Ουκρανοί και Μολδαβοί έτοιμοι να ανοίξουν μέτωπο στην Υπερδνειστερία;

Εurοnews
Freepen.gr - Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στα μέτωπα του Ντονμπάς, υπάρχει κίνδυνος να υποκινηθεί άλλη μια στρατιωτική σύγκρουση στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Ουκρανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα μεταξύ της περιοχής της Οδησσού και της Υπερδνειστερίας. Μαζικές μετακινήσεις του ουκρανικού στρατού σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα επιβεβαιώνονται επίσης από πηγές στην Τιρασπόλ, πρωτεύουσα της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίνντνεστρου (PMR), που επικαλείται το southfront.org.

Μεγάλες δυνάμεις συσσωρεύονται κατά μήκος της εθνικής οδού Kirovograd λίγα χιλιόμετρα από το σημείο ελέγχου Platonovo. Ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού έχει αυξηθεί σε όλα τα σημεία ελέγχου της περιοχής. Ορισμένες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων από τις πρώτες γραμμές του Μπαχμούτ και του Ντόνετσκ φέρεται να μεταφέρθηκαν εκεί.

Αναμένεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χτυπήσουν το έδαφος της Υπερδνειστερίας στο εγγύς μέλλον.

Το χωριό Kolbasna είναι πιθανό να γίνει ο πρώτος στόχος. Υπάρχει μια τεράστια αποθήκη πυρομαχικών. Δεκάδες τόνοι πυρομαχικών είναι αποθηκευμένοι στην Υπερδνειστερία. Η κατάσχεση αποθηκών θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να αναπληρώσει τις άδειες αποθήκες με πυρομαχικά για συστήματα σοβιετικής κατασκευής.

Οι αποθήκες στο PMR βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Επιχειρησιακής Ομάδας των ρωσικών στρατευμάτων, η οποία αριθμεί περίπου 10-15 χιλιάδες στρατιώτες. Οι δυνάμεις της ρωσικής ομάδας δε θα ήταν αρκετές για να αποκρούσουν μια μαζική επίθεση από τον ουκρανικό στρατό.

Σε αυτή την περίπτωση, οι Ρώσοι θα πρέπει είτε να υπονομεύσουν τις γιγάντιες αποθήκες όπλων, είτε να τις εγκαταλείψουν χωρίς μάχη.

Είναι πιθανό η επίθεση στην Υπερδνειστερία να πραγματοποιηθεί από κοινές δυνάμεις της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Dorin Rechan, έχει ήδη επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του για πολεμικές μεθόδους και την απόψυξη της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία. Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν το PMR, η ίδια η περιοχή πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και ο πληθυσμός της να ενσωματωθεί οικονομικά και κοινωνικά, πράγμα που σημαίνει την ανάπτυξη του μολδαβικού στρατού εκεί.

Προετοιμάζοντας το ξέσπασμα μιας νέας στρατιωτικής σύγκρουσης, οι Πρόεδροι της Μολδαβίας και της Ουκρανίας συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν τον κόσμο ότι η Ρωσία είναι αυτή που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Ο Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα στη Μολδαβία, αφού προηγουμένως θα είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο του Κισινάου για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω αυτού. Ένα τέτοιο σενάριο είναι σίγουρα πιο κατάλληλο για υπερπαραγωγή, αλλά δεν ενοχλεί το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς θαμώνες του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail