Οι δυτικές χώρες προτρέπουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Πρόσφατα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα προέτρεψε τους Αμερικανούς με έδρα τη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό. Στο ίδιο πνεύμα, οι κάτοικοι των ΗΠΑ εκτός Ρωσίας αποθαρρύνθηκαν να ταξιδέψουν στη χώρα. Οι στενοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως ο Καναδάς και η Γαλλία, προσχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις και εξέδωσαν σημειώσεις που συνιστούν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Μόσχα δημοσίευσε ένα έγγραφο στις 12 Φεβρουαρίου που συμβουλεύει τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία ή να αποφύγουν να φτάσουν εκεί. Σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι πιθανό οι Αμερικανοί να υποστούν κάποιου είδους εχθρότητα στο ρωσικό έδαφος λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία - και της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς την πλευρά του Κιέβου. Η Πρεσβεία δήλωσε πως η ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να βοηθήσει τους πολίτες στη ρωσική επικράτεια είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γι' αυτό και η παραμονή τους στην ευρασιατική χώρα δε θα ήταν ασφαλής.

«Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία λόγω… της πιθανότητας παρενόχλησης και του αποκλεισμού πολιτών των ΗΠΑ για κράτηση από αξιωματούχους ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης, της αυθαίρετης επιβολής του τοπικού νόμου, των περιορισμένων πτήσεων προς και από τη Ρωσία, της περιορισμένης ικανότητας της πρεσβείας να βοηθήσει τους πολίτες των ΗΠΑ στη Ρωσία και την πιθανότητα τρομοκρατίας», αναφέρει το έγγραφο της Πρεσβείας, προσθέτοντας ότι «η ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρέχει υπηρεσίες ρουτίνας ή έκτακτης ανάγκης σε πολίτες των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι σοβαρά περιορισμένη, ιδιαίτερα σε περιοχές μακριά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, λόγω των περιορισμών της ρωσικής κυβέρνησης στα ταξίδια για το προσωπικό και τα στελέχη της πρεσβείας και τη συνεχιζόμενη αναστολή των εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των προξενικών υπηρεσιών, στα προξενεία των ΗΠΑ».

Στην κίνηση προσχώρησε μετά από απόφαση Αμερικανών διπλωματών και το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά. Σε μια δήλωση, οι αρχές της χώρας ανέφεραν ότι οι Καναδοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία όσο οι εμπορικές πτήσεις είναι «ακόμη διαθέσιμες», υποδηλώνοντας πως τα μέτρα αποκλεισμού των μεταφορών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σύντομα. Με την ίδια έννοια, αναφερόμενοι στους Καναδούς που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, δόθηκε συμβουλή να διατηρούν «χαμηλό προφίλ», αποφεύγοντας την έκθεση.

«Εάν βρίσκεστε στη Ρωσία, θα πρέπει να φύγετε όσο είναι ακόμα διαθέσιμα εμπορικά μέσα (...) [Αλλά] Εάν παραμείνετε στη Ρωσία, διατηρήστε χαμηλό προφίλ», αναφέρει η δήλωση.

Στις 13, η Γαλλία υιοθέτησε επίσης παρόμοιες οδηγίες, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να εγκαταλείψουν οι ιθαγενείς της τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, η γεωγραφική εγγύτητα της Λευκορωσίας με τη ζώνη σύγκρουσης και η στενή πολιτική εταιρική σχέση μεταξύ Μινσκ και Μόσχας θέτουν κινδύνους για την παραμονή των Γάλλων στη χώρα. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνονται να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κατά προτίμηση μέσω των διαδρομών της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας - που θεωρούνται «ασφαλή» εδάφη λόγω των δεσμών τους με το ΝΑΤΟ.

«Εν μέσω της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε να επισκεφθείτε τη Λευκορωσία (...) [Εάν βρίσκεστε στη Λευκορωσία τώρα, σας συμβουλεύουμε] να φύγετε από τη χώρα αμέσως με μηχανοκίνητο μέσο πέρα από τα σύνορα με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Οι δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα ενθαρρύνει τους ιθαγενείς τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η τελευταία φορά που η Αμερικανική Πρεσβεία στη Μόσχα εξέδωσε τέτοιου είδους συναγερμό ήταν στις 28 Σεπτεμβρίου 2022. Όσον αφορά τη Λευκορωσία, στις 4 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουάσιγκτον δημοσίευσε προειδοποίηση για τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στην πράξη, η παροχή συμβουλών στους υπηκόους των δυτικών κρατών να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχει γίνει συνηθισμένη.

Τα κύρια επιχειρήματα για αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ήταν οι υποτιθέμενοι «κίνδυνοι» παρενόχλησης, αυθαίρετης κράτησης, τρομοκρατίας και άλλων τύπων βίας από Ρώσους και Λευκορώσους κατά αλλοδαπών, αλλά υπήρξαν επίσης φήμες για αναγκαστική επιστράτευση μη Ρώσων με μόνιμη κατοικία στη χώρα. Και τα δύο επιχειρήματα είναι απολύτως αβάσιμα, δεδομένου πως δεν υπάρχει αναφορά για βία κατά αλλοδαπών στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία και ότι η επιστράτευση των στρατευμάτων που περιορίζεται προφανώς σε Ρώσους υπηκόους - επιπλέον πραγματοποιείται εθελοντικά, όχι με τη βία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους τα μέτρα ακούγονται και ως απειλή και εκβιασμός για τους κατοίκους των χωρών στις οποίες εκδίδονται οι ειδοποιήσεις. Ανακαλύπτοντας πως οι ξένοι εκκενώνονται, ορισμένοι Ρώσοι, Λευκορώσοι μπορεί να πιστέψουν ότι η χώρα τους απειλείται πραγματικά, πρόκειται να βομβαρδιστεί, κάτι που τείνει να προκαλέσει συλλογικό πανικό.

Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται να υπάρχει μια ψυχολογική επιχείρηση που λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις: 1- εναντίον Δυτικών πολιτών, οι οποίοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι απειλούνται πραγματικά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και να αρχίσουν να υποστηρίζουν τις ενέργειες του ΝΑΤΟ. 2- εναντίον των ίδιων των Ρώσων και των Λευκορώσων, που βλέπουν αυτού του είδους τις ενέργειες ως υπόδειξη πως ένας ανοιχτός πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, με την εχθρική πλευρά να προσπαθεί να σώσει τους υπηκόους της από πιθανές επιθέσεις.

Η εμφανής πραγματικότητα, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με κάθε προκλητική αφήγηση από τη Δύση. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους δυτικούς στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Και οι κίνδυνοι κλιμάκωσης σε ανοιχτή σύγκρουση, αν και υπάρχουν, δεν είναι τόσο μεγάλοι, εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δυτική καλή θέληση να πάψουν να υφίστανται, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ είναι η πλευρά που προκαλεί. Το καλύτερο που έχει να κάνει η Δύση είναι να σταματήσει να προσπαθεί να δημιουργήσει συλλογικό πανικό μεταξύ των απλών ανθρώπων και να εμπλακεί σε αποτελεσματικές προτάσεις για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail