Η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει περισσότερα από τα δικά της πετρελαιοφόρα για να αποφύγει τις κυρώσεις

Η Ρωσία αυξάνει τον αριθμό των δικών της πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί για να παραδώσει το αργό της πετρέλαιο στους αγοραστές, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Της Julianne Geiger για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ΕΕ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις που απαγορεύουν όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ που μεταφέρονται δια θαλάσσης στις 5 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, οι αγοραστές ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου της G7 μπορούν να το κάνουν μόνο σε τιμή κάτω των 60 $ ανά βαρέλι εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ευρωπαϊκό πλοία ή ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτές οι κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορτίων ευρωπαϊκών τάνκερ από βασικά δυτικά λιμάνια πετρελαίου στη Ρωσία, ανέφερε το Bloomberg. Από τις 5 Δεκεμβρίου, τα ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια έχουν μεταφέρει περίπου το 30% όλων των φορτίων που αποστέλλονται από τα δυτικά λιμάνια πετρελαίου στη Ρωσία—μείωση από 50% πριν. Η δραστηριότητα των ρωσικών δεξαμενόπλοιων, ωστόσο, έχει αυξηθεί, με το 35% του αργού πετρελαίου από αυτά τα ρωσικά λιμάνια να αποστέλλεται μέσω ρωσικών δεξαμενόπλοιων—από 22% πριν.

Ενώ οι εισαγωγείς της ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν δια θαλάσσης ρωσικό αργό πετρέλαιο, οι χώρες της G7 μπορούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτω από το καθορισμένο ανώτατο όριο τιμής που έχει ορίσει ο όμιλος.

Αλλά από την περασμένη Παρασκευή, η ναυαρχίδα της ρωσικής κατηγορίας αργού πετρελαίου, τα Urals, διαπραγματευόταν πολύ κάτω από το ανώτατο όριο στα 38 δολάρια το βαρέλι. Το Κρεμλίνο δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως δεν έχει δει ακόμη περιπτώσεις ανώτατων τιμών που επιβλήθηκαν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο τον τελευταίο μήνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τον περασμένο μήνα διάταγμα που απαγορεύει την πώληση αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε οποιαδήποτε έθνος τηρεί το ανώτατο όριο τιμών της G7, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτή η απαγόρευση ισχύει για πέντε μήνες.

Μια άλλη απαγόρευση —αυτή τη φορά σε προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου και η G7 που προβλέπεται να επιβάλει δύο ανώτατα όρια τιμών στις πωλήσεις προϊόντων αργού πετρελαίου της Ρωσίας—ένα για προϊόντα που διαπραγματεύονται με πριμοδότηση έναντι του αργού πετρελαίου και άλλο για προϊόντα που εμπορεύονται με έκπτωση σε αργό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail