Μια αλλαγή στην αντι-ρωσική ρητορική - Πάνε για... Τζένγκα;

Υπήρξε μια στιγμή που ήμουν πρόθυμος να δώσω τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, ειδικά εκείνων στις εφημερίδες, το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Όχι πια. Ξεκινώ τώρα με την υπόθεση ότι οι δημοσιογράφοι τροφοδοτούνται με ένα μιμίδιο που δημιουργείται από την κοινότητα των πληροφοριών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα κομμάτι στο Washington Examiner του Joel Gehrke, Η Δύση χάνει τον αγώνα παραγωγής όπλων στη Ρωσία, λέει  Σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το άρθρο προέρχεται από τον γραμματέα του υπουργού Άμυνας της Εσθονίας, ο οποίος κάνει τον εξής ισχυρισμό:

Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας έχει «σχεδόν διπλασιάσει» τα ποσοστά παραγωγής πυρομαχικών πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με ανώτερο αμυντικό στέλεχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος εκτίμησε πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 10.000 εισερχόμενους γύρους βολών την ημέρα.

«Η Ρωσία μπορεί ακόμα να κατασκευάσει πολλές ανόητες βόμβες», είπε ο μόνιμος γραμματέας του Εσθονού υπουργού Άμυνας, Κούστι Σαλμ, σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. «Και οι χαζές βόμβες είναι επίσης πυροβολικό 152 [mm] που κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στο πεδίο της μάχης. … 10.000 βολές πυροβολικού την ημέρα προκαλούν μεγάλη ζημιά».

Ο κύριος Σαλμ είναι στην καλύτερη περίπτωση ανειλικρινής. Ναι, η Ρωσία κατασκευάζει «χαζές βόμβες», αλλά ο Σαλμ αρνείται να παραδεχτεί πως η Ρωσία παράγει επίσης μια τεράστια ποσότητα «έξυπνων» βομβών και πυραύλων. Γιατί παρέλειψε να αναφέρει αυτό το σημαντικό σημείο; Αγνοεί πραγματικά τις δραστηριότητες της Ρωσίας σε αυτό το μέτωπο ή είναι απρόθυμος να αποκαλύψει τα πήλινα πόδια της δυτικής αφήγησης;

Αυτή η αξιολόγηση περιπλέκει την εικόνα της δυτικής αποτελεσματικότητας και της ρωσικής στρατιωτικής ανικανότητας που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο. Οι υλικοτεχνικές προετοιμασίες της Ρωσίας για τον πόλεμο έχουν προσελκύσει περιφρόνηση στο δημόσιο διάλογο της Δύσης. . . .

Ωστόσο, ο Σαλμ, ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος ενός από τους μοναδικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία, αναγνώρισε ότι «η επιστράτευση είχε αποτέλεσμα και η γραμμή σταθεροποιήθηκε», όποια κι αν είναι τα μειονεκτήματα της διαδικασίας επιστράτευσης. Και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για όσους υποτιμούν τη Μόσχα.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γκέρκε επιστρέφει στο μιμίδιο ότι η επιστράτευση της Ρωσίας δεν είναι μεγάλη υπόθεση επειδή η Μόσχα μάζεψε ένα σωρό άπειρους υπαλλήλους γραφείου και τους πέταξε στην πρώτη γραμμή ως τροφή για κανόνια. Η πηγή του; Οι Moscow Times, που εδρεύουν στο Άμστερνταμ και είναι το είδος του μέσου που θα χρησιμοποιούσαν η CIA ή η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών για να διαδώσουν το ψεύτικο μιμίδιο τους.

Ο Γκέρκε συνεχίζει με τον Σαλμ:

«Δεν είναι πραγματικά πολύ αν έχετε 30 εκατομμύρια ανθρώπους στην εφεδρεία επιστράτευσης. μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά», είπε ο Σαλμ, αναφερόμενος στις απώλειες της Ρωσίας. «Και το να χάσεις 1.400 τανκς είναι πολλά τανκς… αλλά είναι υποφερτό αν έχεις κάνει 10.000 στα αποθέματα. Ακόμα κι αν μπορείς να φτιάξεις ένα λειτουργικό [τανκ] από τα τρία, έχεις πολλές φορές περισσότερα τανκς από τους Ευρωπαίους συμμάχους». . .

«Όλοι οι επιστρατευμένοι στρατιώτες έχουν τις νέες ψηφιακές στολές — όλοι», παρατήρησε ο Εσθονός αξιωματούχος της άμυνας. «Σημαίνει ότι ο στρατός τους ήταν προετοιμασμένος για αυτούς τους αριθμούς. Οι επιστρατευμένοι στρατιώτες δεν έχουν εμφανιστεί με στολές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαίνει πως ήταν προετοιμασμένοι. Αυτοί ήξεραν. Ξέρουν τι κάνουν».

Υπάρχει μια αρνητική παραδοχή - μετά από μήνες επιμονής ότι τα ρωσικά στρατεύματα φορούν στολές χωρίς νήματα, τώρα μαθαίνουμε πως αυτοί οι «στρατεύσιμοι» φορούν γνήσιο εξοπλισμό Ninja. Μια ψηφιακή στολή σημαίνει ότι οι στρατιώτες φέρουν καμουφλάζ που κάνουν πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους. Χμμμ.

Ο Salm προσφέρει αυτό το καταθλιπτικό στοιχείο:

«Οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται να είναι ένας μεγαλύτερος πόλεμος. Θα είναι ένας εξαιρετικά δαπανηρός πόλεμος», είπε ο Σαλμ. «Και, για να διαχειριστείς αυτή την στρατηγική, πρέπει να έχεις έναν τελικό στόχο. … Ο λόγος για τον οποίο δεν είμαστε εκεί, υποθέτω, είναι το κόστος από μόνο του, το γεγονός πως πολλά από τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν εξαντληθεί στην Ευρώπη. Είναι ένα πρόβλημα από μόνο του που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτό το «πρόβλημα;» Θα δημιουργήσει ως δια μαγείας εργοστάσια πυρομαχικών και θα αποκτήσει τα απαραίτητα μέταλλα για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού ενόψει του εκτοξευόμενου ενεργειακού κόστους; Πώς ακριβώς ξεπερνά η Ευρώπη αυτό το φράγμα; Σύντομη απάντηση, όχι.

Ο Σαλμ κλείνει με αυτή την «ηλιόλουστη» αξιολόγηση:

«Το τίμημα, ξέρουμε, θα είναι μεγάλο», είπε, «πιθανώς πολύ μεγαλύτερο από τα νομοσχέδια που έχει υποβάλει το Κογκρέσο και σίγουρα πολύ υψηλότερο από ό,τι έχουν υποβάλει οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι».

Έτσι, το μιμίδιο μετατοπίζεται από το «Η Ρωσία χάνει και έχει άθλιο εξοπλισμό» στο «Η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει κακό εξοπλισμό είναι ισχυρή και η Δύση εξαντλείται από προμήθειες και χρειάζεται περισσότερα χρήματα». Πολύ περισσότερα! Δεν χρειάζεται να είστε ικανός στρατιωτικός ή αναλυτής πληροφοριών για να αναγνωρίσετε την παραληρηματική σκέψη από την πλευρά του Salm. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν είναι σε οικονομική θέση να αυξήσει τις δαπάνες και την στρατιωτική παραγωγή. Ακόμα κι αν μπορούσαν, οι καρποί της αυξημένης παραγωγής απέχουν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια.

Η μοίρα της Ουκρανίας εξαρτάται από το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν ή όχι να ρίχνουν χρήματα και υλικό στην τρύπα των αρουραίων του Κιέβου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από οικονομική άποψη, μοιάζουν με έναν παρακμιακό πύργο Τζένγκα — η Ουάσιγκτον μετατοπίζει χρήματα από τις εγχώριες προτεραιότητες και στοιβάζει περισσότερα πάνω από την Ουκρανία. Όπως και στο παιχνίδι Τζένγκα, όσο περισσότερο συνεχίζεται τόσο πιο ασταθής είναι ο πύργος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail