Η Ρωσία λαμβάνει όπλα από τη Βόρεια Κορέα;

KCNA / EPA / ТАСС
Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία αγόραζε όπλα από τη Βόρεια Κορέα και τα χρησιμοποιούσε στην Ουκρανία.

James Beardsworth - themoscowtimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

 Οι ισχυρισμοί πως τα δύο κράτη που υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις ενίσχυαν την στρατιωτική συνεργασία προέκυψαν σχεδόν εννέα μήνες μετά τον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στο φιλοδυτικό γείτονά της που έχει εξαντλήσει σοβαρά τα αποθέματά της σε βλήματα πυροβολικού, πυρομαχικά και πυραύλους κρουζ.

Εάν αληθεύουν, οι μεταφορές θα παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ το 2016 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο η Πιονγκγιάνγκ όσο και η Μόσχα έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Οι Moscow Times εξέτασαν τα στοιχεία τέτοιων πωλήσεων όπλων - και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το βορειοκορεατικό υλικό στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ποια είναι τα στοιχεία για τις προμήθειες όπλων της Βόρειας Κορέας;  

Πέρα από τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων, πολλά είναι εικασίες.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά που ανήκουν στην Πιονγκγιάνγκ κατασκευάζονται ως επί το πλείστον σύμφωνα με σοβιετικά σχέδια και θα μπορούσαν εύκολα να αναπτυχθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε στους The Moscow Times η Darya Dolzikova, ερευνήτρια στο Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο. 

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για βορειοκορεατικά όπλα στο πεδίο της μάχης - σε αντίθεση με την περίπτωση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία - αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι βορειοκορεατικά όπλα ή πυρομαχικά δεν αναπτύσσονται στην Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να προμηθεύει τύπους πυρομαχικών που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και οι αποστολές στη Ρωσία και η μεταφορά στο μέτωπο θα μπορούσαν να είναι συγκαλυμμένες, σύμφωνα με αναλυτές.

Ποια όπλα θα μπορούσε να στείλει η Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα; 

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα.

Αυτό το είδος αγοράς θα ταίριαζε με τις ανάγκες του στυλ μάχης της Ρωσίας στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει την έντονη χρήση πυροβολικού και επιθέσεων με πυραύλους.

«Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς BM-21 [εκτοξευτές πυραύλων Grad] στην Ουκρανία και η Βόρεια Κορέα έχει πουλήσει στο παρελθόν πυραύλους 122 χιλιοστών», δήλωσε ο Daniel Salisbury, ειδικός στο εμπόριο όπλων και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Επιστήμης και Ασφάλειας στο King's College του Λονδίνου.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει και άλλα όπλα που θα μπορούσε να χρειαστεί η Μόσχα.

Εκτός από τους αντιαρματικούς πυραύλους και τους πυραύλους εδάφους-αέρος, η Βόρεια Κορέα διαθέτει εκτεταμένα αποθέματα πυρομαχικών και ρουκετοβομβίδων.

Και, πολύ σημαντικό, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματά της σε πυραύλους. 

Σύμφωνα με τον Salisbury, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να παράσχει εξοπλισμό παρόμοιο με το ρωσικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Tochka-U, το οποίο η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει το πυροβολικό του Κιέβου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodomyr Zelensky δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 4.700 πυραύλους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των μπαράζ πυραύλων με στόχο την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.   

Αυτό πιθανότατα μείωσε τα αποθέματα της Ρωσίας, με τους New York Times να αναφέρουν την περασμένη εβδομάδα πως η Ρωσία εκτοξεύει τώρα πυρομαχικά που κατασκευάζονται τους τελευταίους μήνες.

Πώς θα μπορούσε η Ρωσία να λαμβάνει αυτά τα όπλα; 

Εν μέσω εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και κυρώσεων στη Μόσχα που επιβλήθηκαν στον απόηχο της εισβολής του Φεβρουαρίου, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιούν μυστικά κανάλια εφοδιασμού.

«Στα κράτη αρέσει να κρατούν μυστικές οποιεσδήποτε παράνομες συναλλαγές όπλων που παραβιάζουν τις κυρώσεις λόγω των νομικών συνεπειών, αλλά η εικασία μου είναι ότι μάλλον ανησυχούν για τις ΗΠΑ και άλλους που προσπαθούν να διακόψουν τις αποστολές», είπε ο Σάλσμπερι.

Ενώ η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία μοιράζονται χερσαία σύνορα 17 χιλιομέτρων, το μειωμένο εμπόριο μετά την πανδημία του κορωνοϊού σημαίνει πως οι μεταφορές όπλων θα ήταν σχετικά εύκολο να εντοπιστούν εάν αποστέλλονταν απευθείας στη Ρωσία με τρένα ή φορτηγά. 

Αντίθετα, είναι πιο πιθανό τυχόν αποστολές όπλων να διέρχονται από τρίτη χώρα, σύμφωνα με τον Salisbury.

«Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τη Βόρεια Κορέα, η οποία συχνά στέλνει πράγματα μέσω κυκλικών διαδρομών για να εξαπατήσει οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί», είπε.

Πώς θα μπορούσε η παραλαβή βορειοκορεατικών όπλων να βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία;  

Η προμήθεια όπλων από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τη Μόσχα καθώς αυξάνει την εγχώρια αμυντική παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες του στρατού, σύμφωνα με τον Sam Cranny-Evans, αμυντικό αναλυτή στο Royal United Services Institute του Λονδίνου.

Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνεχίσει να αγωνίζεται με παρόμοιο ρυθμό.

«[Η Ρωσία] ουσιαστικά ανταγωνίζεται τη βιομηχανική παραγωγή της Δύσης τώρα, και πρέπει να μετατοπίσουν την αμυντική τους οικονομία αναλόγως, κάτι που θα πάρει χρόνο», είπε ο Κράνι-Έβανς.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τους πυραύλους και τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας, τα οποία δεν είναι πιθανό να έχουν κατασκευαστεί με υψηλά πρότυπα.  

«Η Ρωσία δεν έχει ιδέα πώς είναι ο ποιοτικός έλεγχος στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε στους The Moscow Times ο William Alberque, διευθυντής ελέγχου εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

«Και αν υπάρχει ένα μέρος που έχω λίγο λιγότερη πίστη στον ποιοτικό έλεγχο από τη Ρωσία, αυτό θα ήταν η Βόρεια Κορέα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail