Συγκάλυψη τουρκικών μεθοδεύσεων και «κοινό έδαφος»


ΜΕ το ψήφισμα 2764 το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για 12 μήνες, αντί 6 που ήταν η έως τώρα πρακτική,  που ακολουθούσε ο διεθνής οργανισμός. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική διαφοροποίηση, που υπήρξε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από: philenews.com

Η διάρκεια της θητείας της Δύναμης θα είναι εφεξής ετήσια και όχι εξαμηνιαία, όπως ήταν μέχρι τώρα. Στο μεσοδιάστημα, εάν και εφόσον χρειαστεί,  θα παρεμβαίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ οι εκθέσεις θα συνεχίσουν να κατατίθενται κάθε έξι μήνες. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αξιολογηθεί. Εάν, για παράδειγμα, υπάρξει μια σοβαρή παραβίαση από τουρκικής πλευράς, τότε ποιος θα κρίνει ότι θα πρέπει να παρέμβει το Συμβουλίου Ασφαλείας;  Στην περίπτωση, που θα εγκριθεί ψήφισμα,  δεν θα χρειάζεται η  συναίνεση της  Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα, τα ψηφίσματα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «περνούν»  και από τη συναίνεση ή όχι της Λευκωσίας. Μπορεί η νέα διευθέτηση να «αφαιρεί» την πίεση, που υπάρχει κάθε έξι μήνες, αλλά είναι προφανές πως  το Κυπριακό δεν θα είναι στην ημερησία διάταξη δυο φορές τον χρόνο. Και κάτι άλλο: Εάν τώρα η ανανέωση της θητείας γίνεται κάθε χρόνο, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Τι θα σκεφτούν για να αλλάξουν; Σημειώνεται συναφώς πως η υπόθεση του 12μηνου ήταν αγγλική μεθόδευση, που ξεκίνησε προ καιρού και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών συναίνεσε.

ΣΑΦΩΣ βελτιωμένη είναι η αναφορά για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Εξ όσων γνωρίζουμε καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Νέα Υόρκη για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το ΣΑ, στο ψήφισμα,  καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην αναστροφή των παράνομων ενεργειών και να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 καθώς και τις προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου αποτέλεσε αντικείμενο ειδικών συνεδριών του Σώματος. Αυτό είναι εξόχως σημαντικό.

ΤΗΝ  ίδια ώρα, θεωρούμε πως με τα όσα διαδραματίζονται με τις τουρκικές ενέργειες θα έπρεπε να υπήρχε διατύπωση και για το διά ταύτα. Θα έπρεπε σε σχέση με τις προοπτικές νέων προσπαθειών στο Κυπριακό να μην κρατά ο Διεθνής Οργανισμός ίσες αποστάσεις.  Η τουρκική πλευρά αξιώνει αναγνώριση για να προσέλθει σε συνομιλίες και τούτο ούτε καν αναφέρεται. Για ποιο «κοινό έδαφος», που πρέπει να αναζητηθεί κάνει λόγο ο Διεθνής Οργανισμός; Τέτοιες προσεγγίσεις καλύπτουν την τουρκική αδιαλλαξία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail