Η Τουρκία σε συνομιλίες για την αγορά φρεγατών Type 23 του Ηνωμένου Βασιλείου

Το HMS Sutherland του Ηνωμένου Βασιλείου, μια φρεγάτα τύπου 23, φωτογραφίζεται ενώ φρουρεί την ακτογραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017 (Βασιλικό Ναυτικό)
Freepen.gr - Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά τουλάχιστον τριών μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου 23 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν στο Middle East Eye δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο της.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία χρειάζεται φρεγάτες που διαθέτουν δυνατότητες αεράμυνας καθώς σύντομα θα αποσύρει τις φρεγάτες της κατηγορίας G που είναι άνω των 40 ετών.

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό χρησιμοποιεί 12 φρεγάτες τύπου 23 που σχεδιάστηκαν αρχικά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά της ΕΣΣΔ, αρχής γενομένης από το 1987. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με σύστημα άμυνας πυραύλων κάθετης εκτόξευσης Seawolf point και Boeing Harpoon. 

Η είδηση ήταν έκπληξη για πολλούς, καθώς η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής τοπικά σχεδιασμένων φρεγατών κλάσης Istanbul που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πολεμικών πλοίων MILGEM.

Η Τουρκία σκοπεύει να παράγει τέσσερις φρεγάτες της παραπάνω κλάσης και μέχρι στιγμής έχει παραδώσει μόνο μία, η οποία θα ενταχθεί στο τουρκικό ναυτικό φέτος.

«Χρειαζόμαστε μια γρήγορη λύση, ένα κάλυμμα του κενού μέχρι τα εθνικά μας προγράμματα να καλύψουν τη διαφορά με τα δικά μας πλοία» δήλωσε μία από τις πηγές.

Οι βρετανικές τύπου 23 είναι μεγαλύτερες από τις φρεγάτες κλάσης Istanbul της Τουρκίας και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι πηγές ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των πλοίων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορούν να προσδιορίσουν τελική τιμή, αλλά είπαν ότι το εκτιμώμενο κόστος για κάθε πλοίο θα είναι περίπου 25-30 εκατομμύρια δολάρια.

«Μόλις παραδοθούν, οι αναβαθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου θα διαρκέσουν τουλάχιστον 18 μήνες έως δύο χρόνια», πρόσθεσε η πηγή.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε στο MEE ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη μελλοντική διάθεση ή πώληση φρεγατών Type 23».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail