Μία κομβική εβδομάδα για τη Ρωσία και την Ουκρανία

Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν το χάρτη. Από το Kherson στο νότο έως το Yanshulivka στα βόρεια καλύπτει μια απόσταση περίπου 1000 μιλίων. Αυτή είναι παρόμοια με την απόσταση από την Ουάσιγκτον, DC έως το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα. Ή, για να το θέσω με ευρωπαϊκούς όρους, αυτό ισοδυναμεί περίπου με την απόσταση μεταξύ Παρισιού, Γαλλίας και Βαρσοβίας, Πολωνίας. Η άποψή μου είναι απλή — πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο εδάφους που πρέπει να καλυφθεί σε έναν χερσαίο πόλεμο και απαιτεί τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πού να αναπτύξουν τα αντίστοιχα στρατεύματα, πυροβολικό και τανκς.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αγωνίζεται να λύσει η Ουκρανία είναι ότι η υπάρχουσα δύναμη τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης της έχει υποβαθμιστεί σοβαρά, γεγονός που εξηγεί τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Zelensky και του στρατηγού Zalushny για εκατοντάδες τανκς αντικατάστασης από τη Δύση. Η Ουκρανία παλεύει επίσης να αντιμετωπίσει την εξαντλημένη ισχύ του στρατεύματός της και «στρατολογεί» με τη βία στρατεύσιμους ηλικίας 16 ετών και 60 ετών. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει την πρόκληση να καθορίσει πού θα αναπτύξει τις δυνάμεις της που απομένουν με επαρκή δύναμη για να αμβλύνει μια ρωσική επίθεση.

Η Ρωσία, αντίθετα, δεν αντιμετωπίζει τέτοιους περιορισμούς. Τα ρωσικά εργοστάσια συνεχίζουν να παράγουν νέα άρματα μάχης για να αντικαταστήσουν εκείνα που χάθηκαν στη μάχη και έχει επεκτείνει το στρατευμένο ανθρώπινο δυναμικό της καλώντας εφεδρεία. Η Ρωσία έχει ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό — δηλαδή, είναι σε θέση να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις της στη Ρωσία σε ασφαλείς τοποθεσίες και να τις εξοπλίσει με τις απαραίτητες δεξιότητες για να πολεμήσουν αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία όχι. Οι αντικαταστάτες που έχει συγκεντρώσει πρέπει να σταλούν σε χώρες του ΝΑΤΟ για εκπαίδευση, επειδή οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στη Δυτική Ουκρανία είναι ευάλωτες σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν περιορίζεται στις στέπες της Ανατολικής Ουκρανίας. Παίζεται ως ένα παγκόσμιο δράμα που φέρνει αντιμέτωπες τη Ρωσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ένα πολύ παράξενο και δυνητικά συνεπακόλουθο πολιτικό θέατρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Τρίτη εν μέσω προσδοκιών ότι θα ανακοινώσει μια διευρυμένη σχέση με τη Λευκορωσία και θα αναγνωρίσει πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν θα μπορούσε να χαράξει μια φωτεινή κόκκινη γραμμή προειδοποιώντας το ΝΑΤΟ ότι εάν στείλει πιο εξελιγμένα όπλα στην Ουκρανία, η Ρωσία θα ενεργήσει για να προστατευτεί.

Την ίδια μέρα, ο ταραχώδης Τζο Μπάιντεν θα εμφανιστεί στη Βαρσοβία για μια ομιλία που δε θα αλλάξει την απελπιστική κατάσταση της Ουκρανίας και πιθανότατα θα σκληρύνει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να επιδιώξει τη νίκη στο πεδίο της μάχης και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Μπάιντεν αναμένεται να παρακαλέσει το ρωσικό λαό να απαλλαγεί από τον Πούτιν. Είμαι βέβαιος πως αυτό θα έχει απήχηση στον ρωσικό λαό (όχι!). Η ομιλία του Μπάιντεν δε θα κατευνάσει την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Μόνο η οπτική ενός αδύναμου, παρανοϊκού Μπάιντεν θα παίξει δίπλα στην εικόνα ενός ήρεμου αλλά αποφασιστικού Πούτιν.

Μέχρι αυτό το σημείο, η δυτική στρατηγική, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, περιελάμβανε τη δυσφήμιση όλων των ρωσικών πραγμάτων και την προσπάθεια να τιμωρηθεί οικονομικά ο ρωσικός λαός. Υπάρχει πιθανότητα ο Μπάιντεν να χτυπήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο στην ομιλία του προς το ρωσικό λαό και να προσπαθήσει να μετατοπίσει την αφήγηση ότι είναι ένας πόλεμος εναντίον του τυράννου Πούτιν, όχι του λαού της Ρωσίας. Εάν το κάνει αυτό, θα σημάνει συναγερμός στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι και το πλήθος του μπορεί να το ερμηνεύσουν ως μια πρώιμη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τους απορρίψουν εάν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης επιδεινωθεί για την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail