Οι γιγάντιοι σεισμοί που μόλις γίναμε μάρτυρες στην Τουρκία είναι μόνο η αρχή…

Η πλήρης και απόλυτη καταστροφή που βλέπουμε στην Τουρκία αυτή την στιγμή πρέπει να ραγίσει τις καρδιές όλων μας. Εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και χιλιάδες νεκροί και τραυματίες έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει βιώσει η περιοχή εδώ και έναν αιώνα. Δυστυχώς, αυτόν τον γιγάντιο σεισμό ακολούθησε μια αδυσώπητη σειρά μετασεισμών που περιελάμβανε έναν άλλο γιγάντιο σεισμό. Το ταρακούνημα συνεχίζεται ακόμα και όταν γράφω αυτό το άρθρο, και υπάρχουν μερικά μέρη της Τουρκίας που δε θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια μετά από αυτό.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πίσω στις 4 Ιανουαρίου, προειδοποίησα ότι το 2023 θα ήταν «ένα έτος μεγάλων φυσικών καταστροφών» και δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ο πλανήτης μας συνεχίζει να γίνεται ακόμα πιο ασταθής και έχουμε δει μεγάλους σεισμούς και μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις με συχνότητα που είναι αρκετά ανησυχητική.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που μόλις έπληξε την Τουρκία είναι το πιο θανατηφόρο σεισμικό γεγονός που έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος. Αναφέρεται πως θα μπορούσε πραγματικά να γίνει αισθητός σε όλη τη διαδρομή στη Γροιλανδία:

Οι δονήσεις από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία τη Δευτέρα έγιναν αισθητές μέχρι τη Γροιλανδία, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας.

«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία καταγράφηκαν ξεκάθαρα στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σεισμολόγος Tine Larsen.

Έμεινα έκπληκτος όταν το διάβασα για πρώτη φορά.

Καθώς τα κτίρια έπεσαν γύρω τους, μερικοί άνθρωποι στην Τουρκία πίστεψαν πως είχε φτάσει η «ημέρα της κρίσης».

Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, μας λένε ότι «τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους, αλλά αυτός ο αριθμός αναπόφευκτα θα αυξηθεί πολύ καθώς περισσότερα πτώματα ανασύρονται από τα ερείπια:

Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι και στις δύο χώρες είναι γνωστό πως έχουν σκοτωθεί – 2.316 από αυτούς στην Τουρκία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Συρία και 538 σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, αναφέρει το Sky.

Στην Τουρκία ολόκληρες πολυκατοικίες κατέρρευσαν στο έδαφος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά τους σεισμούς, εγκλωβίζοντας οικογένειες μέσα και σκοτώνοντας χιλιάδες.

Σύμφωνα με αναφορές από την περιοχή, ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε ταρακούνημα περίπου 90 δευτερολέπτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με βίντεο με ψηλά κτίρια που καταρρέουν σε σωρούς μέσα σε λίγα λεπτά.



Στη συνέχεια, μια σειρά μεγάλων μετασεισμών προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν σεισμός 7,5 Ρίχτερ που αρχικά αναφέρθηκε ότι ήταν σεισμός 7,7 Ρίχτερ.


Και ακολούθησαν ακόμη περισσότεροι τεράστιοι σεισμοί, και ακόμη περισσότερα κτίρια έπεσαν.


Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Υπήρξαν περισσότεροι από 60 μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή και αμέτρητοι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ελπίζουν απεγνωσμένα πως οι διασώστες θα μπορέσουν να τους φτάσουν εγκαίρως:

Τα θύματα που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια που κατέρρευσαν εκλιπαρούν για βοήθεια καθώς οι διασώστες προσπαθούν απεγνωσμένα να τα απεγκλωβίσουν – με μερικούς ανθρώπους να μεταδίδουν ακόμη και στο Facebook Live ενώ είναι παγιδευμένοι για να λάβουν βοήθεια.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να ανασύρουν τα πτώματα παιδιών από τα ερείπια σε πολλές πόλεις, καθώς και θαυματουργές διασώσεις με ανθρώπους να μεταφέρονται ζωντανά μετά την καταστροφή.

Δυστυχώς, αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ένας σεισμολόγος ονόματι Tyler Metcalf προειδοποιεί ότι θα μπορούσαμε να δούμε πολλές δονήσεις σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες:

Ο σεισμολόγος Tyler Metcalf εξηγεί τι είναι πιθανό να συμβεί τώρα:

Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία πιθανότατα οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση των ρηγμάτων σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλοί σεισμοί σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο τις επόμενες λίγες έως αρκετές ημέρες.

Η προειδοποίηση του Metcalf βασίζεται σε μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον που ανακάλυψε ότι ένας μεγάλος σεισμός σε ένα μέρος του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς σε άλλα μέρη του πλανήτη…

Αλλά η ανάλυση OSU των σεισμικών δεδομένων από το 1973 έως το 2016 - μια ανάλυση που απέκλειε δεδομένα από ζώνες μετασεισμών - χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα χρονικά παράθυρα από ό,τι σε προηγούμενες μελέτες, έδωσε ευδιάκριτα στοιχεία πως τις τρεις ημέρες μετά από έναν μεγάλο σεισμό, άλλοι σεισμοί ήταν πιο πιθανό να συμβούν .

Κάθε δοκιμαστική περίπτωση στη μελέτη αντιπροσώπευε ένα ενιαίο παράθυρο τριών ημερών με ένα σεισμό μεγάλου μεγέθους (6,5 ή μεγαλύτερο) που υποπτευόταν ότι προκάλεσε άλλους σεισμούς, και συνόδευε κάθε περίπτωση μια ομάδα ελέγχου 5.355 τριήμερων περιόδων που δε σημειώθηκε σεισμός.

«Οι περιπτώσεις δοκιμών έδειξαν μια σαφώς ανιχνεύσιμη αύξηση σε σχέση με τα βασικά ποσοστά», είπε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, Robert O'Malley, ερευνητής στο Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών του OSU. «Οι σεισμοί αποτελούν μέρος ενός κύκλου συσσώρευσης και απελευθέρωσης τεκτονικού στρες. Καθώς οι ζώνες ρήγματος πλησιάζουν στο τέλος αυτού του σεισμικού κύκλου, μπορεί να φτάσουμε σε σημεία ανατροπής και να προκληθεί ενεργοποίηση».

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος, τόσο πιο πιθανό είναι ένας σεισμός να προκαλέσει άλλο σεισμό. Σεισμοί υψηλότερου μεγέθους, που συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται επίσης να πυροδοτούνται συχνότερα από τους μικρότερους.

Μιλώντας για μεγάλους σεισμούς σε άλλα μέρη του πλανήτη, μόλις γίναμε μάρτυρες του μεγαλύτερου σεισμού που γνώρισε η περιοχή του Μπάφαλο «εδώ και 40 χρόνια»:

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο σεισμός σημειώθηκε 1,24 μίλια ανατολικά-βορειοανατολικά της Δυτικής Σενέκα, στη Νέα Υόρκη, με βάθος 1,86 μιλίων γύρω στις 6:15 π.μ., σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ναι, αυτό πραγματικά συμβαίνει.

Όπως ανέφερα στο τελευταίο μου βιβλίο, εισερχόμαστε σε μια εποχή που θα υπάρχουν εξαιρετικά ισχυροί σεισμοί σε διάφορα μέρη.

Ο πλανήτης μας δεν ήταν ποτέ ένα ιδιαίτερα σταθερό μέρος, και τώρα γίνεται πολύ λιγότερο σταθερός.

Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα σημαντικά γεωφυσικά γεγονότα το 2023 και μετά, και ο θάνατος και η καταστροφή που θα δούμε θα είναι απολύτως συγκλονιστικά.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να το ακούσουν αυτό.

Αυτό που οι περισσότεροι θέλουν να ακούσουν είναι ότι όλα θα πάνε μια χαρά.

Θα μπορούσα να σας το πω, αλλά δε θα ήταν αλήθεια.

Αυτό που μόλις είδαμε στην Τουρκία είναι μόνο η αρχή, γιατί ακόμη μεγαλύτερο ταρακούνημα βρίσκεται μπροστά μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail