Σεισμός Τουρκίας-Συρίας: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 4.800 με τις επιχειρήσεις διάσωσης σε πλήρη εξέλιξη σε 5.600 κτίρια!

Άνδρες αναζητούν ανθρώπους ανάμεσα στα συντρίμμια σε ένα κατεστραμμένο κτίριο στα Άδανα της Τουρκίας, στις 6 Φεβρουαρίου 2023. (Μέσω ΑΡ)
Freepen.gr - Οι επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Τουρκία και τη Συρία με τον αριθμό των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας να ξεπερνά πλέον τους 4.800 στις δύο χώρες και να προκαλεί το δυσοίωνο φάσμα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή.

Οι αρχές στην Τουρκία επιβεβαίωσαν το πρωί της Τρίτης το θάνατο τουλάχιστον 3.381 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 14.000 ανθρώπων μέχρι στιγμής μετά από μια σειρά σεισμών υψηλής έντασης που έπληξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας που συνορεύει με τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μεταδίδει το ιρανικό presstv.ir.

Τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι έχουν επίσης επιβεβαιωθεί νεκροί στη γειτονική Συρία, όπου οι ακρωτηριαστικές κυρώσεις της Δύσης έχουν επιδεινώσει τη δυστυχία των ανθρώπων.

Οι αρχές διαχείρισης καταστροφών στις δύο χώρες φοβούνται πως ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ της Δευτέρας, τον οποίο ακολούθησε σεισμός 7,6 Ρίχτερ ώρες αργότερα και μια σειρά μετασεισμών, θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι διασώστες προσπαθούν να βρουν επιζώντες στα ερείπια.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι ο αρχικός σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 33 χιλιόμετρα (20 μίλια) από το Γκαζιαντέπ, μια μεγάλη τουρκική πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας.

Οι διασώστες εργάζονται για να βγάλουν επιζώντες από τα ερείπια περισσότερων από 5.600 κτιρίων που καταστράφηκαν σε πολλές πόλεις στις δύο χώρες λόγω του σεισμού, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο και τον Λίβανο, σύμφωνα με αναφορές.

Ο παγωμένος καιρός στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο παρεμπόδισε τις επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας όλη τη νύχτα, σύμφωνα με αναφορές που επικαλούνται αξιωματούχοι την Τρίτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του τη Δευτέρα χαρακτήρισε τον σεισμό ως τη «μεγαλύτερη καταστροφή» της χώρας από το 1939, όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την ανατολική επαρχία Ερζιντζάν.

 Στη Συρία, νοσοκομεία και κλινικές συνεχίζουν να πλημμυρίζουν από τραυματίες, παρόλο που το επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας παραμένει στην Τουρκία.

Το συριακό υπουργείο Υγείας ανέφερε εκτεταμένες ζημιές στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς.

Η συριακή κυβέρνηση προέτρεψε τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να έρθει σε βοήθειά της μετά τον καταστροφικό σεισμό, ακόμη και όταν τοπικές εθελοντικές ομάδες ένωσαν τα χέρια για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης.

Ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ Bassam Sabbagh είπε στους δημοσιογράφους πως παρέδωσε μια επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας ζητώντας βοήθεια, προσθέτοντας ότι «μας διαβεβαίωσε πως ο ΟΗΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη Συρία σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση».

 Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Τρίτη ότι τουλάχιστον 224 κτίρια στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον 325 έχουν υποστεί ζημιές, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών βοήθειας στον θύλακα που φιλοξενεί εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο Γκουτέρες είχε εκφράσει νωρίτερα βαθιά θλίψη για τους θανάτους, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από την καταστροφή. Σημείωσε επίσης ότι ομάδες του ΟΗΕ βρίσκονται στο έδαφος παρέχοντας βοήθεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail