Στις κάλπες 9 Απριλίου - Mετά τις παροχές και πριν από το νέο κύμα πλειστηριασμών

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από πολλές συζητήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς, ο πρωθυπουργός  πήρε την απόφαση του: Ο καλύτερος – γι αυτόν και για την κυβερνώσα παράταξη – χρόνος εκλογών είναι η 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαϊων. Αμέσως μετά την καταβολή των έκτακτων ενισχύσεων που αποφασίστηκαν προεκλογικά, και πριν ξεκινήσει η λαίλαπα των πλειστηριασμών που θα εξαπολύσουν τα funds των κόκκινων δανείων.

Από: sofokleousin.gr

Οι εκλογείς θα προσέλθουν στις κάλπες όχι... “μετά βαϊων και κλάδων”, αλλά με “ζεστό” ακόμη στις τσέπες τους το χρήμα από τις τελευταίες έκτακτες παροχές και με νωπές τις εντυπώσεις από τα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων και των ευάλωτων δανειοληπτών, τις ποικίλες επιδοτήσεις, τις αλλαγές στον εξωδικαστικό, τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.

Και πριν φτάσει η ημέρα της κάλπης, η κυβέρνηση θα φροντίσει να “φρεσκάρει” λίγο τη μνήμη των εκλογέων: Στις τρεις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη διάλυση της Βουλής, θα καταθέσει σωρεία νομοθετημάτων γι αυτά τα θέματα – ρυθμίσεις χρεών, εξωδικαστικό, παροχές σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Οπως και για άλλα της τελευταίας στιγμής, που αφορούν διευκολύνσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με ακίνητα, μεταβιβάσεις κλπ.

Το σωστό timing

Το ζητούμενο ήταν να συνδυαστούν οι δύο στόχοι: Να μπορέσει να επωφεληθεί επαρκώς το κυβερνών κόμμα από τη θετική επίδραση των παροχών-μέτρων και να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την αναταραχή που θα προκαλέσει το επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών.

Στις πρώτες εκλογές το κόστος αυτό θα αποφευχθεί. Μπορεί να αποφευχθεί και στις δεύτερες, αν γίνουν γρήγορα – αν η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης εξαντληθεί στη διαδικασία διερευνητικών εντολών και προκηρυχθούν αμέσως νέες εκλογές.

Τα funds των κόκκινων δανείων θα “πιάσουν δουλειά” μετά τις δεύτερες κάλπες, όταν – όπως ελπίζουν – θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη με νωπή εντολή και θα μπορεί να αντιπαρέλθει τη λαϊκή δυσφορία για τους πλειστηριασμούς.

Ολα συτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συσκέψεων και συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν ληφθεί η απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών – σε συνάρτηση βέβαια με όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πάντως ότι η επιτυχία του σχεδιασμού θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από τη στάση των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που διαμορφώνουν εντυπώσεις και κλίμα στην κοινωνία. Το ζητούμενο είναι να δώσουν έμφαση στα πεπραγμένα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις καλές επιδόσεις στα δημοσιονομικά, την έλευση ξένων επενδύσεων και τις προοπτικές που διαγράφονται – οι οποίες προεξοφλούνται ήδη με τη μεγάλη άνοδο του χρηματιστηρίου

Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ θα προσπαθήσει τις επόμενες εβδομάδες να κρατήσει στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα θέματα των “κοινωνικών μέτρων” με τις έκτακτες παροχές και τα λοιπά μέτρα στήριξης. Αντίθετα, η “γραμμή” προς τα φιλικά ΜΜΕ είναι “όσο το δυνατόν λιγότερες αναφορές στο ζήτημα των πλειστηριασμών – και με αποδόμηση της “κινδυνολογίας” για επερχόμενο τσουνάμι”.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού, οι δηλώσεις και οι ομιλίες του έχουν σχεδιαστεί ήδη με γνώμονα να εξυπηρετούν αυτή την επικοινωνιακή στόχευση - να δίνουν βάση και αφορμή για προβολή των κυβερνητικών επιτυχιών στον οικονομικό τομέα, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αντιμετώπιση διαδοχικών μεγάλων κρίσεων, στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης των χώρας μας κλπ.
Και ένα "πιάτο" για... “εθνικώς ανησυχούντες”

Με στόχευση μια ειδική κατηγορία δεξιών ψηφοφόρων, τους “εθνικώς ανησυχούντες”, στο προσκήνιο επιδιώκεται να παραμείνουν τα εθνικά θέματα, σε συνάρτηση  με τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης.

Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού στα γαλλικά ναυπηγεία όπου “κτίζονται” οι  φρεγάτες Βellhara. Μια κίνηση που θα προσφέρει μόνο υλικό και πλάνα στα τηλεοπτικά κανάλια, για να προβάλουν την ισχύ της χώρας μας την ώρα που θα συνεχίζουν να “θρηνούν επι των ερειπίων” του σεισμού στην Τουρκία.

ΧΑΡ. Ν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail