«Ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη πτώματα»: Πώς η Ουκρανία υπέστη μια ταπεινωτική ήττα στο Soledar μετά από μια ανελέητη ρωσική επίθεση

RT
Αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη νίκη της Ρωσίας μετά τις αποχωρήσεις από τις Balakleya, Krasny Liman και Kherson

Μαχητές του Ομίλου Wagner έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη Soledar του Donbass και τώρα καθαρίζουν το εκτεταμένο δίκτυο σήραγγας στα αλατωρυχεία της πόλης, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, Evgeny Prigozhin.

Του Vladislav Ugolny, ενός Ρώσου δημοσιογράφου με έδρα το Ντόνετσκ - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η είδηση ​​ήρθε μετά από εβδομάδες έντονων μαχών σε μια περιοχή την οποία πηγές και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως εκείνες που είναι υπέρ του Κιέβου, έχουν χαρακτηρίσει ως «μύλο κρέατος». Παρά τη συνεχή, αν και αργή, ρωσική προέλαση, οι ουκρανικές αρχές επέλεξαν να μην υποχωρήσουν με τίμημα τεράστιων απωλειών.

«Θέλω να επαναλάβω πως το Soledar έχει απελευθερωθεί πλήρως και εκκαθαριστεί από μονάδες ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Prigozhin σε δήλωση το βράδυ της Τετάρτης. «Τα ουκρανικά στρατεύματα που αρνήθηκαν να παραδοθούν έχουν καταστραφεί».

Ο Πριγκόζιν υπολόγισε ότι 500 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στα τελευταία στάδια των μαχών, αφού οι δυνάμεις της Βάγκνερ τους περικύκλωσαν. Αυτό είναι πέρα από άλλους που χάθηκαν στο παρελθόν.

Ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών», είπε.

Ενώ οι πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται στα δυτικά προάστια του Soledar, είναι σαφές τώρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα βγουν νικητές. Η νίκη τους, με τη σειρά της, θα καταρρεύσει ένα τμήμα μήκους 70 χιλιομέτρων της άμυνας του Κιέβου. 

Τα στοιχήματα

Το Soledar είναι ένα συγκρότημα αρκετών οικισμών που ιδρύθηκαν γύρω από αλατωρυχεία και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το 2001, όταν η Ουκρανία διεξήγαγε τελευταία απογραφή, περίπου 13.000 άνθρωποι ζούσαν εδώ. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού Bakhmutka από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά.

Στα τέλη του 2022, έγινε μια διαβόητη αστική εμπόλεμη ζώνη. Σε ειρηνικούς καιρούς, ωστόσο, ήταν γνωστή ως η μεγαλύτερη πηγή ορυκτού αλατιού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας περίπου το 80% των αναγκών της Ουκρανίας. Τα βαθιά αλατωρυχεία έχουν επίσης κάνει το Soledar έναν τουριστικό προορισμό και προορισμό αναψυχής με περιηγήσεις γύρω από τις σπηλιές.

Υπήρχε, ωστόσο, ένας δεύτερος, στρατιωτικός σκοπός για την πόλη και τις βιομηχανίες της, όπως ήταν χαρακτηριστικό για τη Σοβιετική Ένωση. Στην περίπτωση του Soledar, πολλά από τα εξαντλημένα ορυχεία του χρησιμοποιήθηκαν ως ευρύχωρες και ασφαλείς στρατιωτικές αποθήκες.

Πέρυσι, αυτή η προηγουμένως αγνοημένη πτυχή της ταυτότητας του Soledar έγινε το πιο εξέχον χαρακτηριστικό του. Η παραγωγή αλατιού σταμάτησε και το εργοστάσιο γύψου σταμάτησε να λειτουργεί. Οι μόνοι επισκέπτες γύρω ήταν πλέον Ουκρανοί στρατιώτες – και το άσθμα ήταν το λιγότερο από τα προβλήματά τους.

Στρατηγικές Θέσεις

Το Soledar έγινε το επίκεντρο των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων τον περασμένο Μάιο, αφού τα στρατεύματα  κατέλαβαν την Popasnaya και παραβίασαν την πρώτη γραμμή της ουκρανικής άμυνας. Η ουκρανική διοίκηση μετέτρεψε την πόλη σε ένα σημαντικό κομμάτι της δεύτερης αμυντικής της γραμμής, ένα τμήμα οχυρώσεων κατά μήκος της γραμμής Dzerzhinsk – Bakhmut (Artyomovsk) – Soledar – Seversk. 

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οι μάχες συνεχίζονταν γύρω από το Soledar: οι ρωσικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες με το να κόβουν τον θύλακα των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο Severodonetsk και το Lisichansk και προχωρώντας σταδιακά προς το Soledar και το Artyomovsk, καταλαμβάνοντας οχυρώσεις στο Pilipchatino και στο Pokrovskoye στην πορεία. Οι μονάδες της Βάγκνερ και το 6ο Σύνταγμα Κοζάκων του Λουγκάνσκ μετακινήθηκαν σταδιακά στην περιοχή μάχης. Τα ρωσικά στρατεύματα απολάμβαναν αδιαμφισβήτητη υπεροχή όσον αφορά το πυροβολικό, αλλά υπήρχαν κάποια πρώιμα σημάδια «πείνας πυρομαχικών» στον ορίζοντα.

Οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να διεισδύσουν στις άμυνες της Ουκρανίας με μία έκρηξη. Τα στρατεύματα, εξαντλημένα μετά από μια μεγάλη επιχείρηση για την απελευθέρωση του συνόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR), απλά δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τις αριθμητικά ανώτερες ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές άμυνες στην περιοχή αποτελούνταν από την 93η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, υποστηριζόμενη από πολυάριθμες μονάδες των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας. Η δεύτερη γραμμή σχηματίστηκε από την 24η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, η οποία είχε υποστεί απώλειες κατά τις προηγούμενες μάχες στην Ποπάσναγια. Σε συνδυασμό, αυτές οι δυνάμεις ήταν επαρκείς για να συγκρατήσουν τις επιθέσεις κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους της γραμμής Artyomovsk-Soledar-Lisichansk, ένα τμήμα οχυρώσεων που δε θα  παραβιαζόταν μέχρι το Δεκέμβριο – μια εξέλιξη που θα σήμαινε τελικά ήττα για τους Ουκρανούς.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022, οι ουκρανικές άμυνες στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές – τόσο πολύ που ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της Ουκρανίας, ο Aleksei Arestovich, καυχιόταν πως οι Ρώσοι δε θα έπαιρναν ούτε μια ουκρανική πόλη πέρα ​​από το Lisichansk, συμπεριλαμβανομένων των Artyomovsk και Soledar. Η πρώτη γραμμή σταθεροποιήθηκε και οι στρατοί μεταπήδησαν στον πόλεμο θέσεων. Στις γεωργικές εκτάσεις του Donbass, τα χωράφια χωρίζονται με λωρίδες δέντρων για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους. Αυτές οι λωρίδες οχυρώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως ισχυρά σημεία. Τα ρωσικά στρατεύματα πάλεψαν την καλλιεργήσιμη γη μακριά από τους Ουκρανούς, 500 μέτρα κάθε φορά – ωστόσο, χρειαζόταν μια αντισυμβατική προσέγγιση για να επιτευχθεί μια αποφασιστική ανακάλυψη.

Μέχρι τότε, οι ρωσικές ομάδες επίθεσης, υπό την κάλυψη του πυροβολικού, εργάζονταν αργά, αλλά σταθερά, μέσω της ουκρανικής άμυνας. Η πρώτη τους επιτυχημένη επιχείρηση, που σηματοδότησε την έναρξη της μάχης για το Soledar, ήταν η  κατάληψη του εργοστασίου γύψου Knauf Gips στις αρχές Αυγούστου, από το 6ο Σύνταγμα Κοζάκων του στρατού της LPR και μονάδων της Wagner. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το εργοστάσιο ως βάση, οι ρωσικές δυνάμεις συμμετείχαν σε μήνες μαχών στο νότιο τμήμα της πόλης, που αποτελούνταν από ιδιωτικές κατοικίες, πολλά τετράγωνα πολυώροφων κτιρίων κατοικιών, ένα εργοστάσιο γύψου, ένα λατομείο γύψου και ένα εργοστάσιο πυρίμαχων υλικών. 

Οι μάχες συνεχίστηκαν για το υπόλοιπο καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο. Μετά την  απόσυρση από την περιοχή του Χάρκοβο και το Κράσνι Λίμαν, ξεκίνησε μια νέα διελκυστίνδα  πάνω από τον Πέσκι, τη Μαρίνκα και την Αβντεέβκα. Αργότερα, ο ρωσικός στρατός  αποχώρησε από τη Χερσώνα, αλλά κατάφερε να κρατήσει το Σβάτοβο. Στο μεταξύ, η κατάσταση γύρω από το Soledar και το Artyomovsk παρέμεινε αμετάβλητη. Οι δυνάμεις της Βάγκνερ, σε συνεργασία με μονάδες από τις δημοκρατίες του Ντονμπάς και με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας και του πυροβολικού, έθεσαν τα θεμέλια για μια επιτυχημένη παραβίαση της πολυεπίπεδης ουκρανικής άμυνας.

Φρέσκο ​​αίμα

Αυτό που τελικά έκανε τα πράγματα να κινηθούν ήταν η απόφαση του ομίλου Wagner να επικεντρωθεί στις τακτικές επίθεσης και να κλιμακώσει τις δραστηριότητές του αυξάνοντας τον αριθμό του. Για να πάρει μια εισροή φρέσκου αίματος, χρησιμοποίησε διάφορες προσεγγίσεις. Πρώτον, τα φιλικά μέσα δημιούργησαν μια ολόκληρη υποκουλτούρα που επαίνεσε τη Βάγκνερ ως την ηγετική στρατιωτική δύναμη και έκανε επιθυμητό να υπηρετήσει κανείς στις τάξεις της. Αυτή η προωθητική προσπάθεια καθοδηγήθηκε από στρατιωτικούς μπλόγκερ (συχνά οι ίδιοι βετεράνοι της Βάγκνερ), δημοσιογράφους, μουσικούς και καλλιτέχνες, και σίγουρα βοήθησε ο ειλικρινής επικεφαλής της ομάδας, Πριγκόζιν.

Ως αποτέλεσμα, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε μια μερική επιστράτευση, ορισμένοι άντρες που πληρούν τις προϋποθέσεις αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να πάνε στον πόλεμο οι ίδιοι παρά να κάτσουν και να περιμένουν ένα προσχέδιο κλήσης. Ο εθελοντισμός σου έδωσε ένα προνόμιο: Μπορείς να επιλέξεις σε ποια δύναμη θα συμμετάσχεις. Η Βάγκνερ ήταν μια από τις κορυφαίες επιλογές.

Δεύτερον, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η στρατολόγηση μεταξύ των κρατουμένων των φυλακών. Με αυστηρή πειθαρχία, τους προσφέρθηκε ίση μεταχείριση με άλλους στρατιώτες και εξάμηνη σύμβαση, μετά την οποία υποσχέθηκε ότι θα τους δοθεί χάρη και θα εκκαθαριστεί το ποινικό τους μητρώο. Η πρώτη μονάδα που αποτελείται από τέτοιους εθελοντές ξεκίνησε για το μέτωπο τον Ιούλιο, και όσοι επέζησαν μέχρι τον Ιανουάριο πήγαν σπίτι τους, όπως φαίνεται σε  βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τα συνδεδεμένα μέσα ενημέρωσης του Prigozhin.

Ολόκληρη η επιχείρηση δε θα ήταν το ίδιο αποτελεσματική αν δεν υπήρχε το σύστημα εκπαίδευσης, στο οποίο οι μονάδες επίθεσης ήταν πραγματικά προετοιμασμένες για αυτόν το ρόλο, χωρίς να χάνεται χρόνος σε άλλες δεξιότητες που θα ήταν άχρηστες σε αυτό το πλαίσιο. Ένας άλλος παράγοντας ήταν το σύστημα ελέγχου μάχης της Βάγκνερ που επέτρεπε τον συντονισμό μεταξύ πολλών μικρών ομάδων.

Μέχρι το Δεκέμβριο, οι μονάδες επίθεσης είχαν αποδείξει την αξία τους στο Artyomovsk, διαπερνώντας  τις ουκρανικές άμυνες νότια της πόλης. Οι Ουκρανοί διοικητές έπρεπε να στείλουν ταξιαρχία μετά από ταξιαρχία σε αυτό το μέτωπο, χάνοντας ευκαιρίες σε άλλες περιοχές.

Ο δρόμος προς τη νίκη

Η πρώτη γραμμή στο Soledar κινούνταν βόρεια, μάλλον αργά. Όμως ο ουκρανικός στρατός είχε απώλειες. Η 93η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, η οποία είχε σταματήσει τους Ρώσους κοντά στο Soledar τον Αύγουστο, καταστράφηκε τόσο άσχημα που έχασε την αποτελεσματικότητα της μάχης και  αποσύρθηκε για ενίσχυση.

Αντικαταστάθηκε από την 128η Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου, η οποία υποτίθεται πως είχε αποσυρθεί από τη μάχη για να αναπληρωθεί μετά από  σφοδρές μάχες στη δεξιά όχθη του Δνείπερου στην περιοχή Kherson. Αλλά το ουκρανικό γενικό επιτελείο έπρεπε να αντλήσει εφεδρεία, οπότε δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να αναπληρώσει την 128η ταξιαρχία προτού τεθεί εναντίον των στρατευμάτων επίθεσης της Βάγκνερ στο Bakhmutskoye και στο Soledar.

Στο τελευταίο, οι μάχες είχαν ενταθεί κατά μήκος των πλευρών. Οι Ρώσοι άρχισαν να προχωρούν προς τα εμπρός μέσω των βιομηχανικών περιοχών του Αρτιόμοβσκ, ανοίγοντας δυνατότητες για μετακίνηση στα νότια προάστια του Σολεντάρ και για επίθεση στη Γιακόβλεφκα από τα βόρεια.


Η Yakovlevka καταλήφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, γεγονός που επέτρεψε την περαιτέρω προώθηση προς το Soledar. Οι Ουκρανοί ανέλαβαν μια σειρά από αντεπιθέσεις, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τις ξύλινες λωρίδες στα χωράφια για την άμυνά τους. Η πτώση του Yakovlevka ήταν ένα σημείο καμπής που καθόρισε τη μελλοντική επιτυχία στο Soledar.

Η κατάσταση στη βιομηχανική περιοχή του Artyomovsk ήταν διαφορετική. Η επιχείρηση επίθεσης σταμάτησε αφού η πρώτη γραμμή είχε μετατοπιστεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον αυτοκινητόδρομο. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης  το περιέγραψαν ως νίκη,  υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι προφανώς δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το Αρτιόμοβσκ και έπρεπε να μετατοπίσουν την εστίαση σε έναν δευτερεύοντα στόχο - το Soledar. Στην πραγματικότητα, οι μάχες στο Artyomovsk και στο Soledar ήταν αλληλένδετες.

Προχωρώντας ανατολικά του Artyomovsk, η ομάδα Wagner πήρε το πάνω χέρι και μπόρεσε να εισβάλει στο Bakhmutskoye. Από το καλοκαίρι, η πρώτη γραμμή διέσχιζε το χωριό, χωρίζοντάς το σε δύο μέρη, με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να δημιουργούν μια οχυρή περιοχή στο τοπικό σχολείο και εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξοπλισμού στο βόρειο τμήμα του. Μετά από αυτό, τα γεγονότα πήραν ταχύτερη πορεία. Στις 26 Δεκεμβρίου, οι Ουκρανοί  εκδιώχθηκαν από το σχολικό κτίριο και, στις 9 Ιανουαρίου, το Bakhmutskoye  απελευθερώθηκε σχεδόν πλήρως και οι ρωσικές μονάδες προχώρησαν καταιγιστικά στον σιδηροδρομικό σταθμό Dekonskaya.

Εν τω μεταξύ, η άμυνα της Ουκρανίας στο Soledar υπέστη επιχειρησιακή κρίση, με τη φρουρά που βρίσκεται στην πόλη να αμύνεται στα νότια και βόρεια πλευρά και να μην μπορεί να σταματήσει τη ρωσική επίθεση. Τα στρατεύματα του Κιέβου ήταν εξαντλημένα με κάποιους μαχητές να φεύγουν από τις θέσεις τους, σύμφωνα με τον Αρέστοβιτς.

Στις 5 Ιανουαρίου, η κρίση έγινε εμφανής η άμυνα της Ουκρανίας, με τις δυνάμεις της να αποσύρονται από το νότιο τμήμα της πόλης. Στις 6 Ιανουαρίου ξέσπασαν μάχες στις εγκαταστάσεις του αλατωρυχείου Νο. 1-3, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Την επόμενη μέρα, η 46η Αεροπορική Ταξιαρχία της Ουκρανίας, μια από τις πιο φρέσκες μονάδες στο πεδίο της μάχης, μεταφέρθηκε εκεί από το Αρτιόμοβσκ για να ενισχύσει την άμυνα – ή μάλλον, για να καλύψει την υποχώρηση των μαχητικών του Κιέβου, στην πραγματικότητα.

Στις 9 Ιανουαρίου, ο Prigozhin  ανέφερε πως υπήρχαν μάχες για τον έλεγχο των δημοτικών κτιρίων του Soledar. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, οι Ρώσοι είχαν πάρει τον έλεγχο του κέντρου της πόλης και περικύκλωσαν τις ουκρανικές μονάδες που δεν είχαν υποχωρήσει στα δυτικά τμήματα του Soledar. Τότε τους δόθηκε χρόνος μέχρι τα μεσάνυχτα να καταθέσουν τα όπλα.

Τι θα συμβεί μετά;

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πούμε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η ρητορική για την ενθάρρυνση των ουκρανικών στρατευμάτων να παραδοθούν. Υπήρξαν περιπτώσεις ορισμένων στρατιωτών που εγκατέλειψαν, αλλά υπήρξαν επίσης και πολύ διαφορετικές περιπτώσεις – όπως, για παράδειγμα, αυτή πέντε Ουκρανών στρατιωτών που  προτίμησαν να πηδήξουν από ένα πενταώροφο κτίριο παρά να υποβληθούν σε ρωσική κράτηση κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Soledar.

Μέχρι αργά την Τετάρτη, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εκκαθαρίσει ως επί το πλείστον το κεντρικό Soledar. Η εκκαθάριση των αλατωρυχείων αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, η Ουκρανία αναγνωρίζει ότι το ορυχείο 4 βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. και τα στρατεύματά της στα ανατολικά εκείνο το σημείο είναι περικυκλωμένα. Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση γύρω από το ορυχείο 7 και τον σιδηροδρομικό σταθμό Sol, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Αυτά είναι τα τελευταία ερείσματα του Κιέβου στην περιοχή του Soledar και θα είναι δύσκολο να τα κρατήσει αφού όλες οι οδοί ανεφοδιασμού είναι ανοιχτές στα εχθρικά πυρά.

Η ρωσική επίθεση στοχεύει όχι μόνο το Soledar, αλλά και τους οικισμούς στα πλευρά του. Το χωριό Ποντγκόρνογιε βρίσκεται ήδη  υπό τον έλεγχο της Μόσχας και βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση για την κατάληψη του οικισμού Κράσναγια Γκόρα, που βρίσκεται μεταξύ Σολεντάρ και Αρτιόμοβσκ. Εάν είναι επιτυχής, αυτή η επιχείρηση θα κόψει τις διαδρομές ανεφοδιασμού του Artyomovsk από το Slavyansk στο βορρά, αφήνοντάς το προσβάσιμο μόνο από την Konstantinovka και το Chasovy Yar.

Μια ρωσική επίθεση με στόχο το σιδηροδρομικό σταθμό Sol, Krasnopolye και Razdolovka βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Εάν αυτό είναι επιτυχές και τα στρατεύματα καταφέρουν να διασχίσουν τον ποταμό Bakhmutka, θα είναι μια σοβαρή απειλή για τον ελεγχόμενο από την Ουκρανία Seversk που είναι στρατηγικά σημαντικός για τον ουκρανικό στρατό, καθώς κρατά υπό έλεγχο τόσο το Lisichansk όσο και την Kremennaya.


Η ουκρανική αντίσταση στο Soledar και στο Artyomovsk αυτή την στιγμή εξασθενεί λόγω της έντονης ρωσικής επίθεσης. Υπάρχει σαφής έλλειψη ετοιμοπόλεμων ουκρανικών στρατευμάτων μέχρι την πρόκληση να αντέξουν τις αποτελεσματικές επιθετικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι μονάδες επίθεσης της Wagner PMC.

Και όμως, το αποτέλεσμα της επίθεσης στο Soledar εξαρτάται τώρα από τη ρωσική διοίκηση. Μένει να φανεί εντός των επόμενων εβδομάδων εάν η διοίκηση θα αναλάβει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών και θα προσπαθήσει να επιταχύνει την επίθεση ή θα επιστρέψει σε πιο αργές τακτικές για τη συντριβή της ουκρανικής άμυνας.  

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη νίκη της Ρωσίας μετά τις αποχωρήσεις από τις Balakleya, Krasny Liman και Kherson και είναι σημαντική για την τόνωση του ηθικού των στρατευμάτων. Είναι σίγουρα ένα πικρό χάπι για τον ουκρανικό στρατό. Το αν μπορούμε να περιμένουμε από το Κίεβο να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να αναζητήσει εξωγενείς λύσεις μένει να το δούμε. Το μόνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι συνεχίζει να υπόσχεται στον ουκρανικό λαό πως θα ανακαταλάβει όλο το Ντονμπάς, παρόλο που τα στρατεύματά του υποχωρούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail