Η Δύση πίστευε ότι οι κυρώσεις πετρελαίου θα παραλύσουν τη Ρωσία, να γιατί το σχέδιο απέτυχε

Xtrodinary / pixabay
Η G7 και η ΕΕ πίστευαν πως η σύσφιξη των βιδών θα πληγώσει θανάσιμα τη Μόσχα, αλλά το σχέδιο απέτυχε

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στο ανώτατο όριο τιμών που επέβαλαν τα δυτικά έθνη στο ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο υπογράφοντας διάταγμα που απαγορεύει την προμήθειά του από την 1η Φεβρουαρίου σε έθνη που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Joydeep Sen Gupta - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μέτρο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο απαγόρευε στις χώρες να πληρώνουν περισσότερα από 60 δολάρια ανά βαρέλι ρωσική πετρέλαιο, τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Η απάντηση του Πούτιν ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση πως η Ρωσία δε θα υποκύψει στην πίεση των κυρώσεων. Το διάταγμά του, ωστόσο, περιλαμβάνει τη δυνατότητα "ειδικής άδειας" για την προμήθεια σε χώρες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της απαγόρευσης – ενδεχομένως ένα παράθυρο ελπίδας για ορισμένα από αυτά τα 27 μέλη της ΕΕ που πιστεύεται ότι εξαναγκάστηκαν να υποστηρίξουν το ανώτατο όριο τιμών.

Ανακατεύθυνση Προμηθειών

Η σωρευτική προσπάθεια της Δύσης να πνίξει τη ρωσική οικονομία δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 28% πέρυσι, ανερχόμενα σε 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 2% πέρυσι σε 535 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι εξαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 7,5%.

Αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην απόφαση της Μόσχας να ανακατευθύνει τις προμήθειές της στην Ινδία και την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα τους έδωσε κίνητρα να αγοράσουν ρωσική ενέργεια με μεγάλες εκπτώσεις. Ενώ τα καθαρά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας της χώρας μειώθηκαν κατά 172 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα τον Δεκέμβριο, οι ποσότητες εφοδιασμού στο Πεκίνο και το Νέο Δελχί έχουν αυξηθεί σε υψηλό όλων των εποχών. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης δεν προήλθε από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά από τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών που εξαλείφθηκαν από το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

Η Κίνα εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ ρωσική υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) το Νοέμβριο – 852.000 τόνους, το οποίο είναι διπλάσιο από το ποσό του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία. Οι πωλήσεις ρωσική αργού πετρελαίου και άνθρακα επίσης αυξήθηκαν.

Οι συνολικές αγορές ενέργειας από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών προϊόντων, έφτασαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο, από ένα αναθεωρημένο ποσό των 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα μήνα νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία ξεπέρασε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας. Οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του καφέ άνθρακα, αυξήθηκαν κατά 41% σε 7,2 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων 2,1 εκατομμύρια τόνοι (διπλάσια ποσότητα πριν από ένα χρόνο) ήταν άνθρακας οπτανθρακοποίησης για την κινεζική Χαλυβουργία.

Ομοίως, η Ινδία, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, αγόρασε ένα ρεκόρ ρωσική πετρέλαιο τον Δεκέμβριο, εισάγοντας ένα επιβλητικό 33 φορές περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Αγόρασε κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με μόλις 36.255 bpd το Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd, μιας εταιρείας ενεργειακών πληροφοριών. Οι εισαγωγές από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία κατά την ίδια περίοδο ήταν περίπου 1 εκατομμύριο bpd το καθένα. Το έτος πριν από τον Μάρτιο του 2021, το 0,2% των αγορών πετρελαίου της Ινδίας προήλθε από τη Ρωσία. Επί του παρόντος, είναι πάνω από το 25% του συνόλου.

Είναι ενδιαφέρον πως οι ΗΠΑ, ο πρωταρχικός κινητήρας πίσω από τις κινήσεις της G7, ήταν από καιρό ένας μεγάλος καταναλωτής ενός εκλεπτυσμένου ρωσικού προϊόντος που ονομάζεται virgin gas oil (VGO).

Τώρα, η Ουάσιγκτον αγοράζει VGO από ινδικά διυλιστήρια που διευθύνονται από την Reliance Energy και την Nayara Energy – των οποίων η πρώτη ύλη είναι ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Μια "αδύναμη" ιδέα

Εκ των υστέρων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται να είχε δίκιο όταν κάλεσε το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου της G7 ως μια "αδύναμη" ιδέα που δεν ήταν αρκετά "σοβαρή" για να βλάψει τη Ρωσία.

Παρά την έκκληση για μποϊκοτάζ και εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση, η ζήτηση για Ρωσική αργό πετρέλαιο – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο-δε μειώθηκε. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τους μήνες που ακολούθησαν το Φεβρουάριο του 2022 λόγω ανησυχιών για την προσφορά, αλλά τελικά έληξαν το έτος περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαν ξεκινήσει. Η Ρωσία όχι μόνο δεν επιβράδυνε την παραγωγή, αλλά κινήθηκε για να κάνει περισσότερα.

Για παράδειγμα, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του περασμένου έτους, η τιμή spot του αργού πετρελαίου Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έκλεισε στα 85 δολάρια το βαρέλι, μόλις 7 δολάρια υψηλότερα από την τιμή στις 3 Ιανουαρίου 2022. Ομοίως, η τιμή spot για το West Texas Intermediate (WTI), μια τιμή αναφοράς για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, ακολούθησε το ίδιο μοτίβο, ολοκληρώνοντας το έτος διαπραγμάτευσης στα 4 δολάρια ανά βαρέλι υψηλότερα από ό,τι στις 3 Ιανουαρίου. Η τιμή spot του αργού πετρελαίου Brent ήταν κατά μέσο όρο 100 δολάρια ανά βαρέλι πέρυσι και η τιμή spot WTI ήταν κατά μέσο όρο 95 δολάρια.

Περισσότερες κυρώσεις, περισσότερος πόνος - αλλά για ποιον;

Στις 5 Φεβρουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η πρόσθετη απαγόρευση της ΕΕ για τα Ρωσική προϊόντα πετρελαίου, ιδίως το πετρέλαιο ντίζελ. Ταυτόχρονα, η G7 καθιέρωσε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών - $ 100 σε προϊόντα πετρελαίου υψηλής ποιότητας όπως το ντίζελ και $45 σε προϊόντα όπως το μαζούτ. Ο δηλωμένος στόχος πίσω από αυτές τις νέες κυρώσεις είναι ο ίδιος – να στερήσει τη Ρωσία από μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της σε μια προσπάθεια να πνίξει την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, προβλέποντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε απλώς να ανακατευθύνει τις προμήθειές της όπως έκανε με το αργό πετρέλαιο. Η δυτική απαγόρευση των ραφιναρισμένων προϊόντων μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τις ρωσικές προμήθειες αργού στην Κίνα, η οποία είναι ένα μεγάλο διυλιστήριο.

Το μέτρο θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πιο ενοχλητικό για τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη, τα οποία βασίστηκαν στη Ρωσία για περίπου το 40% των εισαγωγών εξευγενισμένων προϊόντων τους. Ίσως το πιο σημαντικό, ρωσικό ντίζελ που αντισταθμίζεται από ένα έλλειμμα στη δική τους παραγωγή.

Το ντίζελ χρησιμοποιείται κυρίως για τη μεταφορά φορτηγών στη μεταφορά μαζικών αποστολών στους καταναλωτές και για τη λειτουργία γεωργικών μηχανημάτων. Η ΕΕ έκλεισε σκόπιμα πάνω από 1 εκατομμύριο bpd δυναμικότητας διύλισης τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19 και των παγκόσμιων ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, και μένει να δούμε πώς το μπλοκ θα αντικαταστήσει σχεδόν 500.000 bpd, τα οποία συνήθιζε να εισάγει από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail