Αντιμέτωπο με την ήττα, το Κίεβο σε απεγνωσμένη προσπάθεια να επεκτείνει τον πόλεμο σε περιφερειακό επίπεδο και να εμπλέξει τους γείτονες

Photo: Social media
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού προχώρησε σε εκρηκτικούς ισχυρισμούς αυτή την εβδομάδα λέγοντας πως η Ρωσία συνωμοτούσε με Σέρβους, Λευκορώσους και Μαυροβούνιους πράκτορες για να ανατρέψουν την κυβέρνησή της.

Φίνιαν Κάνινγκχαμ - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Σαντού είναι αγαπημένη της Δύσης, επομένως οι αδύναμοι ισχυρισμοί της έλαβαν πολλή εκπομπή από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κατηγορίες προκάλεσαν έκπληξη στη Σερβία και το Μαυροβούνιο των οποίων οι κυβερνήσεις απέρριψαν οποιαδήποτε τέτοια ανάμειξη και ζήτησαν από τη Μολδαβία να παράσχει λεπτομέρειες για να στηρίξει τους ισχυρισμούς. Οι αντίστοιχοι πρεσβευτές έχουν κληθεί να εξηγήσουν τις πρωτοφανείς εντάσεις.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απέρριψε την υποτιθέμενη συνωμοσία για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης στο Κισινάου ως «αβάσιμη και αβάσιμη». Η Ρωσία απάντησε ότι το πραγματικό κίνητρο ήταν το Κίεβο να επεκτείνει τον πόλεμο για να εμπλέξει τους γείτονες.

Μια τέτοια απερίσκεπτη, εμπρηστική κίνηση του υποστηριζόμενου από το ΝΑΤΟ ουκρανικού καθεστώτος θα ταίριαζε με το δυσάρεστο ιστορικό του για παραβατική συμπεριφορά, από την απαίτηση ολοένα και πιο θανατηφόρων όπλων από τους υποστηρικτές του στο ΝΑΤΟ μέχρι τη διοργάνωση σφαγών με προβοκάτσιες στην Μπούχα, τη Μαριούπολη και αλλού, μέχρι τη χρήση του της «πυρηνικής τρομοκρατίας» εκτοξεύοντας ρουκέτες στο μεγαλύτερο μη στρατιωτικό πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στο Zaporozhye.

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Sandu έδωσε το παιχνίδι όταν αποκάλυψε πως η μόνη της πηγή για την υποτιθέμενη ρωσική συνωμοσία ήταν η ουκρανική κρατική υπηρεσία πληροφοριών. Προφανώς, δεν παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, υποτίθεται για την «προστασία των πηγών».

Την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρισκόταν στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία «σχεδίαζε να καταστρέψει τη Μολδαβία». Επομένως, υπάρχει μια σεναριακή αίσθηση στους ισχυρισμούς.

Ο υποτιθέμενος στόχος για τη Μόσχα είναι να εγκαταστήσει ένα φιλικό καθεστώς μαριονέτα στη Μολδαβία που συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία και από το οποίο η Ρωσία θα μπορεί να εκτοξεύσει στρατιωτικές δυνάμεις για να επισπεύσει τον πόλεμο που διαρκεί ένα χρόνο. Η Ρωσία έχει ήδη εγκαταστήσει εδώ και καιρό στρατιωτικές βάσεις στην Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει αμέσως με την Ουκρανία.

Η Maia Sandu από τη Μολδαβία είναι μια Αμερικανομαθής, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία είναι έντονα φιλοδυτική. Κατάφερε πέρυσι να κάνει τη Μολδαβία υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τηρώντας έτσι τις μακροχρόνιες υποσχέσεις της να φέρει δυτικό κεφάλαιο σε ένα από τα φτωχότερα έθνη της Ευρώπης. Η Sandu προωθεί επίσης την ιδέα της ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Όπως και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, μια τέτοια κίνηση της Μολδαβίας έχει επικριθεί από τη Ρωσία ως εντελώς απαράδεκτη για τα συμφέροντά της εθνικής ασφάλειας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η Σαντού θα επαναλάμβανε τους χυδαίους ισχυρισμούς του Ζελένσκι για ρωσική παρενόχληση. Το ζευγάρι είναι πολιτικά δεμένο. Η Σαντού έχει καταδικάσει έντονα τη Ρωσία για «επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας και προωθεί την αφήγηση του ΝΑΤΟ ότι το Κίεβο παίρνει γενναία θέση για την υπόλοιπη Ευρώπη και για την «παγκόσμια δημοκρατική ελευθερία».

Υπάρχει αναμφίβολα μια κυνική, ιδιοτελής ατζέντα για την πρόεδρο της Μολδαβίας και την κυβέρνησή της. Μιλώντας για απειλές για την εθνική ασφάλεια και υποτιθέμενη επιθετικότητα από τη Ρωσία, η φιλοδυτική κλίκα στο Κισινάου προσπαθεί να επιταχύνει την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το κόλπο έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν. Το 2016, η Ρωσία κατηγορήθηκε για παρόμοιο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο, ακόμη και για σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού της χώρας. Δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στοιχεία, μόνο πολύ ήχος και οργή. Όλα βασίστηκαν σε σατανικές φήμες και επινοημένες δυτικές συζητήσεις που σπιλώνουν τη Μόσχα. Τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, το Μαυροβούνιο έγινε δεκτό στο μπλοκ του ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος.

Ακόμη και πριν από τις δραματικές αξιώσεις αυτή την εβδομάδα για ρωσική ανατροπή, η κυβέρνηση Σαντού στη Μολδαβία είχε κάνει έκκληση για σύγχρονα όπλα αεράμυνας από υποτιθέμενους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ισχυρίζεται πως είναι η επόμενη στη σειρά για φερόμενη ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, πηγές στην Υπερδνειστερία αναφέρουν ότι μυστηριώδεις εκρήξεις σε αυτό το έδαφος έχουν πραγματοποιηθεί από μυστικές δυνάμεις από την Ουκρανία. Ισχυρίζονται πως το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία με επιθέσεις προβοκάτσιας.

Ως πιστοποίηση στους ισχυρισμούς της Sandu για ρωσική συνωμοσία για αλλαγή καθεστώτος, η Μολδαβία αυτή την εβδομάδα έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν drones από την Ουκρανία που προκάλεσαν το συναγερμό αεράμυνας. Θα ήταν πιο λογικό το καθεστώς Ζελένσκι να προσέφερε κρυφά κάποιο δραματικό αποτέλεσμα για να αυξήσει το κλίμα φόβου.

Το καθεστώς του Κιέβου έχει τα δικά του πονηρά κίνητρα. Ένα χρόνο αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της παρέμβαση για την υπεράσπιση του ρωσικού λαού στο Ντονμπάς και την Κριμαία από οκτώ χρόνια επιθετικότητας που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο μια τεράστια ήττα. Ακόμη και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που για μήνες περιέγραψαν μια απίθανη ιστορία νίκης της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν αργά και απρόθυμα την πραγματικότητα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συντρίψει το καθεστώς που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και τα τάγματα που έχουν εθιστεί στα SS.

Ο Ζελένσκι και οι σύντροφοί του στο Κίεβο έχουν αρμέξει τους φορολογούμενους του ΝΑΤΟ για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ μέσω των όπλων που πυροδοτούν αυτόν τον πόλεμο. Αλλά η γιγάντια ρακέτα φτάνει στο τέλος της καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποδεκατίζουν ό,τι έχει απομείνει από την πολεμική μηχανή πληρεξουσίων του ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική ηγεσία, η ευρωπαϊκή αξιοπιστία και το κύρος του ΝΑΤΟ είναι όλα στη γραμμή εδώ. Το δυτικό κοινό έχει διαποτιστεί από ψευδείς αφηγήσεις για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών, όταν η πραγματικότητα είναι ότι όλα έχουν να κάνουν με τη στήριξη της ηγεμονίας των ΗΠΑ, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το να δίνουν στους ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους πολιτικούς έναν φαινομενικό λόγο για την αναποτελεσματική ύπαρξή τους.

Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται καθώς το ουκρανικό μέτωπο του ΝΑΤΟ καταρρέει. Επινοώντας μια πρόκληση προβοκάτσιας για να εμπλέξει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο σε μια πράξη διεθνούς επιθετικότητας κατά των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, θα ήταν ένας απελπισμένος τρόπος να θολώσει τα νερά και να κρατηθεί ο πόλεμος. Είναι μια εμπρηστική κίνηση για να εμπλακούν τα Βαλκάνια σε μια διεθνή σύγκρουση. Αλλά τι περιμένετε από μια νεοναζιστική κλίκα στο Κίεβο που αποτελεί παρατσούκλι για τη βρώμικη διαφθορά;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail