Τουρκικές προκλήσεις: Επιφυλακή στο «κόκκινο» από τα Ελληνικά «γεράκια» πάνω από το Αιγαίο – Με μεγάλο αριθμό μαχητικών readiness απαντά η ΠΑ

Τα νέα δεδομένα που βάζουν οι γείτονες τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από το Αιγαίο με μπαράζ μαζικών παραβιάσεων από μεγάλο αριθμό μαχητικών με τη συνδρομή και των μη επανδρωμένων UAV αναγκάζουν την Πολεμική Αεροπορία να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον δείκτη εγρήγορσης. Ενώ ταυτόχρονα να προσθέσει σημαντικό αριθμό μαχητικών στα readiness επιφυλακής τόσο στα «αεροπλανοφόρα» του Αιγαίου, στις Σμηναρχίες Μάχης της πρώτης γραμμής σε Σκύρο,Λήμνο και Καστέλι,αλλά και στις μητρικές Πολεμικές Μοίρες. Με στόχο  να διαθέτει πάντα αριθμητική υπεροχή απογειώνοντας ανάλογα με τους «εισβολείς» μεγάλους Σχηματισμούς ή και ακόμη μεγαλύτερους κάνοντας επίδειξη ισχύος, όσο και να διατηρεί ιπτάμενους αλλά και τεχνικούς σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και εγρήγορσης.

Από: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες μόλις δεύτερη ημέρα του 2023 η Τουρκική αεροπορία απογείωσε συνολικά 26 αεροσκάφη F-16 και μάλιστα τα 18 από αυτά οπλισμένα μαζί με ένα μη επανδρωμένο UAV αλλά και ένα ελικόπτερο. Και μάλιστα τα 14 από αυτά κινήθηκαν ταυτόχρονα ‘’εισβάλοντας’’ από διαφορετικές περιοχές στο FIRAθηνών με στόχο να αιφνιδιάσουν. Με την αντίδραση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας να είναι άμεση και το Αιγαίο να «σκεπάζεται» μέσα σε ελάχιστα λεπτά από μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών που απογειώθηκαν επίσης ταυτόχρονα από όλες σχεδόν τις Αεροπορικές Βάσεις της HAF.

Οι 10 εμπλοκές που ακολούθησαν ήταν το αποτέλεσμα της διάθεσης των γειτόνων να μην αποχωρήσουν από το Ελληνικό FIR και τον Εθνικό Εναέριο χώρο αλλά να παραμείνουν προκλητικά πάνω από το Αιγαίο με τις αναγνωρίσεις/αναχαιτίσεις να μετατρέπονται σε σκληρές αερομαχίες. Οι διαταγές των Τούρκων επιτελών φαίνεται ότι έχουν πλέον διαφοροποιηθεί και τις ολιγόλεπτες παραβιάσεις έχει διαδεχθεί η παραμονή για αρκετή ώρα εντός FIR Αθηνών.Και στόχο την εμπλοκή με τα Ελληνικά «γεράκια» με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπου πάντα ο κίνδυνος του ατυχήματος πολλαπλασιάζεται ειδικά όταν πετά και εμπλέκεται ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός αεροσκαφών.

Ήδη από τον περασμένο μήνα αλλά και νωρίτερα οι γείτονες είχαν δείξει τις προθέσεις τους να ανεβάσουν την ένταση πάνω από το Αρχιπέλαγος με μαζικές παραβιάσεις αλλά και προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά. Τακτική η οποία όπως αποτιμάται από τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας δεν φαίνεται να είναι παροδική αλλά δείχνει ότι θα αποτελέσει τον κανόνα τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Κατά συνέπεια τα «μπλε» φτερά έχουν ήδη προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη περίοδο κλιμακούμενης έντασης η οποία είναι πιθανό να κρατήσει ακόμα και έως το καλοκαίρι όπου έχουν προγραμματιστεί εκτός απροόπτου οι Τουρκικές εκλογές. Επιπλέον ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη ‘’σημαδέψει’’ το 2023 και για συμβολικούς λόγους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτό το κλίμα πολλά από τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν γιορτές όχι στα σπίτια τους αλλά στα αεροδρόμια επιφυλακής ή ακόμα και μέσα στα κόκπιτ των μαχητικών σε 5λεπτες επιφυλακές. Γεγονός που διαπίστωσε μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις μαχητικά επιφυλακής απογειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού εκτός από τις αναγνωρίσεις/αναχαιτίσεις τουρκικών F-16 η ίδια διαδικασία αναγνώρισης ακολουθείται και για τα μη επανδρωμένα UAV.Όπου πλέον αποστολές αναγνώρισης για τα ANKA και τα Bayraktar αναλαμβάνουν εκτός από τα F-16/Mirage 2000-5 και τα F-4 Phantom.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail