύτερη οικονομική κρίση, οι κυβερνώντες μουλάδες του Ιράν αποφάσισαν να τερματίσουν το πρόγραμμα «πετρελαίου επί πίστωσης». Τον περασμένο Οκτώβριο, ανακοίνωσαν ότι ένα πετρελαιοφόρο που αγγίζει τη συριακή ακτή στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου θα ήταν το τελευταίο. Στο μέλλον, η Δαμασκός θα έπρεπε να πληρώσει προκαταβολικά. Ανακοίνωσαν επίσης πως η τιμή του πετρελαίου στα 35 δολάρια το βαρέλι διπλασιάστηκε στα 75 δολάρια. Από όποια πλευρά κι αν κοιτάξει κανείς, η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο. Είναι μια τρεχούμενη πληγή που μολύνει μεγάλα κομμάτια της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Κάθε μέρα που περνά, το έργο της ανοικοδόμησης της Συρίας ως κανονικού κράτους γίνεται πιο δύσκολο. Και όμως δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι δυνάμεις που είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά είναι πρόθυμες ή ικανές να αναπτύξουν μια στρατηγική για την επούλωση αυτής της πληγής. Το γεγονός πως η Ουκρανία είναι πλέον η γεύση της ημέρας είναι εν μέρει υπεύθυνο για την παραμέληση της Συρίας.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μόνη δύναμη που είναι ικανή να κινητοποιήσει διεθνή και περιφερειακή διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει το ηράκλειο έργο της επαναφοράς της Συρίας σε μια ομοιότητα κράτους, καθώς η κυβέρνηση Κλίντον, βοηθούμενη μαζικά από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ , έκανε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Συρία μπορεί να μην είναι πλέον πρωτοσέλιδη είδηση. Όμως, ακόμη και αν υποβιβαστεί σε εσωτερικές σελίδες, η βύθισή της στο καθεστώς του «ακυβέρνητου εδάφους» αποτελεί απειλή για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα και ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail