Οι αμυντικές δαπάνες της Ινδίας φτάνουν σε ένα σταυροδρόμι: το Νέο Δελχί θα αγοράσει ρωσικά ή αμερικανικά όπλα;

pixabay / hari_mangayil
Ο μακροχρόνιος εταίρος της Μόσχας θα πιει το πικρό ποτήρι και θα αγκαλιάσει την Ουάσινγκτον σε βάρος του;

Joydeep SenGupta - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό και θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες φέτος. Η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις από το Πακιστάν και την Κίνα στα σύνορά της προς τα δυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά και η στρατιωτική δύναμη του Νέου Δελχί έχει κρίσιμη ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης. Το πρόβλημα είναι πως οι αμυντικές δυνατότητες της Ινδίας τα τελευταία χρόνια έχουν ταλαντευτεί στην εξάρτησή τους μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Η στιγμή πλησιάζει γρήγορα όταν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της, θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντιπάλους.

Ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός της Ινδίας

Η Ινδία επιδιώκει να γίνει οικονομία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, κάτι που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν δεν υπήρχε η πανδημία Covid-19. Ενώ υπέβαλε προσφορά για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 6,1% παρά τις παγκόσμιες αντιξοότητες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Δύση, η Ινδή Υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιταραμάν κατέθεσε τον πέμπτο συνεχόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι συνολικές ομοσπονδιακές δαπάνες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023-2024, που ξεκινά τον Απρίλιο, θα είναι 45 τρισεκατομμύρια ρουπίες, το ισοδύναμο σχεδόν 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) αυξάνονται κατά 33% σε ετήσια βάση, στα 122 δισεκατομμύρια δολάρια, με σκοπό την ενίσχυση των υποδομών της Ινδίας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), έναν ανεξάρτητο πόρο για την παγκόσμια ασφάλεια, έδειξαν πως οι στρατιωτικές δαπάνες της Ινδίας ύψους 70,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι κατατάχθηκαν στην τρίτη υψηλότερη θέση στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Φέτος, ο Sitharaman έχει διαθέσει 12,95% περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις και το συνολικό ποσό των στρατιωτικών δαπανών θα είναι 5,94 τρισεκατομμύρια ρουπίες (72,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Σύμφωνα με τον υπουργό, 2,77 τρισεκατομμύρια ρουπίες θα δαπανηθούν για μισθούς και παροχές για τον στρατό, 1,38 τρισεκατομμύρια για συντάξεις συνταξιούχων στρατιωτικού προσωπικού και το υπόλοιπο ποσό για άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς νέων όπλων, αεροπορικών περιουσιακών στοιχείων, πολεμικών πλοίων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο προϋπολογισμού, η Ινδία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 242 δισεκατομμύρια ρουπίες (3 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Πολεμικό Ναυτικό και 571,4 δισεκατομμύρια ρουπίες (7 δισεκατομμύρια δολάρια) για προμήθειες για την Πολεμική Αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών.

Οι στρατιωτικές ανάγκες του Νέου Δελχί

Ο προϋπολογισμός κεφαλαίου, ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, όπως η αγορά νέου εξοπλισμού και η δύναμη πυρός, σημείωσε μέτρια αύξηση 6,57%, η έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) αναδεικνύει το τελευταίο μέρος, παρά την αυξανόμενη έμφαση στην ιθαγενοποίηση της άμυνας.

Οι βετεράνοι του στρατού φωνάζουν για R&D, γρήγορες παραγγελίες, δημιουργία εγκαταστάσεων δοκιμών, ένα οικοσύστημα για την υποστήριξη της καινοτομίας για την άμυνα και την αεροπορική βιομηχανία σε συνδυασμό με μη ακυρώσιμα κεφάλαια για την επιτάχυνση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος διανύει την προτελευταία χρονιά της δεύτερης διαδοχικής θητείας του, δίνει έμφαση στην αυτοδυναμία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας κατασκευής υπερσύγχρονων όπλων. Αυτό είναι ένα ζωτικό μέρος του οράματός του για το "Amrit Kaal", ένας όρος που προέρχεται από την αρχαία Βεδική αστρολογία όπως ασκείται από την ινδουιστική πλειοψηφία της χώρας και σημαίνει "χρυσή εποχή", κατά τη διάρκεια της οποίας η Ινδία στοχεύει να "ανέβει σε νέα ύψη ευημερίας", σύμφωνα με τον Modi.

Η ινδική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει αρκετές αλλαγές για να ενισχύσει τον αμυντικό τομέα και την στρατιωτική της δύναμη. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν πως η συνολική κατανομή κεφαλαίου για τον τομέα των αμυντικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί πάνω από 75% από το 2013.

Η πολιτική αμυντικής παραγωγής και προώθησης εξαγωγών 2020, που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Άμυνας (MoD), έχει παρουσιάσει κύκλο εργασιών 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αεροδιαστημικά και αμυντικά αγαθά και υπηρεσίες. Το ανώτατο όριο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στον αμυντικό τομέα της Ινδίας μέσω της "αυτόματης διαδρομής" (χωρίς να απαιτείται έγκριση από την κυβέρνηση) αυξήθηκε το 2020, από 49% σε 74%.

Ρωσία, οι ΗΠΑ – το καλύτερο και των δύο κόσμων

Ιστορικά, η Ινδία εισάγει όπλα από τη Ρωσία από τη δεκαετία του 1950 μετά την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία το 1947 –πρώτα τα αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου Ilyushin II-14 και, αργότερα, μαχητικά MiG-21.

Τώρα, ο ινδικός στρατός είναι εξοπλισμένος με ρωσικής κατασκευής τανκς και τουφέκια Καλάσνικοφ. Η ινδική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi και ελικόπτερα μεταφοράς Mi-17, ενώ το αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού INS Vikramaditya, επίσης γνωστό ως Ναύαρχος Gorshkov, ήταν στο παρελθόν μέρος του ρωσικού στόλου. Η Ινδία έχει δαπανήσει 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2021 σε αμυντικές προμήθειες, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει 5,51 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων μεταφοράς όπλων SIPRI.

Ομοίως, η Ινδία αγοράζει όπλα από τις ΗΠΑ από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 και σημαντικά περισσότερο την τελευταία δεκαετία.

Η Ινδία έχει αγοράσει αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία δεκαετία περίπου. Οι συνομιλίες για την αγορά στρατιωτικού υλικού και λογισμικού αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων παραγγελιών για έξι αεροσκάφη μεγάλης ναυτιλιακής περιπολίας P-8i Poseidon και έξι C-130J .

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την Αγορά 30 μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Predator-B αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και NASAMS-II, μια πυραυλική ασπίδα που προορίζεται να προστατεύσει ζωτικές εγκαταστάσεις στο Νέο Δελχί από εναέριες απειλές και δύο αεροσκάφη πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR).

Η Ουάσιγκτον ξυπνά το Νέο Δελχί;

Οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν σφυρηλατήσει μια εταιρική σχέση σε μια προσπάθεια να μοιραστούν την προηγμένη τεχνολογία άμυνας και Πληροφορικής.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να ξυπνά επιμελώς το Νέο Δελχί για να το απογαλακτίσει από τη ρωσική στρατιωτική τεχνολογία και ταυτόχρονα να προσφέρει έναν τρόπο αντιμετώπισης μιας αναζωπυρωμένης Κίνας, με την οποία η Ινδία έχει άλυτες συνοριακές διαφορές.

Τον περασμένο Μάιο, ξεκίνησε η πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ινδίας για κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των στρατιωτικών, τεχνολογικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών. Πρόσφατα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αναζωπύρωσε αυτή την πρωτοβουλία και ξεχώρισε την Ινδία για τις επιθετικές Προκλήσεις της Κίνας που είχαν "βαθύ αντίκτυπο στη σκέψη στο (Νέο) Δελχί.”

Η Ινδία είναι γνωστό ότι επιθυμεί να κατασκευάσει από κοινού, και στο εσωτερικό, τους κινητήρες General Electric Co jet που χρησιμοποιεί στα μαχητικά αεροσκάφη της. Μια πρόταση για τον σκοπό αυτό εκκρεμεί ενώπιον της Ουάσιγκτον. Η διμερής πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας σε συστήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού και θαλάσσια ασφάλεια, σε συνδυασμό με ημιαγωγούς, κβαντικούς υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Σάλιβαν αναγνώρισε το μακροχρόνιο εμπόριο όπλων μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας και την εξάρτηση του Νέου Δελχί από τη Μόσχα. Ο τερματισμός αυτής της εταιρικής σχέσης είναι προφανώς ένας από τους επιδιωκόμενους στόχους των προόδων των ΗΠΑ προς την Ινδία.

"Δεν πρόκειται να πω ότι η διευκόλυνση της μετακίνησης της Ινδίας από τον ρωσική εξοπλισμό σε άλλο εξοπλισμό είναι μια άσχετη σκέψη – φυσικά δεν είναι", ανέφερε.

Ωστόσο, οι προσκλήσεις του Sullivan είναι απίθανο να αποτελέσουν αποφασιστικό παράγοντα στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας, όπου ο πραγματισμός έχει συχνά θριαμβεύσει πάνω σε ιδεολογικά αγκυροβόλια.

Πούτιν ή Μπάιντεν;

Ο Μόντι είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους επόμενους μήνες. Θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής των εταίρων ασφαλείας του τετραμερούς διαλόγου για την ασφάλεια (Quad) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στα μέσα του τρέχοντος έτους, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ιαπωνία. Το Σεπτέμβριο, ο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Ινδία για τη σύνοδο κορυφής των 20 ηγετών της ομάδας (G20) στο Νέο Δελχί.

Ωστόσο, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Μόντι με τον Μπάιντεν, ο Ινδός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο, στην Γκόα της Ινδίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)-ενός Ευρασιατικού πολιτικού, οικονομικού, Διεθνούς Οργανισμού Ασφάλειας και άμυνας με έδρα το Πεκίνο. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20.

Η Ινδία, τα χέρια της οποίας είναι δεμένα λόγω του περιορισμένου αμυντικού προϋπολογισμού για την προμήθεια όπλων, πρέπει να κάνει μια ενημερωμένη επιλογή – είτε τα δοκιμασμένα στο χρόνο ρωσικά στρατιωτικά είδη ή αυτά του "νέου συμμάχου" οι ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η άρνηση της Ινδίας να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε στρατόπεδο για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας κέρδισε για τον πρωθυπουργό Μόντι γενναιόδωρο έπαινο από τον Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ινδό ηγέτη "αληθινό πατριώτη" επειδή ακολούθησε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail