Το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία ή χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να πολεμήσει τη Ρωσία;

ΑΡ Ρhoto/LΙΒKOS
Το μπλοκ θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης, ανά πάσα στιγμή, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα γύρω από τα σχέδιά του για περαιτέρω επέκταση

Του Glenn Diesen, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας και συντάκτη στο περιοδικό Russia in Global Affairs - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το δυτικό κοινό, όπως και άλλοι, είναι δίκαια αποτροπιασμένο από τον ανθρώπινο πόνο και τη φρίκη του ουκρανικού πολέμου. Η ενσυναίσθηση είναι μια από τις μεγάλες αρετές της ανθρωπότητας, η οποία σε αυτήν την περίπτωση μεταφράζεται στην απαίτηση για βοήθεια στους Ουκρανούς. Ωστόσο, η προπαγάνδα συνήθως οπλίζει τα καλύτερα στην ανθρώπινη φύση, όπως τη συμπόνια, για να αναδείξει τα χειρότερα. Καθώς η συμπάθεια και η επιθυμία να βοηθηθούν οι εκτοπισμένοι χρησιμοποιούνται για την κινητοποίηση της δημόσιας υποστήριξης για αντιπαράθεση και πόλεμο με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε εάν το δυτικό κοινό και οι Ουκρανοί χειραγωγούνται για να υποστηρίξουν έναν πόλεμο πληρεξουσίων.

Το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία ή το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να πολεμήσει τη Ρωσία;

Η οργάνωση ως παθητικός παράγοντας;

Το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνήθως απεικονίζει τον εαυτό του ως ένα αθώο τρίτο μέρος που απλώς ανταποκρίνεται στη συντριπτική επιθυμία του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στις τάξεις του. Ωστόσο, για χρόνια το ΝΑΤΟ προσπαθούσε να απορροφήσει μια απρόθυμη Ουκρανία στην τροχιά του. Μια δημοσίευση του ΝΑΤΟ από το 2011 αναγνώρισε ότι « Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σχέσεις Ουκρανίας-ΝΑΤΟ έγκειται στην αντίληψη του ΝΑΤΟ μεταξύ του ουκρανικού λαού. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζεται ευρέως στη χώρα, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν πως η λαϊκή υποστήριξη για αυτήν είναι λιγότερο από 20%.

Το 2014, αυτό το πρόβλημα επιλύθηκε υποστηρίζοντας αυτό που ο Τζορτζ Φρίντμαν της Statfor χαρακτήρισε «το πιο κραυγαλέο πραξικόπημα στην ιστορία», καθώς δεν έγιναν προσπάθειες απόκρυψης της δυτικής ανάμειξης. Η αλλαγή καθεστώτος δικαιολογήθηκε ότι βοήθησε τους Ουκρανούς στη «δημοκρατική επανάστασή» τους. Ωστόσο, αφορούσε την αντισυνταγματική απομάκρυνση της εκλεγμένης κυβέρνησης ως αποτέλεσμα μιας εξέγερσης που ακόμη και το BBC αναγνώρισε πως δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο ευρύ κοινό. Οι αρχές που εκλέχθηκαν από τον ουκρανικό λαό αντικαταστάθηκαν από άτομα που επέλεξε η Ουάσιγκτον. Ένα περιβόητο  τηλεφώνημα που διέρρευσε μεταξύ της υπεύθυνης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ και του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον είχε επιλέξει ακριβώς ποιος θα ήταν στη νέα κυβέρνηση αρκετές εβδομάδες πριν καν απομακρύνουν τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς από την εξουσία.

Το Ντονμπάς αναμενόμενα απέρριψε και αντιστάθηκε στη νομιμότητα του νέου καθεστώτος στο Κίεβο με την υποστήριξη της Ρωσίας. Αντί να καλέσουν για μια «κυβέρνηση ενότητας», ένα σχέδιο για το οποίο τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη είχαν υπογράψει ως εγγυητές, οι χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν αθόρυβα μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των ανατολικών Ουκρανών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14.000 θανάτους. 

Η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ-2 του Φεβρουαρίου 2015 παρήγαγε ένα μονοπάτι για την ειρήνη, ωστόσο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τη σαμποτάρουν για τα επόμενα 7 χρόνια. Επιπλέον, η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκαν πρόσφατα πως τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία θεωρούν τη συμφωνία μια ευκαιρία να αγοράσουν χρόνο για την Ουκρανία να εξοπλιστεί και να προετοιμαστεί για πόλεμο.

Στις εκλογές του 2019, εκατομμύρια Ουκρανοί στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζούσαν στη Ρωσία. Παρ 'όλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν μια καθίζηση με το 73% των Ουκρανών να ψηφίζουν υπέρ της ειρηνευτικής πλατφόρμας του Βλαντιμίρ Ζελένσκι που βασίζεται στην εφαρμογή της συμφωνίας Μινσκ-2, στις διαπραγματεύσεις με το Ντονμπάς, στην προστασία της ρωσικής γλώσσας και στην αποκατάσταση της ειρήνης με τη Μόσχα. Ωστόσο, οι ακροδεξιές πολιτοφυλακές που ήταν εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από τις ΗΠΑ ουσιαστικά άσκησαν βέτο απειλώντας τον Ζελένσκι και αψηφώντας τον στην πρώτη γραμμή όταν απαίτησε να αποσύρει τα βαρέα όπλα. Πιεζόμενος επίσης από τις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι αντέστρεψε τελικά ολόκληρη την πλατφόρμα ειρήνης που είχαν ψηφίσει οι Ουκρανοί. Αντίθετα, τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης και τα πολιτικά κόμματα εκκαθαρίστηκαν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, συνελήφθη «βοηθώντας» την Ουκρανία.

Προς τον πόλεμο αντιπροσώπων

Το 2019, η Rand Corporation δημοσίευσε μια έκθεση 325 σελίδων με εντολή του Αμερικανικού Στρατού με τίτλο «Επέκταση της Ρωσίας: Ανταγωνισμός από πλεονεκτικό έδαφος». Στη γλώσσα ενός πολέμου με πληρεξούσια, η έκθεση υποστήριζε τον εξοπλισμό της Ουκρανίας για να αφαιμάξει τη Μόσχα, δηλώνοντας: « Η παροχή περισσότερου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και συμβουλών θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία να αυξήσει την άμεση εμπλοκή της στη σύγκρουση και το τίμημα που πληρώνει για αυτήν». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ, εξήγησε παρομοίως το 2020 την στρατηγική του οπλισμού της Ουκρανίας ισχυριζόμενος: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Ουκρανία και τον λαό της, ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε τη Ρωσία εκεί και να μη χρειαστεί να πολεμήσουμε τη Ρωσία εδώ».

Το Δεκέμβριο του 2021, ο πρώην επικεφαλής της ανάλυσης της Ρωσίας στη CIA προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο υφίσταται αυξανόμενη πίεση να εισβάλει για να εμποδίσει την Ουάσιγκτον να ενισχύσει περαιτέρω την στρατιωτική της παρουσία στα σύνορά της, η οποία περιελάμβανε τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών λιμανιών για να χωρέσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία. «Αυτή η σχέση [ΗΠΑ-Ουκρανίας] θα είναι πολύ ισχυρότερη και βαθύτερη και ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι πιο σταθερά εδραιωμένος στην Ουκρανία σε δύο με τρία χρόνια από τώρα. Επομένως, η αδράνεια [του Κρεμλίνου] είναι επικίνδυνη», εξήγησε ο Τζορτζ Μπιμπέ. Ωστόσο, παρόλο που ήταν πεπεισμένος πως η Ρωσία θα εισβάλει, η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να δώσει εύλογες εγγυήσεις ασφαλείας στη Μόσχα.

Το Κίεβο συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόλις τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, η οποία κατέληξε σε μια ειρηνευτική συμφωνία λίγες εβδομάδες αργότερα. Η πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών Fiona Hill και η Angela Stent έγραψαν αργότερα ένα άρθρο που παραδέχτηκε ότι «Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές φαινόταν πως συμφώνησαν επισταμένως στα περιγράμματα μιας ενδιάμεσης διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων: η Ρωσία θα αποσυρόταν στη θέση της στις 23 Φεβρουαρίου, όταν έλεγχε μέρος του Ντονμπάς και όλη την Κριμαία, και σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα υποσχεθεί ότι δεν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και αντ' αυτού θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από ορισμένες χώρες».

Ωστόσο, μετά από επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, το Κίεβο αποσύρθηκε ξαφνικά από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Αναφορές στα ουκρανικά και αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον πίεσαν το Κίεβο να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και αντ' αυτού να επιδιώξει τη νίκη στο πεδίο της μάχης με τα όπλα του ΝΑΤΟ.

Ο Τζόνσον έδωσε πολλαπλές ομιλίες προειδοποιώντας ενάντια σε μια «κακή ειρήνη», ενώ ο Γερμανός στρατηγός Χάραλντ Κουγιάτ, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ότι ο Τζόνσον είχε σαμποτάρει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να πολεμήσει έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία: «Το σκεπτικό του ήταν πως η Δύση δεν ήταν έτοιμη για το τέλος του πολέμου».

Οι αμερικανικοί στόχοι είχαν επίσης φαινομενικά μικρή σχέση με τη «βοήθεια» της Ουκρανίας. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι οι στόχοι των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι η αποδυνάμωση ενός στρατηγικού αντιπάλου: «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε στην εισβολή στην Ουκρανία». Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα καθώς ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», κάτι που επαναλήφθηκε από το άρθρο του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει μόνο με την ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο αμερικανός βουλευτής Dan Crenshaw υποστήριξε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με την παροχή όπλων στην Ουκρανία καθώς «η επένδυση  στην καταστροφή του στρατού του αντιπάλου μας, χωρίς να χαθεί ούτε ένα Αμερικανός στρατιώτης, μου φαίνεται καλή ιδέα». Ομοίως, ο γερουσιαστής Lindsey Graham υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πολεμήσουν τη Ρωσία μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό: «Μου αρέσει η δομική πορεία που βρισκόμαστε εδώ. Όσο βοηθάμε την Ουκρανία με τα όπλα που χρειάζονται και την οικονομική υποστήριξη, θα πολεμούν μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο». Η ρητορική είναι παράξενα παρόμοια με αυτή του Ούγγρου δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κυριαρχήσει εάν μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιώτες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς δέχονται περισσότερους θανάτους από τους δυτικούς συνομηλίκους τους: «ο συνδυασμός ανθρώπινου δυναμικού από την Ανατολική Ευρώπη με τις τεχνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε σημαντικά το στρατιωτικό δυναμικό της σύμπραξης επειδή θα μείωνε τον κίνδυνο σάκων με πτώματα για τις χώρες του ΝΑΤΟ, που είναι ο κύριος περιορισμός στην προθυμία τους να δράσουν».

Μετά την πρόσφατη οργουελιανή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «τα όπλα είναι ο δρόμος προς την ειρήνη», αξίζει να εκτιμηθεί εάν το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία ή χρησιμοποιεί την Ουκρανία. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει πως προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να έχει μια ισχυρότερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, κανένας σημαντικός δυτικός ηγέτης δεν έχει ζητήσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Το ΝΑΤΟ διαθέτει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που θα βοηθούσε πραγματικά την Ουκρανία, κάτι που θα ήταν μια συμφωνία για τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα. Ωστόσο, το ξεκαθάρισμα της άμεσης συμβολής του μπλοκ στον πόλεμο αποτρέπει μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail