Οι αντιρωσικές κυρώσεις προκαλούν αύξηση του ενεργειακού «σοκ» κατά 40% στη Γερμανία

Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες η Γερμανία απολάμβανε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ενεργειακής ασφάλειας, μια περίοδο που επέτρεψε στην κεντροευρωπαϊκή χώρα να ακμάσει, κυριαρχώντας περαιτέρω στη γηραιά ήπειρο. Δεν άργησε αυτή η οικονομική δύναμη να μεταφραστεί σε πολιτική επιρροή και να βοηθήσει το Βερολίνο να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και όμως, στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η «οικονομία των ονείρων» της Γερμανίας έφτασε σε απότομο τέλος χάρη στις αυτοκτονικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες όχι μόνο έχουν αποδειχθεί μάταιες, αλλά και αρκετά αυτοτραυματιστικές. Το Βερολίνο υποτίμησε σοβαρά τη σημασία της πρόσβασης σε φθηνή ρωσική ενέργεια, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο που βοήθησε στην τροφοδοσία μεγάλου μέρους (αν όχι το μεγαλύτερο μέρος) της εξαγωγικής οικονομικής στρατηγικής του.

Ίσως η καλύτερη περίληψη του πόσο εξαιρετικά κερδοφόρο ήταν για τη Γερμανία να συναλλάσσεται με τη Ρωσία ήταν μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, με συγγραφέα τον Zoltan Pozsar, έναν διάσημο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ειδικό. Στην έκθεσή του που προκαλεί σκέψη, ο Pozsar παρουσίασε επίσης ένα γράφημα που δείχνει πώς «2 τρισεκατομμύρια δολάρια γερμανικής αξίας εξαρτώνται από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικού φυσικού αερίου». Η διατύπωση επιλέχθηκε προσεκτικά και δεν είναι εκεί απλώς για να είναι διασκεδαστική. Ουσιαστικά, η Γερμανία έβγαζε περίπου εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα κέρδη χάρη στα φθηνά εμπορεύματα, ιδιαίτερα στο ρωσικό φυσικό αέριο, για να λειτουργήσει η οικονομία της που βασίζεται στις εξαγωγές σε τιμές ευκαιρίας.

Καθώς αυτό έχει εξαφανιστεί για χρόνια ή και δεκαετίες στο μέλλον, το «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας έχει ουσιαστικά γίνει μια ακόμη υποσημείωση στα βιβλία ιστορίας. Σύμφωνα με μια έκθεση του Reuters, που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, η Allianz Trade παρουσίασε μια μελέτη που ανέφερε τη λήξη των συμβολαίων και τις καθυστερήσεις στις τιμές χονδρικής και διαπίστωσε ότι η γερμανική βιομηχανία πρόκειται να πληρώσει περίπου 40% περισσότερο για ενέργεια το 2023 σε σχέση με το 2021, πριν από την ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την αποτυχημένη οικονομική πολιορκία της Ρωσίας από την πολιτική Δύση.

«Το μεγάλο σοκ στην τιμή της ενέργειας βρίσκεται ακόμη μπροστά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», ισχυρίζεται η Allianz Trade (γνωστή ως Euler Hermes μέχρι πέρυσι).

Η έκθεση αναφέρει ότι οι υψηλότεροι εταιρικοί λογαριασμοί κοινής ωφελείας περιορίστηκαν πέρυσι, καθώς οι μεγάλοι χρόνοι μετακύλισης από τις αγορές χονδρικής και οι κρατικές παρεμβάσεις μετριάζουν το άμεσο πλήγμα από την αύξηση των τιμών, καθώς οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας στη Δύση διακόπηκαν λόγω της επιβολής αυτοκαταστροφικών κυρώσεων από η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρενέβη για να χρηματοδοτήσει τα προκύπτοντα δημοσιονομικά ελλείμματα, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι, παρά την επίσημη στάση και τη ρωσοφοβική στάση, χρηματοδοτούσε άμεσα τη μαζική οικονομική συσσώρευση της Μόσχας. Ωστόσο, η Allianz Trade εκτιμά πως καθώς οι μεταβιβάσεις τελειώνουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν σύντομα τα εταιρικά κέρδη της ΕΕ κατά 1-1,5% και θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες επενδύσεις, στην περίπτωση της Γερμανίας αυτό θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια).

Και ενώ η έκθεση ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά των γερμανικών επιχειρήσεων είναι ισχυρά και ότι ένα κρατικό ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου φέρεται να μπορεί να βοηθήσει, είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το γεγονός πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί φυσικά το ρωσικό φυσικό αέριο με μια άμεσα διαθέσιμη (πολύ λιγότερο προσιτή) εναλλακτική, αλλά είναι επίσης απλά αδύνατο για ορισμένα μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η οποία είναι περίκλειστη και δεν μπορεί να βασιστεί σε λιμενικούς τερματικούς σταθμούς για θαλάσσιες αποστολές LNG.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τέτοιες εναλλακτικές λύσεις είναι επίσης τουλάχιστον πέντε φορές πιο ακριβές από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο ουσιαστικά καταστρέφει την ήδη φθίνουσα βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει την απογοήτευσή τους με τις ΗΠΑ εξαιτίας αυτού, με ορισμένους υψηλόβαθμους ηγέτες στις Βρυξέλλες να κατηγορούν την Ουάσιγκτον για κερδοσκοπία εις βάρος του ολοένα και πιο προβληματικού μπλοκ.

Αν και η έκθεση επιμένει ότι οι φόβοι κρίσης που θα οδηγήσει σε αποβιομηχάνιση και απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν υπερβολικοί λόγω του κόστους εργασίας και των συναλλαγματικών ισοτιμιών που έχουν υψηλότερο αντίκτυπο στη μεταποίηση από τις τιμές της ενέργειας, δεν ισχύει το ίδιο σε σχέση με άλλες χώρες. Οι εξαγωγείς χάνουν μερίδια αγοράς σε τομείς όπως η γεωργία, τα μηχανήματα, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, τα μέταλλα, οι μεταφορές κ.λπ. και οι κύριοι δικαιούχοι τείνουν να είναι ασιατικές, μεσανατολικές και αφρικανικές εταιρείες, όχι αμερικανικές, παραδέχεται η έκθεση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εταιρείες της ΕΕ όχι μόνο θα χάσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά, αλλά θα μπορούσαν τελικά να αρχίσουν να το χάνουν και στην ίδια την Ευρώπη, καθώς το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής στην ΕΕ θα είναι ακόμη υψηλότερο λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, το οποίο επηρεάζει και πολίτες και εταιρείες.

Το Σάββατο, το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε πως η εφάπαξ επιδότηση της γερμανικής κυβέρνησης για να βοηθήσει τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με τις τιμές του φυσικού αερίου - το πρώτο στάδιο ενός πακέτου που θα συμπληρωθεί με αναδρομικά ανώτατα όρια τιμών που ξεκινούν το Μάρτιο - κόστισε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα. Η Γερμανία έχει διαθέσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι το τελικό κόστος, καθώς πολλές επιλέξιμες εταιρείες δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση. Με το τέλος Φεβρουαρίου να είναι η καταληκτική ημερομηνία, έχουν ακριβώς ένα μήνα για να το κάνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail