Η Διάσκεψη του Μονάχου σηματοδοτεί τη δυτική απομόνωση και την έλευση της πολυπολικότητας

Αν και έχουν περάσει μόλις 16 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Προέδρου Πούτιν στη Διάσκεψη του Μονάχου το 2007, αυτό το γεγονός μοιάζει τώρα σαν ένα μακρινό παρελθόν ενός κόσμου που χάθηκε από καιρό. Τότε, η Ρωσία προειδοποιούσε την πολιτική Δύση πως η περαιτέρω επίθεση του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες φαίνεται να ήθελαν ακριβώς αυτό. Η πολιτική Δύση προσπάθησε να παρουσιάσει τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου του 2023 ως κάποιου είδους πρωτοποριακό παγκόσμιο γεγονός που «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα» και έδειξε «πόσο απομονωμένη» είναι η Ρωσία. Ωστόσο, τίποτα δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, δεδομένων των σχολίων ορισμένων από τους πιο εξέχοντες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Σαββάτου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να απειλήσει τις σινο-ρωσικές σχέσεις εντελώς απαράδεκτες, τονίζοντας πως η σχέση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα και ότι δεν στοχεύει εναντίον τρίτων.

«Δε θα δεχθούμε ποτέ τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και απειλές για άσκηση πίεσης στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις», φέρεται να είπε ο Γουάνγκ σε δήλωση που δημοσίευσε την Κυριακή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. "Οι σινο-ρωσικές σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας βασίζονται στη μη ευθυγράμμιση, τη μη αντιπαράθεση και τη μη στόχευση έναντι τρίτων. Βρίσκονται στο πλαίσιο της κυριαρχίας δύο ανεξάρτητων κρατών", πρόσθεσε.

Τα σχόλια έγιναν ως απάντηση στις κατηγορίες των ΗΠΑ πως η Κίνα θα «αυξήσει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία». Ο Γουάνγκ προειδοποίησε επίσης τον Αμερικανό ομόλογό του για τη συνεχιζόμενη μελοδραματική αντίδραση στη «διαμάχη των μπαλονιών», την οποία οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν (κατάχρηση) τον τελευταίο καιρό για να διασφαλίσουν ότι η ύφεση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν αδύνατη. Το Πεκίνο είπε πως αμερικανικά αερόστατα μεγάλου υψόμετρου έχουν εισέλθει παράνομα στον εναέριο χώρο της Κίνας πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να μην προκαλέσει πανικό και απλώς χρησιμοποίησε τους υπάρχοντες διπλωματικούς διαύλους για να επικοινωνήσει με τους ομολόγους της των ΗΠΑ.

"Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, για να προωθήσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδεινώσουν την κατάσταση, τότε η Κίνα θα φτάσει σίγουρα μέχρι το τέλος. Όλες οι συνέπειες αυτού θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά", είπε ο Wang.

Η Κίνα κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και να αρχίσουν να προωθούν μια ειρηνική διευθέτηση. Ο Wang είπε ότι «η Washington DC θα πρέπει να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά». Σημείωσε πως η θέση της Κίνας είναι εποικοδομητική και ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Όντας μεγάλη δύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμβάλουν στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης και όχι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να αναζητούν ευκαιρίες για να αποκομίσουν τα δικά τους οφέλη», φέρεται να είπε ο Wang.

Η Ουγγαρία ζήτησε επίσης αποκλιμάκωση της κρίσης και επέμεινε στη διατήρηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας προς τους συμπολίτες του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να ζήσει η Ουγγαρία ειρηνικά είναι να μείνει μακριά από τη σύγκρουση, καθώς δεν είναι ο δικός μας πόλεμος».

«Θα διατηρήσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία και συμβουλεύουμε ολόκληρο το δυτικό κόσμο να κάνει το ίδιο, γιατί χωρίς σχέσεις δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε ο Όρμπαν.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε τη Ρωσία «υπαρξιακή απειλή» και προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να μη συνεχίσουν να υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου, αλλά «να βοηθήσουν περισσότερο». Επέμεινε επίσης πως «η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει ένα βιομηχανικό techno-blitzkrieg για την παραγωγή περισσότερων όπλων», ακυρώνοντας ουσιαστικά τον ισχυρισμό ότι το μπλοκ ήταν μια οικονομική ένωση. Ο Μπορέλ πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη θα δαπανήσουν επιπλέον 70 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα έως το 2025.

"Τα επόμενα δύο χρόνια, οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να δαπανήσουν επιπλέον 70 δισ. ευρώ για την άμυνα. Η Γαλλία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 40%, ενώ η Πολωνία θα τις διπλασιάσει", δήλωσε.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ινδία ήταν επίσης στόχος. Ο Τζορτζ Σόρος, ένας αμφιλεγόμενος ολιγάρχης διαβόητος για την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε διάφορες ομάδες που ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση και την υπονόμευση χωρών που η πολιτική Δύση βλέπει ως «μη συνεργάσιμες», δήλωσε τα εξής:

«Αυτό θα αποδυναμώσει σημαντικά τον ασφυκτικό έλεγχο του Μόντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας και θα ανοίξει την πόρτα για πιέσεις για τις τόσο απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να είμαι αφελής, αλλά περιμένω μια δημοκρατική αναβίωση στην Ινδία».

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ απέκρουσε τον Σόρος και (με μεγάλη ακρίβεια) τον περιέγραψε ως «γέρο, πλούσιο, με γνώμη και επικίνδυνο». Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Σόρος έχει ιστορικό συνεργασίας με τους Ναζί, μπορεί να υποστηριχθεί πως η επίθεσή του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος φιλοφρόνησης για τον πρωθυπουργό Μόντι και την Ινδία στο σύνολό της.

Ουσιαστικά, η Διάσκεψη του Μονάχου όχι μόνο απέτυχε να παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα (η Ρωσία υποτίθεται ότι ήταν απομονωμένη), αλλά ενίσχυσε ακόμη και τον πολυπολικό κόσμο, καθώς ούτε η Ινδία ούτε η Κίνα αποδείχθηκαν την κατάσταση, δείχνοντας ότι η κυριαρχία τους είναι ανέγγιχτη από την πίεση της πολιτικής Δύσης. Από την άλλη πλευρά, πολλοί Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Σύμφωνα με ποικίλες εκτιμήσεις, το τεράστιο πλήθος των διαδηλωτών στο Μόναχο έφτανε τα 50.000 άτομα. Συμπερασματικά, ενώ υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ του Μονάχου 2007 και του Μονάχου 2023, η τελευταία διάσκεψη είναι κάπως παρόμοια με τη Συμφωνία του Μονάχου του 1938 μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και των δυτικών συμμάχων. Λαμβάνοντας υπόψη πώς τελείωσε αυτό (μαζί με οποιαδήποτε άλλη εισβολή στη Ρωσία), οι προοπτικές της πολιτικής Δύσης εναντίον της Μόσχας φαίνονται τουλάχιστον ζοφερές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail